ים כחול חלק, שמש בוהקת, נוף הררי מדהים ואנשים מחויכים מכל העולם צפים בנחת על הגב. ככה אנחנו מכירים את ים המלח, הפלא הפרטי של ישראל. בחורף או בקיץ, תמיד כיף לרדת נמוך, להתמרח בבוץ, לטבול במים ולקנח עם ארוחה טובה או טיפול ספא מפנק. אבל הים (או למעשה האגם) הזה הוא הרבה יותר ממה שרואים. חפרנו ומצאנו, 14 עובדות שהופכות את המקום הזה לכל כך מופלא.
1. כמות המלח במים גורמת לנו לצוף. אחת העובדות שהכי מושכות תיירים לים המלח הוא היכולת לצוף על המים, ללא כל מאמץ. הדבר הזה מתאפשר הודות לתכולת המלח במים, הגבוהה בהרבה לעומת מים מתוקים, כך שלא תוכלו לטבוע גם אם תנסו. על כך אמרו חכמים: "מעולם לא טבע גברא בימא דסדום".
2. המימן הגופרתי גורם לריח העז. ים המלח נקרא גם הים המסריח. למה? הכמות הרבה של הגופרית הנמצאת בו ובמעיינות המינרליים שלאורך חופיו פולטים לאוויר מימן גופריתי. זאת, לצד גושי החמר הנפלטים מהים, נתנו כבר לפני מאות שנים השראה לתושבי האזור להדביק לו את הכינוי המפוקפק.
3. פעם חנטו גופות עם הבוץ. עד היום לא הצליחו מדענים לפצח את אמנות חניטת הגופות של המצרים, אך האם בים המלח מוצפן הסוד העתיק? מסתבר שהמצרים נהגו להתיז על גופות מעט מהבוץ והחמר של ים המלח, כחלק מתהליך החניטה של המתים.
4. בים המלח אין חיים. תכולת המלח הגבוהה במים הופכת את ים המלח לסביבה בלתי הולמת עבור יצורים חיים, ומכאן שמו באנגלית The Dead Sea. זה אומר שמלבד רוחצים נלהבים, לא תצליחו למצוא בים המלח אפילו שריד לצורות חיים ימיות או צמחייה.
5. מלוח? המים מרים. אם תעזו לטעום את מי ים המלח, תופתעו לגלות שהם ממש לא מלוחים, ושהם למעשה די מרירים. חוקרים מאמינים שכמות המלח הגבוהה במים (כ-350 גרם מלח לליטר) הופכת את המים לכל כך מלוחים, עד שהחושים מתבלבלים וממירים את הטעם המלוח למריר.
6. וכן, המים פה עומדים. מאחר שים המלח מוקף ביבשה משלושת צדדיו, מים לעולם אינם זורמים החוצה ממנו. הצד הפתוח היחידי הוא הנתיב אשר דרכו המים מגיעים לים המלח מנהרות ומנחלים.
7. רוצים להשתזף? לא בטוח שזה המקום הנכון. וזאת בשל עוצמת קרני האולטרה המתונה. עקב המרחק הרב מהשמש, באזור ים המלח נמדדו קרני שמש אולטרה סגולות בעוצמה פחותה מהרגיל. למרות שהעובדה הזו מפחיתה את הסיכויים שתישרפו בשמש, עדיין חשוב להקפיד על תכשירי הגנה.
8. וגם אין פה גשם. כמעט. אגן ים המלח מאופיין באקלים ייחודי שמתבטא, בין היתר, בלחות נמוכה, שיעור התאיידות גבוה והיעדר משקעים. גשמים נחשבים למצרך נדיר באזור ים המלח, עם ממוצע גשמים שנתי העומד על פחות מעשרה סנטימטרים (השנה הינה שנה יוצאת דופן בה אגן ים המלח זכה בכמות גשמים נדיבה והמדבר פורח).
9. בשיא מימדיו הוא מגיע ל- 15 ק"מ רוחב. ו- 50 ק"מ אורך. ים המלח הוא למעשה אגם מלח, ופירוש הדבר שאפשר לאמוד את מידותיו לאורכו ולרוחבו. בשיא ממדיו האגם משתרע עד כדי 15 קילומטרים לרוחב, וכ-50 קילומטרים לאורך.
10. ואם תהיתם כמה נמוך אז 420 מטרים מתחת לגובה פני הים. פני המים והחופים של ים המלח נמצאים כ-420 מטרים מתחת לגובה פני הים, מה שהופך את ים המלח למקום הכי נמוך בעולם. בשלהי המאה העשרים נמדדה ירידה מתמדת במפלס האגם, בעיקר בשל שימוש במקורות המים הנשפכים אל מימיו.
11. מהמינרלים יוצרים מוצרי ריפוי טבעיים. בים המלח אפשר למצוא שפע של מינרלים מסוגים שונים, חלקם מינרלים חיוניים בעלי סגולות מרפא, ביניהם גופרית, נתרן, כלור, יוד, סידן ואבץ. בנוסף לתעשייה שלמה של מוצרי ריפוי טבעיים, המינרלים משמשים גם את תעשיות הכימיקלים בישראל ובעולם.
12. המעיינות טובים לגוף והפכו אותו לאחד מאתרי הנופש החשובים בעולם. לאורך חופי ים המלח שוכנים מעיינות הניחנים בסגולות מרפא. העובדה הזאת הפכה את ים המלח לאחד מאתרי הנופש החשובים ביותר בעולם, המושך אליו בכל שנה אינספור תיירים מרחבי העולם שבאים להתפנק באתרי הספא המיוחדים.
13. בעבר יוחסה לו סגולה לטיפול בכאבי כליות. עוד מימי קדם אנשים נהגו לטבול בים המלח בניסיון להירפא ממגוון רחב של מחלות. מסעודי, גיאוגרף מוסלמי שחי לפני יותר מאלף שנה, תיעד את המנהגים האלה בכתביו וסיפר שמים המלח היו מוציאים אבנים מיוחדות דמויות אבטיחים, שזכו לכינוי "האבן היהודית" ושימשו כתרופה לכאבי כליות.
14. והוא מרפא לא מעט מחלות נוספות. הסגולות המופלאות של ים המלח מאפשרות לו לטפל במגוון מחלות: טמפרטורה גבוהה ואחידה, לחות יחסית נמוכה, מיעוט משקעים, העדר זיהום אויר, ימי שמש רבים ברוב חודשי השנה ומיעוט של קרינה אולטרה – סגולה מסוג UVB הינן בעלות חשיבות רבה בטיפול במחלות ריאומטיות, מחלות עור שונות, מחלות כרוניות של הריאות ומחלות לב כליליות.
*הכתבה בשיתוף משרד התיירות