אחרי יותר משנה שבני ברק היתה שם נרדף לקורונה ורמת התחלואה בה היתה מהגבוהו בארץ, העיר החרדית, כמו כל הארץ, מתאוששת מהנגיף והגיע הזמן שנחזור לטייל בה.

גם תושבי העיר עצמה, שהייתה בפריחה תיירותית לפני הקורונה, עם סיורים קולינריים, קניות זולות ומפגש מרתק בין תרבויות, רוצים לחזור לשיגרה ולארח. אלה הדברים שאסור לכם לפספס כשאתם מגיעים לכאן:

מה הדבר הראשון שצריך לעשות כשמגיעים לעיר?

אחרי שהגעתם לבני ברק, שגובלת בתל אביב, רמת גן, גבעתיים, גבעת שמואל ופתח תקווה, זה הזמן לעבור לזמן אחר, לתרבות שונה של הווי חסידי – ליטאי של החרדים. במידה והגעתם לאחד מהסיורים הרבים בעיר, בעיקר סיורים קולינריים בימי חמישי בלילה, ימליצו לכם כיצד להתלבש ואיך להיערך לסיור שכזה. בעיקר כדאי לבוא רעבים למאכלים יהודיים מהשורה הראשונה : קוגל, דגים מעושנים, צ'ולנט ועוד שפע של אוכל ביתי ואווירה מיוחדת לקראת שבת. שווה להתחיל מביקור במאפיית ויז'ניץ הוותיקה שקיימת כבר כ-70 שנה וידועה בחלות שלה המופלאות.

מה חייבים לראות בבני ברק?

קשה להצביע על מקום אחד מסוים, משום שהעיר בני ברק היא הוויה חרדית מלאה, על בתי הכנסת והישיבות, על המסעדות הפשוטות, קיוסק שלוימלה המיתולוגי, מאפיות, חנויות בגדים וחפצי יודאיקה. שווה להגיע בתחבורה ציבורית או ברכב לרחוב רבי עקיבא, חזון איש, הרב ש"ך ומשם ללכת ברגל בין הבניינים, החנויות, קופות הצדקה הרבות הפרושות בעיר, מודעות הפשקווילים (כרזות הקיר) על לוחות המודעות ברחבי העיר בני ברק. ללא הדרכה והסברים, לעיתים קשה להבין את נוסח הכרזות, משום שהן בעברית ארכאית ופעמים רבות מעבירות מסרים קיצוניים.

מירב טלמור-קשי, מתכננת טיולים בארץ ובחו״ל, מומחית בתחומי תקשורת ויחסי ציבור ונותנת שירותי ייעוץ בנושאים אלו. כתבת תיירות ובעלת הבלוג "חלומות ומסעות" גם בפייסבוק ובאינסטגרם 

הרחוב שחייבים ללכת בו

רחוב רבי עקיבא בעיר, הוא הרחוב המרכזי, רחוב הליבה. על כן ההמלצה להגיע קודם כל אליו, הוא מנקז אליו את מרבית חנויות בגדי הנשים, בגדי גברים, נעליים, תכשיטים ואביזרי חן ובהחלט אפשר להבין דרכו את סצנת השופינג הבני ברקית, חנויות של אולד פשן וחנויות בעיצוב בסטייל, הכל באותו מקום. למי שאיננו מקומי, אפשר לטייל בין חלונות הראווה ולראות כיצד העולם החרדי שומר על הצניעות ויחד עם זאת צועד קדימה בעיצוב אופנה וסטייל. 

באיזו מסעדה לאכול?

המסעדות הנחשבות טובות בעיר, הן מסעדות של אוכל ביתי – אוכל יהודי. ישנם סגנונות שונים ומקומות שונים שתוכלו לשבת לאכול, או בעיקר לקחת לכם בכלי פלסטיק אוכל הביתה. ישנם מבחר של מטעמים ואם אתם לא מכירים, תבקשו המלצות. לדוגמא : "שטיסל מרכז האוכל היהודי", "מוכן ומזומן קורניק" אם חשקה נפשכם בצ'ולנט חם במחיר זול במיוחד, הכי פשוט שיש לאוהבי הז'אנר, או "המסעדה היהודית" שהיא בעצם מתחם קולינרי מהוותיקים בעיר, המציע גם תפריטים לקחת וגם אפשרות לשבת במקום. יש גם שוק אוכל בימי חמישי ושישי לקראת שבת. ברור שכל המסעדות עומדות בכל תקני הכשרות המחמירים.

 

התמונה שצריך לצלם למזכרת

נושא צילומים הוא בעייתי בבני ברק, אלא אם ביקשתם רשות. אולי הצילומים שהם באמת מזכרת מהעיר, הם צילומי האווירה של המאכלים, של הבניינים ואורח החיים, הרחובות והכרוזים הפשקווילים, חפצי יהדות מיוחדים ובוודאי בוודאי אם הגעתם באחד החגים, לדוגמא בסיור בחג החנוכה, אז אין ספק שמראה החנוכיות על אדני החלון הוא מרשים ביותר. 

איפה לשים את הראש?

סעו לתל אביב או לאחת הערים הסמוכות, במידה ואתם רוצים להישאר ללון באזור, נניח לאחר הסיור ביום חמישי בלילה. תבחרו משפע המלונות בתל אביב הסמוכה.

עובדה נוספת שלא ידענו

מתחם ה-BBC – מתחם העסקים של בני ברק. העירייה שהקימה מנהלת לצורך כך, עומלת על פיתוח איזור תעשייה ותעסוקה מתקדם ומודרני, שיעמוד בתנאים של אזור תעשייה בעיר חרדית, אבל גם יאפשר עוד מקומות עבודה, קידום תעסוקתי, ניצול שטחי הקרקע לנדל"ן מסחרי והקמת מגדלי משרדים ומסחר רבים במקום. המתחם כולו נמצא בנגישות גבוהה לרכבת, תחבורה ציבורית וכבישים מרכזיים.

מירב טלמור-קשי, מתכננת טיולים בארץ ובחו״ל, מומחית בתחומי תקשורת ויחסי ציבור ונותנת שירותי ייעוץ בנושאים אלו. כתבת תיירות ובעלת הבלוג "חלומות ומסעות" גם בפייסבוק ובאינסטגרם