כולם כבר מכירים את כל הקלישאות על טבריה, ובראשן: "העיר שלא מממשת את הפוטנציאל שלה". ואין ספק, היא באמת לא מממשת את הפוטנציאל שלה. היא שוכנת על שפת הכנרת, ובזמן שהאגם הלאומי נמצא בפריחה, דווקא העיר המרכזית תקועה כבר לא מעט שנים.

ועכשיו, אחרי שאמרנו את הדבר הידוע, הגיע הזמן להבין מה באמת קורה בטבריה והאם יש לה סיכוי לפרוח וליהנות מהמיקום הגיאוגרפי המדהים שלה, ההיסטוריה ואפילו ההיצע הקולינרי המפתיע שבה. אם תשאלו את ראש העיר המכהן, בועז יוסף, התשובה היא חד משמעית - "כן"! אז הגענו לביקור בעיר, נקיים עד כמה שניתן מכל הסטיגמות שעוטפות אותה, כדי לבדוק מה קורה כאן עכשיו ומה מתוכנן בשנים הקרובות.

טבריה (צילום: alefbet, Shutterstock)
המעטפת מושלמת - הפנים עוד טעון שיפור. טבריה|צילום: alefbet, Shutterstock

> מה שווה לעשות בטבריה?

> יצאנו לסיור אוכל בטבריה ואנחנו ממליצים גם לכם

> ריקה מאדם: כך טבריה נראתה במן הקורונה

הבעיה המרכזית, כך על פי קברניטי העיר, טמונה בכך שבמשך שנים טבריה הסתמכה על תיירות של קבוצות מחו"ל, בעיקר נוצרים מארה"ב. התיירים הללו הם קהל שבוי, הם אמנם מגיעים במספרים גדולים, אך מתניידים באוטובוסים, בעיקר ליעדים שנמצאים מסביב לטבריה ולא באמת תורמים לעסקים בעיר ולאתרי התיירות שבה. עם השנים, המקומות בטבריה החלו לשקוע, לרבות בשישי שבת, אז לא באמת היתה כדאיות לפתוח או להתפתח. 

ואז הגיעה הקורונה. תיירות החוץ נעצרה לגמרי, במקביל התיירים הישראלים גילו מחדש את הכנרת וחזרו לעיר בהמוניהם, בעיקר כי לא היתה אלטרנטיבה. פתאום כולם ראו כי טוב והבינו שהגיע הזמן להחזיר עטרה ליושנה ולהשקיע בתיירות ובתיירי הפנים שהוזנחו תקופה ארוכה, כי הם אלה שבאמת משאירים כאן את הכסף ומפרים את העסקים והתיירנים.

עיר התיירות הצפונית (צילום:  trabantos, shutterstock)
בעיר הבינו שאי אפשר להסתמך רק על תיירות מחו"ל|צילום: trabantos, shutterstock

"30 שנים שלא השקיעו כאן", טוען בועז יוסף. "מאז 1988 לא נבנה בעיר מלון חדש. כעת המטרה שלנו היא לא להחזיר עטרה ליושנה אלא להביא את טבריה לקדמה. בקורונה היו בטבריה 20 אלף תיירים ישראלים בימים העמוסים, המלונות היו מלאים ובעלי העסקים פרחו".

ומה לגבי העובדה שבשבת רוב העיר סגורה? אי אפשר להגיע לקדמה ככה
"העיר סגורה בשבת כי לא משתלם לפתוח עסקים בשבת, לא משום סיבה אחרת. אף אחד לא מגביל אותנו לפתוח עסקים. למשל, כשעשינו את האיירון מן בעיר בשבת אף אחד לא צייץ. אף עסק לא סגור בשבת מלחץ של ציבור כזה או אחר. אם יבנו עוד מלונות ויגיעו עוד תיירים, העיר תפתח גם בשבת".

איך יראה המהפך של טבריה?

לא מעט תוכניות גרנדיוזיות יש לטבריה בקנה. נראה שראש העיר שנכנס לתפקידו כחלק מוועדה קרואה, לאחר הדחתו של רון קובי מראשות העיר, עשה זאת במלוא המרץ והחל לטפל בשלל דברים. בראש ובראשונה, יוסף מציין שהם דאגו לנקות את העיר. "אין מישהו אחד שיכול לטעון היום שטבריה מלוכלכת", הוא אומר.

טבריה 2023 (צילום: אילן ארנון)
המשימה הראשונה היתה לדאוג לניקיון העיר|צילום: אילן ארנון

טבריה 2023 (צילום: אילן ארנון)
כבר הרבה יותר נעים להסתובב בה|צילום: אילן ארנון

המטרה הנוספת ששמו בראש סדר העדיפויות היא כאמור הגדלת כמות חדרי המלון. נכון להיום, בטבריה ישנם כ-4,500 חדרי מלון ב-37 בתי מלון שונים, ברמות שונות ולקהלים שונים. בשנים הקרובות אמורים לקום מספר בתי מלון שיוסיפו עוד 2,000 חדרי מלון חדשים. בתוך כך, מתוכנן לקום מלון בוטיק חדש באזור חוף בורה בורה, מלון בחוף סירונית, מתחם גלמפינג, עוד מלון בוטיק בחמי טבריה, מלון יו בוטיק של רשת פתאל צפוי לעבור שיפוץ משמעותי ולהכפיל את גודלו ועוד. 

ומעל כל אלה, הפרויקט התיירותי הכי גדול באזור הוא "עיר כנרת" של היזם זוהר עובד. הפרויקט השאפתני והגרנדיוזי צפוי לקום בחלקה הדרומי של העיר, וצפויים להיות בו 7 בתי מלון ברמות שונות, בהם יהיו בסך הכל 1,000 חדרים. בנוסף, במתחם יהיו בבית קולנוע, אמפי להופעות, מתחמי מסחר, מרכז קונגרסים ועוד. המלונות צפויים להיפתח בהדרגה, כאשר הראשונים בהם עשויים לפעול כבר בעוד שנתיים.

טבריה 2023 (הדמיה: Visoarch, פרויקט עיר כינרת)
עיר כנרת. עוד 1,000 חדרי מלון|הדמיה: Visoarch, פרויקט עיר כינרת

טבריה 2023 (הדמיה: Visoarch, פרויקט עיר כינרת)
הדמיה: Visoarch, פרויקט עיר כינרת

ומה עוד? הטיילת שנפגעה מהסופה תעבור שיפוץ ב-250 מיליון שקלים, יש גם תכנית להמשך הטיילת מסביב לעיר, שיפוץ הטיבריום (מופע המזרקות) שנהרס, פתיחת פארק ברקו למשפחות ("יהיה וואו") ושיפוץ טבריה הקדומה ("זה הפספוס הכי גדול של העיר") בסכום של 100 מיליון שקלים.

> כל ההמלצות והאטרקציות סביב הכנרת

אין ספק שאם כל התכניות הללו יצאו לפועל, טבריה סוף סוף תעשה את קפיצת המדרגה שכולם ציפו לה ואולי גם תצליח להתנער מקלישאת ה"פוטנציאל הלא ממומש" שדבקה בה. מנגד, חשוב לזכור שכבר שנים העיר מנסה לחזור למרכז העניינים ולא ממש הצליחה לעשות זאת, כך שצריך לחכות ולראות שהדברים אכן קורמים עור וגידים לפני שפותחים את השמפניות. יחד עם זאת, בחודש נובמבר מתקיימות בחירות בעיר, ראש העיר יסיים את תפקידו וצריך לקוות שהרצון למהפך התיירותי יימשך גם עם מחליפו בתפקיד.

טיילת טבריה הרוסה (צילום: אושרי ויצמן)
נזקי הסערה במאי 2022. מתוכנן שיפוץ ב-100 מיליון שקלים|צילום: אושרי ויצמן

טבריה 2023 (צילום: אילן ארנון)
העתיד נראה מבטיח|צילום: אילן ארנון

מה קורה כבר עכשיו בטבריה?

לפני שמסתכלים קדימה, חשוב לדעת שלטבריה יש כבר עכשיו מה להציע לתיירים שמגיעים אליה: הכנרת, ספורט ימי, קבר הרמב"ם, אוכל טוב, חמי טבריה, יער שוויץ היפה ולא מעט מקומות לעשות שופינג. כדי להכיר את העיר מקרוב, יצאנו לסיבוב תיירותי וגילינו עוד כמה הפתעות:

סיור קולינרי 

אחת הדרכים הכי טובות להכיר מקום היא דרך האוכל שבו והאנשים שמכינים אותו. זו בדיוק היתה המטרה של ירון אוסי, תושב העיר ומורה דרך, ששם לעצמו למטרה לשים את טבריה על המפה, או על המפית, דרך האוכל שיש לה להציע והאנשים החמים.

במהלך הסיור של ירון, שאורך כשעתיים, עוברים ב-7-8 תחנות (תלוי אם רוצים גם קינוח), במהלכו טועמים בין היתר בבית המאפה המקומי, בחנות הדגים של רפאלי - האגם הצפוני, בחנות התבלינים של משפחת דלאלי, בפלאפל הטוב בעיר - פלאפל ענבי ואצל איציק - איש המיצים ש"מוכר בריאות". בכל מקום שבו ביקרנו היה טעים להפליא, נעים מאוד והמון סיפורים מעניינים.

ירון מציין שהעובדה שלטבריה אין שוק מרכזי גדול, כמו מחנה יהודה למשל, יוצרת הזדמנות טובה להכיר את העיר באמת, היות וצריך לשוטט בין המקומות השונים שפזורים בנקודות שונות.

טבריה 2023 (צילום: אילן ארנון)
ירון בדוכן של איש המיצים|צילום: אילן ארנון
טבריה 2023 (צילום: אילן ארנון)
בית המאפה|צילום: אילן ארנון

טבריה 2023 (צילום: אילן ארנון)
פיש וצ'יפס בחנות הדגים של רפאלי|צילום: אילן ארנון

מחיר: 1,200 שקל להדרכה קבוצתית + 120 שקלים לאדם לטעימות |עוד פרטים באתר

יקב ברניקי

אם בקולינריה עסקינן, כדאי גם להכיר את יקב הבוטיק ברניקי שנמצא בלב העיר (קרוב לקבר הרמב"ם) שהוא מובלעת נעימה של שקט, אוכל ויין טוב, בלב ההמולה. על היקב מנצחים גידי בט ואסתי בט-אליעד, שזיהו את הפוטנציאל של המתחם והבינו שהמאצ' הכי טוב יהיה לעשות בו יין. הם צדקו. ביקב יש שני סוגי יין - כשר ולא כשר (תחת שם המותג "סנהדרין"). בקבוק עולה 100-150 שקלים וניתן לקנות במקום או בנקודת מכירה בהרצליה.

גידי ואסתי עורכים ביקב ערבי טעימות יין בכל חמישי ושישי (125 שקלים לאדם - 4 טעימות ואוכל), יש גם מסיבות, אירועים פרטיים ואפילו יש 4 יחידות אירוח למי שרוצה לשתות ולא לנהוג, או לישון וגם לשתות. היחידה הקטנה מתחילה ב-950 שקלים ללילה והיחידה הגדולה ביותר תעלה החל מ-2,000 שקלים ללילה לעד 7 אנשים.

טבריה 2023 (צילום: אילן ארנון)
מובלעת נעימה בלב העיר|צילום: אילן ארנון

טבריה 2023 (צילום: אילן ארנון)
מייצרים 10 אלף בקבוקים בשנה|צילום: אילן ארנון

עוד פרטים באתר היקב

חמת טבריה

בקצה הדרומי של טבריה, ממש ליד חמי טבריה, נמצא הגן הלאומי של רשות הטבע והגנים - חמת טבריה, שנפתח לקהל ב-1980 ומאז רק הולך ומתפתח. במקום יש בריכות חמות בטמפרטורות שונות, החל מ-30 מעלות ועד ל-60. באתר נמצא גם בית כנסת קדום בו פסיפס מרהיב ומיצג אור קולי. בחורף המקום פתוח בימי רביעי וחמישי עד 9 בערב, ובקיץ הוא פתוח כל יום עד 10 בערב, כדי שניתן יהיה לרחוץ במעיינות החמים גם בערב.

בקרוב ייפתח בתחומי הגן הלאומי מרכז שירות למטייל שייתן מענה לכל מי שצריך מידע על האזור.

טבריה 2023 (צילום: אילן ארנון)
צילום: אילן ארנון

טבריה 2023 (צילום: אילן ארנון)
זו הבריכה הכי קרה שתמצאו כאן|צילום: אילן ארנון

> עוד פרטים באתר של רשות הטבע והגנים

מלונות בטבריה

בטבריה יש כאמור 37 מלונות בסך הכל, בכל מיני סגנונות: מלונות בוטיק, הכל כלול (לאונרדו קלאב), הוסטלים ועוד. ביום הסיור שלנו בעיר ביקרנו בשלושה מלונות בוטיק שונים - הטרנד הכי חם שקיים בשנים האחרונות.

> כל המלונות מומלצים סביב הכנרת וטבריה

יו בוטיק כנרת

במלון הבוטיק של רשת פתאל יש בסך הכל 62 חדרים ברמות שונות ומנהל המקום מציין שהאווירה היא שמכירים כאן אישית את כל האורחים שנמצאים בכל רגע נתון. במלון תמצאו בריכה על הכנרת, חוף צמוד, ספא ועוד. בקרוב המלון יעבור שיפוץ מקיף שבמהלכו תוכפל כמות החדרים ("האווירה עדיין תהיה בוטיקית"), בכמה מהסוויטות יהיו בריכות פרטיות ויבנה אולם אירועים מפואר.

טבריה 2023 (צילום: אילן ארנון)
מיקום מדהים. יו בוטיק כנרת|צילום: אילן ארנון

טבריה 2023 (צילום: פייגלין אדריכלים)
כך המקום יראה אחרי השיפוץ|צילום: פייגלין אדריכלים

> התארחנו ביו בוטיק כנרת וזה מה שחשבנו עליו

> לאתר המלון


המלון הסקוטי

המלון שנמצא במרכז העיר נפרש על פני ארבעה מבני בזלת מרשימים שנבנו בשנת 1894, אז שימש המקום כבית חולים ובית יולדות. כיום יש בו בסך הכל 69 חדרים, הפרושים על שטח ענק, ירוק ושלו, בריכה אליה מגיעים בחצייה של גשר, מתחם ספא, בר אלכוהול מרשים ואוכל מעולה.

חצר המלון (צילום: סיון אסקיו)
69 חדרים שפרושים על שטח עצום|צילום: סיון אסקיו

הבר (צילום: סיון אסקיו)
הבר במלון. אווירה משכרת|צילום: סיון אסקיו

> התארחנו במלון הסקוטי וזה מה שחשבנו עליו

> לאתר המלון


גלי כנרת

אחד המלונות הכי ותיקים בטבריה, בו גם בן גוריון נהג להתארח, הוא גם אחד המלונות שעברו את המהפך הכי גדולה לאחרונה, בסוף שנת 2021, אז הפך למלון יוקרה עכשווי. במלון, שנמצא ממש על הכנרת, ומיועד לגיל 16 ומעלה, יש בסך הכל 120 חדרים, בריכה שנמצאת על הים, חוף צמוד, פינות זולה נעימות, ספא ומסעדה מעולה - Lotte, שהוקמה ביחד עם השף אסף גרניט ורוח המחניודה בהחלט שורה עליה.

טבריה 2023 (צילום: אילן ארנון)
עיצוב יוקרתי, אך נעים ומזמין|צילום: אילן ארנון

טבריה 2023 (צילום: אילן ארנון)
פינות ישיבה בכל מקום|צילום: אילן ארנון

> התאחרנו בגלי כנרת וזה מה שחשבנו עליו

> לאתר המלון


> לעוד המלצות, מידע על אירועים, אטרקציות וקולינקיה, היכנסו לאתר התיירות של טבריה

* הכתב היה אורח של אגף התיירות בטבריה