לא נספר לכם עכשיו על ההיסטוריה של הפויקה. בשביל זה יש ויקיפדיה, ואנחנו באנו כדי לאכול. מה שכן, אם אתם בעלים גאים של פויקה – סיר הברזל היצוק, אז בשביל שתצא לכם ארוחת גורמה כשאתם יוצאים לשטח יש כמה דברים ששווה לדעת.
בואו נתחיל מזה שמדורה היא הבית המושלם בשביל הפויקה שלכם. הסיר עשוי מיציקת ברזל רצינית, המבנה שלו - עגול ונתמך על שלוש רגליים, מאפשר לו לנוח בבטחה על הגחלים שהכנתם מבעוד מועד, והבישול בו אחיד.
ואפרופו בישול – הפויקה מיועד לסבלנים. צריך להניח אותו על האש לשעתיים-שלוש בשקט, אז תכינו הפעלות, צ'יזבטים, משחקי חברה או כמה שיותר אלכוהול, כי זה הולך לקחת זמן. מה שכן, להעמיד פויקה על האש זה עניין קצר – אל הסיר החביב אפשר להשליך כמעט כל ירק, בשר, דגנים או תבלינים שתזרקו אליו אחרי קילוף וחיתוך מהיר. אז בחישוב זריז יוצא שהרווחתם.
כללים לבישול בפויקה
עצים – בגדול, בכל מדורה שאתם בונים מומלץ מאוד להשתמש בעצים טבעיים, כאלה שבאים מעצים ולא ספוגים בכימיקלים, פורמייקות או כל מיני עניינים שנגמרים במילה "רעיל". גם הפויקה לא אוהב אותם, אז על אחת כמה וכמה.
תזמון - זוכרים שצריך סבלנות? אז בחישוב של הכנת הגחלים וזמן הבישול יוצא שכדאי שתתחילו ברגע שאתם מתמקמים בשטח. כי אחרת פשוט תהיו שיכורים מדי בשביל לאכול. או בשביל להישאר ערים.
אש – לסיר יש שלוש רגליים מברזל ואפשר להניח אותו ישירות על האש. עם זאת, המהדרין לא מניחים אותו על אש גלויה, אלא על גחלים שמוציאים מהמדורה בעזרת מקל. במקרה כזה מומלץ מאוד להוסיף גחלים לוהטות לאורך הבישול כי חשוב שהטמפרטורה של הסיר תהיה גבוהה.
טמפרטורה – בהמשך לסעיף הקודם - חשוב לשמור על טמפרטורה אחידה במשך כל זמן הבישול, כי אין נורא מלקבל תבשיל שרוף אחרי כל הזמן ששרפתם. דרך אחת לשמור על טמפרטורה הומוגנית היא להתחיל את הבישול עם סיר בטמפרטורה גבוהה ואליו להוסיף את המרכיבים שיקררו אותו לטמפרטורה הרצויה.
סבלנות – מרגע שהפויקה שלכם על האש מומלץ לא לפתוח את המכסה ולא לערבב יותר מדי, מקסימום כמה בחישות בעזרת כף עגולה וכמה שיותר קרוב לדופן הסיר, בשביל שלא תצא עיסה אלא תבשיל.
זהו, מוכן – ברגע שהבשר/העוף/הירקות רכים מספיק, כדאי להוריד מהגחלים ולהתחיל להעמיס. כל דקה מיותרת של בישול תכהה את הצבע של התבשיל ותקהה את הטעמים של המרכיבים.
ניקיון ותחזוקה - לפני ואחרי השימוש מניחים את הסיר הריק על האש עד שהוא לוהט, יוצקים פנימה מים (אין צורך בסבון), מערבבים ושופכים החוצה. בסיום השימוש, לאחר תהליך הניקוי, חשוב לשמן את הסיר בעזרת נייר סופג ושמן בישול, כי אתם לא רוצים שם חלודה.
אז מה אוכלים פה למען השם?
סירי הפויקה מוצעים בגדלים שונים – החל בחצי ליטר בערך ועד 13.5 ליטר – שזה פחות או יותר ארוחה לכל החבר'ה לשבוע. יש כמה גדלים נוספים באמצע שיותר מתאימים למשפחה או לחבורה הממוצעת.
הפויקה לא חייב מתכון מדויק. אפשר לאלתר: מיני ירקות (משקיענים יכולים לטגן קודם קצת בצל ושום), תפוחי אדמה, אורז, חיטה, או כל דגן אחר, שעועית חומוס או קטניות אחרות שאתם אוהבים ובשר על סוגיו – פרה, תרנגולת, כבשים ועוד. מבחינת נוזלי בישול מים בהחלט מספיקים, אבל גם ציר עוף, בירה, חלב קוקוס או יין אדום יעשו את העבודה, ועם תבלינים אתם יכולים להתפרע. אבל כדי שלא תגידו שלא דואגים לכם, הכנו מתכון לארבעה סועדים רעבים, ועוד אחד שהוא גורמה של ממש.
פויקה של החבר'ה
המצרכים לארבע מנות:
1.5 קילוגרם נתחי פרגיות
4 תפו"א גדולים
2 פלפלים ירוקים חתוכים גס
1 חבילת שעועית ירוקה (סנפרוסט ודומיו)
2 פלפלים אדומים חתוכים גס
1 בצל חתוך גס
1 ראש שום חצוי (לא קלוף)
1 ליטר בירה
3 כפות סוכר חום
מעט פלפל שאטה טחון
מלח ופלפל
אופן ההכנה:
מניחים את הפויקה מעל להבה גבוהה ומלהיטים אותו; ממליחים ומפלפלים את הבשר וזורקים לפויקה הלוהט; מוסיפים את כל הירקות -מלבד תפוחי האדמה; לאחר כ-10 דקות מוסיפים את הבירה, מביאים לרתיחה ומנמיכים את הלהבה; מבשלים על להבה נמוכה כחצי שעה ולאחריה מוסיפים את הסוכר ואת תפוחי האדמה (השלמים) מבשלים מעל להבה נמוכה כשעה וחצי נוספות.
לכל אורך ההכנה ממעיטים בערבוב, מידי פעם אם יש צורך מוסיפים מים ומשפרים תיבול.
פויקה אנטרקוט מושחר בדבש ויין
המצרכים ל-4 מנות
4 נתחי אנטרקוט 300 גר'
מלח גס
פלפל שחור גרוס
שמן זית ו או חמאה מזוקקת
לרוטב:
כף דבש
חצי כוס יין אדום
אופן ההכנה:
מחממים את הפויקה עד שהוא לוהט.
מורחים את הבשר בשמן זית , ממליחים ומפלפלים את נתחי הבשר ,מכניסים לסיר וצורבים היטב מכל הצדדים. מנמיכים את האש וצולים כ 5 דקות-יש להפוך את הנתחים מדי פעם כדי שלא יחרכו.
מוציאים את הבשר מהפויקה ומוסיפים למיצי הבשר שבסיר את היין והדבש ומערבבים עד שמצטמצם זורקים פנימה את הנתחים לכמה שניות כדי שיקבלו שכבה של רוטב מצומצם ומגישים מיד.
ההסברים באדיבות רמי חדד, המדריך השאקל של החברה להגנת הטבע.
הפויקה באדיבות עידן מחנאות.
המתכונים באדיבות מסעדת פויקה, רח' תרצה 14 ת"א-יפו, טל' 03-6814622.