"מלון רמב"ן", מלון הבוטיק החדש של השפים אסף גרניט ואורי נבון, הבעלים של קבוצת מחניהודה, הוא עדיין סוד שלא הרבה שמעו עליו, זאת למרות שלאחרונה הוא כבר נפתח להרצה שקטה.

מלון הבוטיק החדש, שנמצא ברחוב רמב"ן 20 ובו 22 חדרים בסך הכל, מציין למעשה את כניסתם של השפים לראשונה לעולם התיירות ולעסקי המלונאות. ואם לדייק, זו כניסתו הראשונה של נבון לתיירות, אבל לגרניט כבר יש ניסיון כלשהו בתחום. הרומן התיירותי של גרניט החל בראשית 2021 כאשר ליווה את מלון גלי כנרת המחודש כשף המלון וכמי שהיה אחראי על הקמתה ופתיחתה של לוטה – מסעדה שהייתה מאוד מזוהה איתו. לאחר ההרצה ומיתוגה של לוטה, הוא העביר את השרביט לצוות שהכשיר לבשל ולנהל אותה.

> לא רק גרניט: מלון היוקרה של קבוצת האוכל שנפתח בתל אביב

> מה יש לעשות בירושלים

בפברואר 2023 הגיע פרק תיירותי נוסף בחייו של גרניט כשחבר לאל על והפך לשף של חברת התעופה, איתה הוא רץ למרחקים ארוכים. גם כאן הוא בנה את התפריט לארוחות ולכריכים המוגשים במהלך הטיסות, שמאוד מזוהים איתו. כעת, כאמור, הוא צולל למים העמוקים ומנהל מלון ברחוב בשכונת רחביה היוקרתית.

אסף גרניט אורי נבון (צילום: יחסי ציבור, mako אוכל)
אסף גרניט ואורי נבון|צילום: יחסי ציבור, mako אוכל
גלי כנרת (צילום: אריאלה אפללו)
מסעדת לוטה במלון גלי כנרת בטבריה. הניסיון המלונאי הראשון של גרניט בענף|צילום: אריאלה אפללו

בעוד שאת גרניט כולם מכירים, נבון הוא טיפוס שנחבא אל הסירים. "מדובר באדם רציני, שהקשר בינו ובין חשיפה תקשורתית היא אילוץ על גבול לידת עכוז", מעיד העיתונאי אושרי דודאי על השף נבון, שהוא חברו מילדות. דודאי תיאר את נבון (במסגרת ראיון שערך איתו בעיתון כל העיר) כאדם סופר רציני, יסודי וכזה שעובד סביב השעון.

"ממקום בשכונה הכי יפה בירושלים"

הבחירה של נבון וגרניט לפתוח את המלון הראשון שלהם בעיר הקודש די ברורה ולא מפתיעה. מעבר להיותה עיר הולדתם, זו העיר שתמכה בהם בראשית דרכם, כשפתחו את המסעדה הראשונה שלהם בשוק מחנה יהודה והובילו את המהפך הקולינרי שלו. השניים, ואיתם השותף השלישי, השף יוסי אלעד, שפרש לאחר שבע שנים, היו החלוצים שפתחו בין דוכני הירקות ומסעדות הפועלים השכונתיות, מסעדת שף נחשבת.

הכניסה של נבון וגרניט לעולם המלונאות היא אמנם חדשה אבל במלון רמב"ן יהיו גם שתי מסעדות כשרות, האחת חלבית והשנייה בשרית, ולדברי גרניט כל הפרויקט כולו יהיה כשר. "המלון מאוד מפנק" אמר גרניט בפודקאסט של עמית אהרונסון "מדברים מהבטן". "הוא יפהפה וממוקם בשכונה הכי יפה בירושלים. זו הכניסה הראשונה שלנו למלונאות והיא לא תהיה היחידה, אנחנו נפתח את זה הלאה. אורי ואני תמיד נעים בפער של להיות מאוד מסודרים ומתוכננים קדימה, ממש כמו שייטת, מצד שני אנחנו פלנגה ואיכשהו מצליחים לשמר את הכאוס הפנימי הזה. בחלק המתוכנן שלנו אנחנו תמיד חושבים חמש שנים קדימה ואיפה אנחנו רוצים להיות".

מלון רמב
צילום: אריאלה אפללו

ב"מלון", אומר גרניט, "יש 22 חדרי אירוח מתוכם שתי סוויטות מפוארות". בקומת הקרקע יפעילו מחדש את קפה רחביה הנוסטלגי, שפעל במקום בשנות ה-30-50 והוא מצטרף למסעדה הבשרית ולספא המפנק".

מלון עם סיפור

ברחבי רחביה יש ציפייה גדולה לפתיחת המלון, ויותר מכך להשקת בית הקפה שיחזיר ימיו כקדם. בראשית דרכו של הבניין, הוא נודע כבית מולכו – שהיה מהבתים המיתולוגיים בעיר. הבית הוקם ב-1929 על חורבות ביתו של העיתונאי וההיסטוריון יצחק רפאל מולכו, שהיה למעשה צריף עץ שבו גר עם משפחתו ובו גם אחסן את סרטי הראינוע והקולנוע שלו.

לאחר הריסת הצריף הקימו את הבית שנשא את שמו. בשנות ה-30 פתחו בקומת הקרקע את קפה רחביה ההיסטורי, שהיה מבתי הקפה הראשונים והמודרניים בירושלים. בבית הקפה המפורסם ישבו אנשי צבא בריטיים ופקידי המנדט לצד סופרים, אנשי תרבות ורוח, עובדי הסוכנות היהודית, תושבי השכונה ואורחים שהגיעו מרחבי העיר. הקפה נסגר ב-1950 ומאז עבר כמה גלגולים בהם תיפקד גם כסופרמרקט.

מלון רמב
צילום: טל הים אדריכלים
מלון רמב
מלון רמב"ן|צילום: טל הים אדריכלים

רחל, בת ה-78, מהתושבות הוותיקות בשכונה, שזוכרת את הקפה מימי ילדותה, אז ישבה שם עם הוריה, אמרה: "אני זוכרת שהתלבשנו חגיגית לכבוד ההליכה לבית הקפה ושם תמיד ראיתי נשים לבושות באלגנטיות וגברים שלבשו מדים ודברו אנגלית. לימים הבנתי שהם היו חיילים בריטיים. אני עוברת במקום בטיולי הבוקר שלי ומחכה בהתרגשות לשבת שם שוב, לשתות תה עם חלב כמו שהגישו לי בילדותי, להביט אל השכונה ואל השכנים שעוברים ברחוב, ולהיזכר בהוריי".

"המטרה היתה לשמור על הירושלמיות השכונתית"

יוזמת הפרויקט של מלון רמב"ן היא חברת אביב שני פיתוח ובנייה, שעוסקת בהתחדשות עירונית ובמסגרתה רכשה את בית מולכו במטרה להפוך אותו לבית דירות. הם החלו בבניה, הוסיפו קומות, בנו את הדירות עם ממ"דים ואז החליטו לשנות כיוון לאור המדיניות העירונית לעודד בניית מלונות חדשים בירושלים, במסגרת תוכנית בניין עיר (תב"ע) המאפשרת שימוש מלונאי בבנייני מגורים. מדובר בתוכנית למימוש החזון לקידום התיירות בבירה והמרצת שימוש מלונאי בבניינים קיימים, ובבניינים שיש להם אחוזי בנייה שטרם מומשו ואפשר להוסיף להם קומות.

לאור זאת, החברה הגישה בבקשה לעירייה וב-2020 הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה אישרה את הקמת המלון. לצורך הקמתו הם גייסו צוות מוביל, יצאו לדרך ובניגוד למקובל, ולסחבת הבירוקרטית בהקמת מלונות בארץ, תהליך השימור, השיפוץ והבניה של המלון היה מהיר ולקח ארבע שנים בלבד. בסיום התהליך חברת אביב שני השכירה את המקום לקבוצת מחניהודה לתקופה של מעל עשר שנים, ובימים אלה הם פתחו את דלתות המלון ועושים לו כאמור הרצה שקטה.

מלון רמב
מתוך הדמיה של המלון|הדמיה: 3dvision_ltd, סטודיו גד הלפרין

המתכננים ואדריכלי הפרויקט הם שלום טל ואריק הוכהאוזר, הבעלים של משרד טל הים אדריכלים, ואת עיצוב הפנים עשה סטודיו גד הלפרין. המלון ממוקם ב-Prime Location - רחוב מרכזי בשכונת רחביה היוקרתית, בסמוך לבית ראש הממשלה, לבית הכנסת הגדול, לבית יד בן צבי ובצמוד לגינה השכונתית. השכונה נבנתה בסגנון אקלקטי, בינלאומי, וכוללת מבנים לשימור בהם גם המלון, שמשלב אלמנטים לשימור הכוללים את חזית המבנה ההיסטורי.

"בתכנון המלון היה לנו חשוב לשמר את השימוש המקורי של המבנה, שהיה בו בית קפה, כדי לאפשר לתושבים חוויה של לעבור דרכו ולהשתמש בו", אומר האדריכל שלום טל, מי שתכנן את המלון. "המטרה הייתה להתקרב למקור ולשמור על הירושלמיות השכונתית, להתחבר לסביבה הפיזית. פתחנו את החצר ושטח המלון לגינה הציבורית הצמודה אליו, כשהרעיון הוא שהמלון יהיה חלק מהשכונה כך שהתושבים, והאורחים, יוכלו לשבת בבית הקפה בזמן שהילדים ישחקו בגינה. למעשה יצרנו קשר בין הקיים לפיתוח החדש ונוצר חיבור טבעי ביניהם, וזו המטרה - שהמלון יהיה נגיש לכולם".

מלון רמב
מתוך הדמיה של המלון|הדמיה: 3dvision_ltd, סטודיו גד הלפרין

כך לדוגמה, בקומה מינוס אחד הם יצרנו מעין חצר פנימית עם קיר קשתות מחופה באבן, המדמה ישיבה בחצר ירושלמית. ה'חצר' מאכלסת בר-מסעדה והכניסה אליה מהרחוב, בירידה במדרגות המקוריות שהיו מאז. חזיתות הבניין המקורי, מספר טל, עברו שימור ולשתי הקומות הקיימות נוספו שתי קומות תת קרקעיות, שלוש קומות עליונות ואגף חדש שנבנה מהיסוד. 


"הקונספט העיצובי של המלון מתייחס למיקום שלו בירושלים, באזור הייחודי בשכונת רחביה, שהיא שכונה מחוץ לחומות", מספר מעצב הפנים גד הלפרין, מסטודיו גד ומי שהוא וצוותו עיצבו את המלון. "ההתייחסות הייתה תמהיל החומרים ואופן עיבוד האבן הירושלמית המסורתית. חידשנו את הנוכחות המבנית שלו מבפנים ומבחוץ ושחזרנו את מה שהיה אפשר. יצרנו סינרגיה עם האדריכל שלום טל לשחזר את חלונות העץ המקוריים, ואת ההתמודדות עם הממ"דים שנבנו במסגרת התכנון הראשונית שהבניין ישמש למגורים.

"גודל החדרים הוא 17-34 מ"ר והשתמשנו בתאורה ובמערכת מראות מיוחדת שמשכפלת את החלל ויוצרת אשליית מרחב. החדרים עוצבו במאפיינים ירושלמיים עם קירות מאבן שכמותם (סוג האבן, הצבע והסיתות) יש רק בירושלים. האבנים סותתו על ידי אמנים מומחים שהולכים ונעלמים מהעולם".

מלון רמב
הדמיה של סוויטת המלון|הדמיה: 3dvision_ltd, סטודיו גד הלפרין

בנוסף לחדרים יש שלוש סוויטות גדולות על הגג, שהן יותר פנטהאוזים שאפשר לחבר ביניהם, לבודד את הקומה וליצור חלל אירוח אחד ענק. הסוויטות משתרעות על 50-100 מ"ר והן צמודות מרפסות גדולות. "הסוויטות הן חלום לכל מי שרוצה, ויכול, לחיות את ירושלים מלמעלה, בפרטיות מלאה", אומר הלפרין, ומוסיף: "למלון יש לוקיישן מעולה וגבוה, משקיף על נוף ירוק ועל הגן הצמוד, שהם נתוני פתיחה טובים למקסם אותם לטובת המלון".