תקופת הקורונה היתה קשה לכל ענף התיירות בארץ. בתי המלון נסגרו, הסגרים השאירו את הישראלים בבית וגבולות המדינה נסגרו לתיירים מעבר לים. מעל כולם, סבלו ערי התיירות שנסמכות על אחוז גבוה של תיירים בחו"ל כמו נצרת, תל אביב ועיר הבירה שלנו, הקדושה לשלוש הדתות - ירושלים.

כך, גם בזמנים שבין הסגרים, כשכל הישראלים יצאו ומלאו את המלונות באילת ובים המלח, בירושלים אחוזי התפוסה נשארו נמוכים מאוד ונעו סביב ה-12 אחוזים ירידה של 73 אחוזים לעומת 2019. ואם המכה הזו לא היתה מספיק קשה - בדיוק כשחלה התאוששות מסוימת, הגיע מבצע "שומר החומות". המצב המתוח החל במהומות בעיר, שהתרחשו במהלך שבוע החגיגות לרגל "יום ירושלים", שכללו שלל אירועים מיוחדים שהיו אמורים לתת את האות ל"חזרה לשגרה". ברשת ישרוטל דיווחו שהמצב הביטחוני גרם לביטול של 50 אחוזים מההזמנות.

ירושלים (צילום: אילן ארנון)
"נראית כמו בחו"ל"|צילום: אילן ארנון

ולמרות כל זאת, אסור לשכוח שעיר הבירה שחוברה לה יחדיו, כבר עברה והתגברה על לא מעט קשיים עוד הרבה לפני הקורונה ולא נראה שזה מה שישבור אותה. כעת, כשהקורונה כבר מאחורינו, המצב הביטחוני נרגע ואפילו התיירים מחו"ל מתחילים להגיע, בירושלים אופטימיים מתמיד וכבר לא יכולים לחכות לצאת לדרך חדשה ולהראות לכולם את כל היופי שיש בה. "ירושלים היא הכי חו"ל בארץ", אומר איציק לארי, מנכ"ל עיריית ירושלים, בראין ל-mako. "המטרה שלנו כרגע זה להחזיר את ירושלים לגדולתה ונעשה זאת בעזרת התיירים מישראל שיכולים לגלות את עיר הבירה מחדש".

חגיגות יום ירושלים אמש ברחבת הכותל (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
חגיגות יום ירושלים בכותל|צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

לאורך השנה האחרונה המספרים הראו שהתייר הישראלי לא מיהר להגיע לעיר הבירה
"זה לא נכון לגמרי. כבר בקיץ הקודם, בין הסגרים, נהנינו מאוד מתיירות הפנים. לא סתם 7 מתוך 10 האתרים הכי מתוירים בארץ נמצאים בירושלים. יש כאן משהו אחר. כבר עכשיו התפוסה במסעדות ובצימרים היא מאוד גבוהה".

ואיך דואגים עכשיו למלא גם את האטרקציות והמלונות?
"אנחנו פועלים בהמון חזיתות. לא מעט פסטיבלים צפויים לחזור לעיר, כמו חוצות היוצר. בקנה יש גם פסטיבל אוכל ובתקווה שנוכל להחזיר את פסטיבל האור בקרוב. בנוסף, אנחנו משפרים תשתיות כדי שלתיירים יהיה נוח: תיגבור התחבורה הציבורית בקיץ, פיתוח שבילי אופניי ואופניים להשכרה, פיזרנו 60 שירותים ציבוריים ברחבי העיר, שידרגנו נראות של כמאה רחובות ואפילו דאגנו לשתול מיליוני פרחים ברחבי העיר. לפני הקורונה היה כאן טירוף והכוונה הא לחזור למצב הזה בהקדם ואף לעלות."

פסטיבל האור ירושלים (צילום: יחסי ציבור)
פסטיבל האור בעבר|צילום: יחסי ציבור

לארי מציין שמשבר הקורונה נתן הזדמנות לשיפור פני העיר והוא בטוח שבקרוב משפחות עם ילדים יגיעו וייהנו מכל האופציות שיש כאן. "הנופים של ירושלים הם בדיוק כמו אלה שאנחנו מתרגשים מהם כשאנחנו מטיילים בחו"ל. רחוב ממילא למשל לא מבייש אף רחוב מרשים בעולם. אין כמו ירושלים ומי ששכח זאת מוזמן לראות בעצמו".

איציק לארי, מנכ
איציק לארי, מנכ"ל עיריית ירושלים|צילום: ראובן קופיצ'ינסקי

מה עושים בעיר הבירה?

כדי להכיר את כל האטרקציות, המסעדות ואפשרויות הלינה (ירושלים היא העיר עם הכי הרבה מלונות בארץ - 88), צריך לכתוב מדריך שלם ולגור בעיר לתקופה, וגם אז לא בטוח שתספיקו הכל. אבל אם אתם מגיעים ליום, הנה כמה אופציות, למקומות לשים בהם את הראש ולבקר בהם. על קצה המזלג:

מלונות וקמפינג חדשים שנפתחו בעיר

 קמפינג יער השלום - הקמפינג העירוני הראשון

לפני כשנה, רגע לפני שהקורונה פרצה לחיינו, הקימה עיר דוד, בעזרת רל"י (הרשות לפיתוח ירושלים), את הקמפינג העירוני הראשון בארץ. המטרה היתה למצוא פתרון זול ומיוחד לישון בעיר הבירה. כשנכנסים לאתר המושקע והמטופח, המחשבה הראשונה שעוברת בראש היא "למה שמישהו ירצה לישון במרכז העיר באוהל על דשא סינטטי", אך אז רואים את קבוצות התלמידים והמכינות שנהנים מהאווירה והנופים הפתוחים ואת המשפחות שמחפשות לחוות את עיר הבירה בצורה אחרת וזולה, ופתאום הרעיון לא נשמע כל כך רע.

יהורם סייג, מנהל האתר, מציין שבין הסגרים הגיעו ללון בקמפינג אנשים מכל רחבי הארץ ומכל ההרכבים, אפילו משפחה מירושלים שגרה ממש קרוב ליער. הטירוף סביב המקום כבר החל לטענתו, אך כעת, כשהשגרה כבר כאן, כולם בציפייה שהבאזז רק יילך וייגדל.

קמפינג (צילום: אליהו ינאי)
האוהלים כבר מוקמים ומקבלים גם מזרון|צילום: אליהו ינאי

במקום ניתן למצוא אוהלי קמפינג של המקום (שכבר מוקמים) במחיר של 80 שקל למבוגר ו-65 לילד (עד גיל 18) כולל מזרון. מי שיביא אוהל מהבית ישלם עד 55 שקלים למבוגר. לינה ביחידת אירוח עד שבעה אנשים עולה 900 שקל ללילה. במקום יש מקלחות משותפות, אזור בישול, ספסלי פיקניק, מתקני מנגל, שקעי חשמל ועוד.

בנוסף, סיור סגווי של שעה וחצי (אפשר גם בקלנועית אישית) לאורך טיילת ארמון הנציב עולה 165 שקלים לאדם ומשחק ניווט בעזרת אפליקצייה מיוחדת עולה 75 שקלים למשתתף. שתי הפעילויות הללו נועדו להכיר את אזור היער המספק תצפית פנורמית ומרהיבה על ירושלים ומופעלות גם על ידי עיר דוד.

סגווי (צילום: אילן ארנון)
תצפית על העיר מטיילת ארמון הנציב|צילום: אילן ארנון

קמפינג יער השלום, דרך הגדוד 68. לעוד פרטים והזמנות


בראון מחנה יהודה

רשת המלונות בראון, לה מלונות בירושלים ובתל אביב, הקימה לאחרונה שני מלונות חדשים בעיר הבירה - מחנה יהודה ו-JLM, שכל אחד מהם מעוצב וממותג בייחודיות המרשימה של הרשת. החדש יותר מבין השניים הוא מלון מחנה יהודה שכשמו כן הוא - ממוקם בסמיכות לשוק הצבעוני. מדובר במלון הכי גדול של הרשת בעיר הבירה מבחינת כמות החדרים - 110, אך למרות המספר הגדול יחסית, הוא מתנהל ומעוצב כמלון בוטיק לכל דבר, בעיצוב אורבני וצבעוני בהשראת העיר והשוק הסמוך.

קובי טולדנו, מנהל אזור ירושלים של הרשת ומנהל המלון, מציין שבמלון החדש דואגים גם לשלל פעילויות לאורחים שמגיעים ללון כאן, כמו קבלת שבת מוזיקלית בימי שישי, סיורי טעימות בשוק בימי חמישי, שיתוף פעולה עם מבשלה מקומית בימי שלישי ועוד. את ארוחת הבוקר אוכלים בבית קפה בשוק או על ידי כרטיס טעימות שמקבלים בעת ההגעה. בקרוב תפתח במלון מסעדת שף. 

בראון מחנה יהודה (צילום: מקס קובלסקי)
צילום: מקס קובלסקי
בראון מחנה יהודה (צילום: מקס קובלסקי)
צילום: מקס קובלסקי

בראון מחנה יהודה (צילום: מקס קובלסקי)
צילום: מקס קובלסקי

לילה במלון מוצע כרגע בהנחה של 25 אחוז הנחה (מחירון אביב) ומתחיל ב-325 שקלים ללילה באמצע השבוע ללא ארוחת בוקר. לילה בסוף השבוע, כולל ארוחת בוקר, יעלה 854 שקלים.

בראון מחנה יהודה, כי"ח 6. לעוד פרטים והזמנות

בראון JLM, הילל 41. לעוד פרטים והזמנות

 

אטרקציות

מוזיאון המוזיקה

ברחוב משה סולומון (או רחוב המטריות, בשמו העממי), נמצא מוזיאון המוזיקה המפתיע. המוזיאון נפתח בשנת 2016 והוא נמצא במתחם של כיכר המוזיקה שקם לפני 10 שנים, בו ישנה חצר גדולה עם הופעות בבוקר, צהריים וערב. מסביב לחצר ישנן מסעדות בסגנונות שונים: איטלקי, טאפאס, גלידה ועוד, כי מה יותר טוב מאוכל ומוזיקה שמשתלבים להם יחדיו. הכיכר נחבאת מהרחוב הראשי והיא משרה אווירה נעימה של בריחה מהמולת העיר.

במוזיאון המוזיקה ניתן לעשות סיור עצמאי עם אוזנית הדרכה, או סיור מודרך בו גם מנגנים בכלים השונים (האפשרות השנייה עדיפה כמובן). הסיורים עורכים בין שעה לשעה ורבע ובמהלכם עוברים בחדרים המחולקים על פי תרבויות ועדות שונות ובכל אחד מהם כלים משונים יותר ופחות המתאים לאותה התרבות. כך, עוברים בחדר הבלקן, מרוקו, איסלאם, אתיופיה, אירופה ועוד.

מוזיאון המוזיקה (צילום: אילן ארנון)
צילום: אילן ארנון

מוזיאון המוזיקה (צילום: אילן ארנון)
צילום: אילן ארנון

כמובן שלא צריך לדעת לנגן כדי ליהנות מהסיור במוזיאון ובניגוד למוזיאונים אחרים, כאן, בסיור המודרך, מומלץ ורצוי להרעיש כמה שיותר עם כלי הנגינה. 

כרטיס לסיור המודרך עולה 60 שקלים למבוגר ו-45 שקלים לילד/אזרח ותיק. כרטיס לתצוגה בלבד (סיור עצמי) עולה 30 שקלים. 

מוזיאון המוזיקה, משה סלמון 10. לעוד פרטים והזמנות


סיור על החומות, מגדל דוד

נראה שהאטרקציה שנמצאת מעל כולם, פיזית והיסטורית, היא טיילת החומות שסביב העיר העתיקה, אתר מורשת עולמי של אונסק"ו. החומות, שנבנו לפני 500 שנה על ידי סולטאן סולימאן, עברו במרוצת השנים לא מעט גילגולים, קרבות, שומרים מתרבויות שונות, הרס ושיקום וגם לא מעט סיפורי אהבה. את כל ההיסטוריה הזו אפשר לראות ואף להרגיש בזמן שמתהלכים על החומות: בכתובות על האבנים, בסדקים והשברים והתצפיות השונות על העיר לאורך ההליכה. מה שרואים מהחומות לא רואים משום מקום אחר בעיר.

חומות (צילום: אילן ארנון)
צילום: אילן ארנון

תצפית הקישלה טיילת דרומית (צילום: אמנון אביעד)
צילום: אמנון אביעד

אורך היקף החומות הינו 4.3 ק"מ ועל פי גורה ברגר, דוברת פמ”י - החברה לפיתוח מזרח ירושלים, שליוותה אותנו בסיור על החומות, מי שירצה לעשות את ההיקף המלא, יעשה זאת בכ-5 שעות, הכוללות לא מעט עליות וירידות ומעבר בנתיבים צרים. מי שמחפש מסלול יותר ריאלי, יעשה את המקטע הדרומי, יתחיל בנקודת ההתחלה בשער יפו ויסיים בסמוך לשער האשפות (ישנן אופציות נוספות לכניסה ויציאה).

חומות (צילום: אילן ארנון)
צילום: אילן ארנון

מפת מסלול סובב  חומות 360 (צילום: יחצ פמי)
צילום: יחצ פמי

כרטיס כניסה לסיור על החומות עולה 20 שקלים למבוגר ו-10 שקלים לילד/חייל/סטודנט/גמלאי.

מגדל דוד. לעוד פרטים והזמנות


סיור אוכל בשוק מחנה יהודה 

אי אפשר לסיים סיור בעיר, גם אם הוא קצר, בלי לטעום מה שיש לה להציע. בסיורים של יאללה באסטה, שהתחילו בשוק מחנה יהודה בעיר הבירה והתפשטו לאחר מכן לשווקים נוספים בארץ (התקווה, הכרמל, לוינסקי, נצרת, עכו, רמלה ועוד), אפשר לבחור להצטרף לסיור טעימות מודרך, או לרכוש כרטיס טעימות ולהסתובב בצורה עצמאית.

אנחנו בחרנו באופצייה השנייה, וכך שוטטנו במשך כשעה בין 8 דוכני אוכל שונים, בהם אכלנו פלאפל, חומוס, שתינו מיץ בריאות וקינחנו בגלידה. בכל אחת מהתחנות השונות בשוק מקבלים טעימה ממנת הדגל והכל נמצא במרחק הליכה קצר. מדובר בפתרון מושלם למי שאוהב לטעום אוכל מגוון ורוצה להתערבב קצת באווירה המקומית (כמו בחו"ל כבר אמרנו?).

שוק מחנה יהודה (צילום: Alexandre Rotenberg, shutterstock)
דרך מצוינת להכיר את האוכל בשוק|צילום: Alexandre Rotenberg, shutterstock

כרטיס טעימות בשוק מחנה יהודה עולה 110 שקלים. סיור טעימות מודרך עולה 130 שקלים. בנוסף ניתן למצוא סיורי קונספט: זוגי, אלכוהול, גרפיטי ואוכל ועוד. ניתן לרכוש גם סלסלות שונות של מוצרים מהשוק במחיר של 360 שקלים.

יאללה באסטה, שוק מחנה יהודה. לעוד פרטים והזמנות