גבעת קובי, מצפה שדרות

מצפה שדרות ( גבעת קובי) (צילום: תיירות שדרות)
צילום: תיירות שדרות

רשמית קוראים לה מצפה שדרות, אבל כולם קוראים לה "גבעת קובי" על שם קובי הרוש, הרבש"צ לשעבר של העיר. הגבעה הגבוהה והאסטרטגית חולשת על המרחב ובשנים האחרונות הפכה למוצב הסברה קדמי המאפשר מבט של 360 מעלות המרחיק דרומה לרצועת עזה, מערבה לים ועד אשדוד, ומטה אל הפיתוח המואץ של העיר – הווילות, רבי הקומות והפארקים הרבים. במרומי הגבעה הסדירו פרגולות צל, ספסלים, מתקן מים, וכן טלסקופ ועמדת שמע; בשוליה הקימו אנדרטה מרגשת. האנדרטה מנציחה את הקרב ההרואי שהתחולל למרגלותיה במהלך מבצע צוק איתן, שבו נהרגו סגן אלוף דולב קידר, סג"מ יובל היימן, רס"ל דב גולדמכר ורס"ב ביינסיאן קסהון במהלך ניסיון חדירה של 16 מחבלים שהגיחו ממנהרה בכוונה להגיע לשדרות.

מאז מתקפת המחבלים מוצפת העיר במטיילים ובטיולי סולידריות. אפשר להצטרף לסיור מודרך שעורכים ב"תיירות שדרות", או לטייל עצמאית בגבעה ומשם לבית המייסדים, לפארק המוזיקה, פארק הילדים, גן האשליות, כפר הסטודנטים, שמתגוררים במכולות, ולתחנת המשטרה שבה התחולל הקרב ההרואי.

לעוד פרטים


שביל במ"ה, קיבוץ ניר עם

שביל במה אסף סיבוני, קיבוץ ניר עם (צילום: משפחת סיבוני)
צילום: משפחת סיבוני

שביל במ"ה (ביטחון-מים-התיישבות) נמתח לאורך 30 ק"מ מסומנים ומשולטים שמחברים בין 14 אתרים המספרים את סיפור ההתיישבות בצפון הנגב. על הדרך סיפורי היסטוריה, מורשת, תצפיות מרתקות וסיפור הקשיים והמורכבות של החיים בעוטף בין המבצעים והמלחמות מהקמת המדינה ועד היום. בכל האתרים מוצבים שלטים ומצורף סרטון שמציג את האנשים והסיפורים מאחורי השמות. אחד מהמקטעים סובב את קיבוץ ניר עם ועובר במוזיאון המים והביטחון, ובשלושה מצפורים, בהם החץ השחור – שסגור כרגע בשל המצב.

מצפור אל"מ נביה מרעי נביה היה מפקד מהולל שנפל ב-1996 בקרב בעזה, שבו נלחם בקו האש הראשון. באנדרטה לזכרו מגדל המשקיף אל עזה ולמרגלותיו עץ זית שניטע בהולדתו של נביה בכפר חורפיש ועם הקמת האנדרטה נעקר, הובא מהכפר וניטע בשנית במקום.

מצפור סמ"ר אסף סיבוני אסף היה בן הקיבוץ ולוחם בחטיבת הנח"ל שנפל באסון המסוקים. האנדרטה לזכרו ניצבת על גבעה ובראשה פעמון רוח שעליו נתלו ענבלים כמספר שנות חייו שנגדעו, הנעים ומנגנים בחסדי הרוח. מימין לגבעה מאגר המים הראשון בנגב, ומראשה תצפית אל תוך הרצועה ואל אשקלון והים.

לעוד פרטים


פארק אופקים

פארק אופקים (צילום: רעות שמעוני)
צילום: רעות שמעוני

בשנים האחרונות חווה אופקים פיתוח תיירותי מואץ ויש דיבורים על הקמת שני מלונות בשטחה. בקיץ האחרון העיר התחדשה בפארק מים עם המגלשות הרטובות היחידות בנגב, אבל עיקר העניין התיירותי בה הם הפארקים היפים והטבע במרחק נגיעה. המרכזי שבהם הוא פארק אופקים הממוקם במרכז העיר, משתרע על 500 דונם, ובשטחו מתקני שעשועים, מגרשי ספורט, מסלולי הליכה ואופניים, שולחנות פיקניק ומתקני מנגל. שיא הכיף לילדים הוא המזרקה הנהדרת והשעשוע במים, בינגו לימים החמים של הנגב.

לעוד פרטים


המערה הסודית, אופקים

המערה הסודית, מצודת פטיש, אופקים (צילום: רעות שמעוני)
צילום: רעות שמעוני

ביציאה מפארק אופקים, במרחק הליכה קצרה, ממוקמת מערה מסתורית שהייתה מוכרת רק למקומיים - אבל מאז שהמצודה העתיקה שהמערה ממוקמת למרגלותיה עברה תהליך שיפוץ ושימור, סוד קיומה פרץ החוצה. קוראים לה מצודת פטיש, היא נבנתה על ידי העות'מאנים ב-1894 ואכלסה את משטרת הגבולות ואת תחנת המכס במעבר למצרים. המצודה נישאת בראש גבעה, בולטת למרחוק, חולשת על הנוף, צופה אל ערוץ נחל אופקים ומרחיקה מבט עד לאשקלון. המערה היא למעשה מחצבה בעומק 30 מטר ובגובה 6 מטרים, שמאבניה בנו את המצודה. במשך שנים שימשו חלליה סוג של אסם לשמירת התבואה האזורית והיום כבר אפשר לרדת, לסייר בתוכה ולהרגיש כמו במערה של עלי באבא.

רעבים? המקומיים ימליצו על שני מקומות במיוחד – על השיפודים של רחלה ועל המרפסת, בר-מסעדה עם תפריט בשרי בווייב צעיר ועדכני.

לעוד פרטים


פארק סיירת שקד, נחל אופקים

אנדרטת סיירת שקד, אופקים (צילום: רעות שמעוני)
צילום: רעות שמעוני

סיירת שקד הוא פארק טבע המשתרע על 6,000 דונם על גדות נחל אופקים. הפארק מתפאר בגשר ברזל ייחודי שעובר מעל הנחל; אורכו 130 מטר, וחלק מרצפתו שקופה ומאפשרת מבט ישיר על הקרקעית. הגשר החדש מחליף את הגשר הבריטי שעליו עברה הרכבת שחיברה בין באר שבע לרפיח בשנים 1918-1927, משהו שרק אפשר לחלום עליו היום. אחד ממסלולי הטיול הרגליים היפים בנחל מוביל מהגשר כחצי ק"מ דרומה לכיוון הגיא, שם תגלו שרידים של יישוב ביזנטי ושלושה בורות מים. אחד מהם, גדול במיוחד, נחצב בסלע ושימש לאגירת מי הנחל בעת השיטפונות.

הפארק הגדול הוכשר על ידי קק"ל והוא מאתרי הייעור המיוחדים בארץ. הוא ניטע על אדמת הלס וקבל את שמו כהוקרה לסיירת המובחרת שפעלה באזור עד 1978. בשטח הפארק הוקמה גם אנדרטה לזכר הלוחמים והוצב פסל ברזל שמציג שלושה לוחמים נושאים לפיד ומניפים דגלים.

לעוד פרטים


בוהו ומרוקו, נתיבות

טיול בנתיבות מגלה שעירו של הבאבא סאלי היא כבר מזמן לא רק אתר עלייה לרגל לקברו של הצדיק, אלא יעד תיירות בניחוח פריזאי שמתפאר במגדל אייפל מקומי, ברחוב קניות בהשראת השאנז אליזה (קניון פריז סנטר), ובפטיסרי נחשק עם עוגות מדוגמות (ניחוחות חיים). אבל לא רק. נתיבות עלתה בשנים האחרונות על מפת התיירות הדרומית גם בשל הפארקים הנהדרים שלה - בהם פארק הבאבא סאלי שעוצב בסגנון האדריכלות האנדלוסית, ושמנציח את קהילות צפון אפריקה. טיול בפארק הגדול יקפיץ אתכם לרגע למחוזות מרוקו עם הגנים, השערים והכיכרות של מרקש ועם החמסה הגדולה שעוצבה באמצעות עצי דקל. מקומות נוספים לטיול הם האגם האקולוגי עם הברווזים, המדשאות, שבילי ההליכה והאופניים, מתקני השעשועים והכושר, שולחנות פיקניק ועמדות תצפית.

לצד המסלול האורבני יש גם טיול בטבע, בנחל בוהו – נחל אכזב שעל גדותיו הוכשרה טיילת נופית עם שבילי הליכה ואופניים, גשרים, יער, צמחייה מגוונת וחיות בר, ותל בוהו - חורבה עם שרידי יישוב מהתקופה הביזנטית. טיול בחורבה הארכיאולוגית חושף בורות מים בצורת פעמון, אבני ריחיים וכלים המעידים על חקלאות עתיקה, שרידי מפעל כלי חרס, ועוד.

לעוד פרטים


טיול קולינרי, שדרות, אופקים, אשדוד ואשקלון

סיור קולינרי (צילום: עדי רוזן)
צילום: עדי רוזן

עדי רוזן היא מלכת הסיורים הקולינריים בדרום והבעלים של "סיפור קולינרי", מיזם סיורי אוכל שהיא מובילה באשדוד, אשקלון, שדרות ואופקים. לאחר חודשים שבהם נאלצה לעזוב את ביתה בנתיב העשרה, היא חזרה לאזור בראשית החודש עם ניצנים של תקווה חדשה לעשות את מה שהיא הכי אוהבת: להראות את היופי והטוב שיש לדרום להציע, ועל הדרך לתמוך בבעלי העסקים ולחזק את הקהילה. הסיורים של עדי הם מסע מרגש ללב האנשים המקומיים ולסיפוריהם האישיים באמצעות טעמים, ריחות וחוויות, שהתחדדו לאחר 7 באוקטובר. בתיאום מראש.

לעוד פרטים


יער ניר משה

יער ניר משה (צילום: אריאלה אפללו)
יער ניר משה|צילום: אריאלה אפללו

המקומיים קוראים לו "יער הקסם", על שום פסל החלילים של האמן דוד יסעור, הנעים ברוח ומשמיעים צלילים ענוגים, וכן בשל החורש הסבוך, הפריחות, השדות, המטעים והנופים שסובבים אותו, המשלימים את תמונת הטבע הנהדרת. בכל עונה היער מתכסה במרבדים של פריחות עונתיות, שמגיעות לשיאן בחורף עם פריחת הכלניות שצובעות אותו באדום לוהטת, ונכון לעכשיו הוא עטוף בפריחות צהובות של חרדלים, חרציות וסביונים.

קק"ל הכשירה ברחבי היער חניונים נגישים עם שילוט הכוונה, נקודות תצפית, שולחנות פיקניק בצל העצים, וכן עגלת "קפה קטן" למי שהטיול שלו לא שלם בלי קפה ומאפה טוב.

כל הטוב הזה ממוקם בין שבילי טיול מוסדרים למסלולי רכיבת אופניים בכל רמות הדיווש, כולל סינגל למקצוענים. אחד השבילים המומלצים הוא "דרך פרשי היאומנרי" (יחידת פרשים של הצבא הבריטי) – דרך נוף מקסימה באורך 3.7 ק"מ שסובבת את היער, עבירה גם לרכבים ולאופניים, ועוברת בתוואי של קרב הוג', שהתרחש במלחמת העולם הראשונה.


בתרונות רוחמה

בתרונות רוחמה (צילום: רפי אבקסיס)
צילום: רפי אבקסיס

הבתרונות - תופעת טבע שנוצרת מחלחול המים לאדמת הלס - פרושים ממערב לקיבוץ רוחמה. הם הוכרזו כשמורת טבע, והם מוקפים בנופים מרשימים שמתעצמים עם מרבדי הכלניות ו-50 גוונים של ירוק פוטוגני, שנמשך עד סוף האביב. מסלולי הטיול בין הבתרונות נוחים וקלילים לנסיעה בין ואדיות, ערוצי נחלים, חורשות אורנים ואיקליפטוסים, שדות חיטה (שצומחת עכשיו בירוק עז), ופריחות אביב שמזמינות לפרוש פיקניק רומנטי. את התמונה הפסטורלית משלימים עדרי הצאן וכן העץ הבודד - "הסלב" של השמורה, שבולט בבדידותו ומושך רבים להצטלם איתו, שגם זכה למיתוג בוויז.

השמורה אהובה במיוחד על רוכבי אופניים הודות למערכת שבילי הרכיבה המעגלית בין קיבוץ רוחמה לבית קמה ושמורת פורה, שברובם מתאימים גם לרוכבים מתחילים. לטובת המדוושים המקצוענים הכשירו ארבעה מסלולי סינגל - סובב רוחמה-דורות, סובב צפוני, סובב ברור חיל וסובב ניר משה. הכניסות למעגלי הרכיבה הם בעיקר מקיבוץ רוחמה ומקיבוץ דורות, ואפשר להיכנס גם מכיוון מכללת ספיר ומחורבת מרשן, על דרך הנוף הסמוכה לקיבוץ ברור חיל.

לעוד פרטים


דרך נוף שקמה

שביל שקמה (צילום: מיה ברדנשטיין)
צילום: מיה ברדנשטיין

דרך הנוף שמלווה את נחל שקמה נמתחת לאורך 60 ק"מ, שמתחילים בשמורת פורה (בסמוך לכביש 40) ומסתיימים בשפך הנחל לחוף זיקים. דרך העפר הלבנה עבירה לכל הרכבים, מחברת בין טבע לאתרי מורשת ומאפשרת עצירות מעניינות בשמורת כרמיה, במאגר שקמה, בחרבת חרב, במגדל האש ובחרבת ג'ממה. המסלול המשולט (המסומן בכחול) עובר בין יערות, בוסתנים ועצי שקמה עתירי נוף וצל, פריחות עונתיות, שדות מעובדים, נביעות מים, אתרים ארכיאולוגיים, ודיונות שמזמינות לטפס עליהן, לתצפת על האזור ולרדת למטה בגלגול על החול הרך. וטיפ שלנו: אפשר להתחיל את המסלול גם הפוך, מזיקים והלאה.

לעוד פרטים


דרך השדות, גבולות – צאלים

דרך השדות (צילום: נטע שחר)
צילום: נטע שחר

ריחות, צבעים וטעמים מהווים את עיקר מסלול הטיול החקלאי שמאחורי אסם הירקות, הפירות והפרחים של הנגב, שעובר בין שדות הגזר, הצנונית, הבוטנים והחיטה המוריקה. כאן תלמדו שיש סברס בלי קוצים, שהאננס לא גדל על עץ, שעגבניות שרי גדלות בחממות, ששליפת בטטות ותפוחי אדמה מהאדמה היא עבודה קשה, ושתות השדה כבר שכח מהשדה והוא גדל באדניות תלויותאבל היי, למרות הפיתוי – אסור לקטוף!

על הדרך, שמחברת בין הקיבוצים גבולות וצאלים, אפשר לעצור לתצפית מהגבעה שחולשת על הנוף והמרחב - באר שבע בצפון, אופקים מדרום וג'אבל הלל שמעבר לגבול, ובמצפה גבולות ההיסטורי (אחד משלושת המצפים שעלו לקרקע ב-1943), המציע פעילות חווייתית בתשלום.

המשך הנסיעה מערבה מובילה ליישובי חבל שלום, ובהם אתרי תיירות ומורשת, חוות קקטוסים ושביל הסלט בתלמי יוסף, תצפית על מאגר הילל, אנדרטת אוגדת הפלדה והדיונה הגדולה.

לעוד פרטים


גב גמילה, תל שרוחן והגשר התלוי, דרך נוף הבשור

הגשר התלוי, נחל הבשור (צילום: אריאלה אפללו)
צילום: אריאלה אפללו

השטפונות בנחל הבשור הותירו נביעות טבעיות בין מדרונות אדמת הלס, וזה בדיוק הזמן לטייל שם לפני שיתייבשו. מסלול הטיול בדרך הנוף עובר בתוך שמורת טבע המקבילה לתוואי הנחל, עניין של 18 ק"מ המחברים בין פארק אשכול לקיבוץ צאלים. המסלול המשולט עביר לכל הרכבים, חולף על פני שדות חיטה, גזר, בוטנים ותפוחי אדמה, פרדסים, יערות, בורות מים, מאגרים, סכר מעל הנחל ובית בד עתיק. על הדרך - מצפורים, בהם מגדל התצפית בתל שרוחן שאפשר לטפס עליו ולהשקיף על האזור, וחניוני פיקניק מוסדרים כמו חניון באר הדקלים – פינה ציורית שסימן הזיהוי שלה הם עץ תמר גבוה, עץ שקמה יפה ובית באר נושן. מקומות נוספים לעצירה הם גשר הצינורות וגב גמילה, מהאתרים היפים על הדרך הממוקם בשולי יער מערך המילואים, שקיבל את שמו כהוקרה לחיילי המילואים שמשרתים באזור. הגב נחצב בסלע בתקופה הביזנטית והיום הפך למצפור מוקף צמחיית קנים ועצי אשל, שמושך אליו המוני ציפורים.

שיא הטיול - גשר החבלים התלוי מעל הנחל, אטרקציה מלהיבה לילדים. אורך הגשר 80 מטר, וסופו בדיונת הזהב שהכי כיף לטפס למרומיה ולהתגלגל מטה.

לעוד פרטים


פארק שרשרת נחל גרר, בסמוך למושב שרשרת (בין אופקים לנתיבות)

פארק השרשרת (צילום: דיאגו מיטלברג)
צילום: דיאגו מיטלברג

באביב הופכים המרחבים הירוקים של נחל גרר לשדה מרעה גדול לעדרי צאן הרועים בשטח וזוללים את העשב הטרי, ואין מראה ציורי ממנו. הרעיון הוא רעייה מבוקרת; הכבשים והעזים אוכלים בשפע לפני שהצמחייה תהפוך יבשושית ותהיה בסכנת שריפה, וכך נשמר האיזון האקולוגי בין הצאן לצומח. לא בכדי קיבל האזור את הכינוי "ארץ הרועים", המוזכרת גם בספר בראשית (בסיפור הרועים של אברהם אבינו ובנו יצחק, שרבו עם הפלשתים על הזכות להשתמש במי הנחל להשקיית העדרים).

קק"ל הכשירה על גדות הנחל פארק יפה עם דרכי נוף, עצי איקליפטוס וחניונים מוסדרים עם מתקני שעשועים ושולחנות פיקניק. בטיול לאורכו תגלו צמחייה עשירה, פריחות עונתיות ונביעות מים מליחים המשמשים להשקיית העדרים וחיות הבר. בנוסף, שביל שמוביל לתל הרור ובראשו תצפית מרחבית וקברו של אבו הורירה, "אבי החתלתולה", שנהג להסתובב עם חתולה. הבדואים מאמינים בקדושתו ובאים להשתטח ולבקש בקשות.

לעוד פרטים


עגור ניווט

מגרש המשחקים של עגור הוא במקומות הכי יפים בטבע, כשהמשחק האמיתי הוא ניווט חווייתי בשטח המותאם למשפחות ולקבוצות חברים, ללא צורך בניסיון קודם. בנוסף מתמחים כאן בהפקת משחקי גיבוש, סדנאות ופעילויות אתגריות בטבע ובאתרי תיירות, בדגש על מסלולים בשבילים נוחים לטיול והליכה ביער דבירה, יער להב, יער קוממיות, גן לאומי אשקלון, ולכשיתאפשר שוב גם ביער בארי ובגן לאומי הבשור – פארק אשכול.

המפגש מתחיל בקבלת פנים עם קפה ועוגיות. אחריהם תקבלו מפה וחידון ותצאו לדרך, כשאתם תקבעו את הדרך והקצב, מתי לעצור ומתי לחזור, אבל כדאי שתדעו שמדובר בניווט אמיתי, כמו פעם, ללא מסכים וללא אפליקציות. אתם והמפה נטו. הפעילות מתאימה לכל גיל, וכדי שהקטנים בחבורה יהיו חלק מהמשחק הכינו להם כרטיסיות לניווט אפרוחים. ובעניין האוכל: אם תרצו יארגנו לכם ארוחת בוקר, צהריים או סל פיקניק לארוחה בחיק הטבע.

מתי: שבת, 09:30-14:00, בהרשמה מראש

לעוד פרטים