סטודנטים עם לפטופ (צילום: realsimple.com)
כמעט כל סטודנט באוניברסיטה בארץ יכול לנסות ולהתקבל לתוכנית חילופי סטודנטים בחו"ל|צילום: realsimple.com

שמעתם על הסטודנט ההוא שלקח פסק זמן לסמסטר או שנה ונסעו ללמוד באוניברסיטה זרה, החליף את הסנדוויץ' מהקפיטריה בסושי יפני או בקרואסון צרפתי וחזר עם שפה נוספת? זה אולי נשמע כמו אגדה אורבנית, אבל האמת היא שכמעט כל סטודנט באוניברסיטה בארץ יכול לנסות ולהתקבל לתוכנית חילופי סטודנטים בחו"ל, לצבור חוויות ולפגוש צעירים מכל העולם. אז לאן נוסעים, מי רשאי לנסות להתקבל, כמה עולה התענוג ומתי מגישים מועמדות? הנה כל מה שאתם צריכים לדעת, רגע לפני שאתם אורזים את ספרי הלימוד והלפטופ ועולים על מטוס.

אוניברסיטת חיפה

המדינות המשתתפות בתוכנית: יפן, סין, גרמניה, שבדיה, צרפת, בלגיה, אוסטריה, ליטא, הולנד, פולין, איטליה, שווייץ, צ'כיה, קנדה וארה"ב (טקסס, אוהיו, וירג'יניה ומרילנד).

לכמה זמן נוסעים: סמסטר עד שנה. אם פספסתם את ההזדמנות במהלך שנת הלימודים, קיימת גם אפשרות לצאת ללימודים בחו"ל בתוכניות קיץ.

מה לומדים בחו"ל: כל החוגים הנלמדים באוניברסיטת חיפה נלמדים גם באוניברסיטאות המארחות. באוניברסיטאות בסין ויפן לומדים גם לימודי שפה אינטנסיביים. באחריות הסטודנט למצוא תוכנית לימודים המתאימה לתחום הלימודים שלו. תוכנית הקורסים חייבת לכלול מינימום של 12 נקודות זכות באוניברסיטת חיפה.

דרישות קבלה: סטודנטים בעלי ממוצע של 80 ומעלה מתואר ראשון, סטודנטים מן המניין שהחלו את לימודיהם באוניברסיטת חיפה, סטודנטים לתואר שני ותלמידי תואר שלישי עם רמת פטור מאנגלית בפסיכומטרי או סיום קורס אנגלית מתקדמים 2. יש אוניברסיטאות זרות שדורשות גם מבחן TOEFL כתנאי מקדים. הגשת מועמדות כרוכה באישור יועץ  B.A או  M.A מהחוג, כדי לוודא שהקורסים שבחרתם אכן ייחשבו כחלק מתוכנית הלימודים שלכם בארץ.

מטבע זר: 25 סטודנטים מצטיינים שיעברו את וועדת הקבלה יוכלו לזכות במלגת מחייה המותאמת לעלויות באוניברסיטה המארחת, שתנוע בין 3,000-7,000 דולרים לסטודנט. בנוסף להם ייסעו 10 סטודנטים נוספים ללא מלגה. שווה לכם גם לברר על תוכנית "ארסמוס מונדוס", שמעניקה מימון של האיחוד האירופי כולל הוצאות מחייה וטיסה.

איך נרשמים: יש לפנות ללילך ברקת, רכזת תוכנית חילופי סטודנטים בבית הספר הבינלאומי - בית הסטודנט קומה 2 חדר 232, במייל: lbareket@univ.haifa.ac.il  או בטלפון 04-8280798.

 >>מתלבטים היכן ללמוד? היכנסו לייעוץ חינם

אוניברסיטת תל אביב

המדינות המשתתפות בתוכנית: אוסטרליה, ארגנטינה, אוסטריה, בלגיה, ברזיל, בולגריה, קנדה, צ'ילה, סין, קולומביה, קרואטיה, יוון ועוד עשרות מדינות בעולם. לרשימה המלאה היכנסו ללינק הבא.

לכמה זמן נוסעים: סמסטר או שניים.

הנושאים הנלמדים בחו"ל: הנושאים זהים לאלה שלומדים בארץ, כשבדרך כלל נושאים במדעי הרוח והחברה מבוקשים יותר.

דרישות קבלה: סטודנטים בעלי ממוצע 80 ומעלה הרשומים לתואר ראשון, שני ושלישי. סטודנטים בתואר ראשון יכולים לצאת החל מהסמסטר השני של שנה ב', וסטודנטים בתואר שני יכולים לצאת החל מהסמסטר הראשון של שנה ב'. אם אתם מעוניינים לנסוע, עליכם להתחיל בתהליך הבקשה כארבעה חודשים לפני מועד סגירת ההרשמה באוניברסיטה המארחת.

מטבע זר: במסגרת ההסכמים האקדמיים, סטודנטים יכולים ללמוד באוניברסיטה שותפה בחו"ל ולשלם שכר לימוד רק לאוניברסיטת תל אביב. שאר העלויות הנלוות (דמי מחייה, חומרי לימוד, חברות באגודות והוצאות נוספות) יהיו באחריותכם. מדי פעם יוצא "קול קורא" מאוניברסיטאות שונות, שמציעות לעתים מענקי מחייה.  אגב, לא תמיד יהוו הקורסים בחו"ל תחליף לסמסטר מלא באוניברסיטת ת"א, ובמקרים כאלה עלול לחול עיכוב של סמסטר או יותר בסיום התואר – מה שיגרור חיובי שכר לימוד נוספים ("דמי גרירה"). קחו בחשבון!

איך נרשמים: פונים למשרד לקשרי חוץ אקדמיים באוניברסיטת תל אביב בניין הסנאט, חדר 220. טלפון: 03-6405119. דוא"ל: acadaff@tauex.tau.ac.il.

 הטכניון בחיפה

המדינות המשתתפות בתוכנית: גרמניה, ארה"ב, קנדה, אוסטרליה, קנדה, צרפת, איטליה, סין ושורה ארוכה של מדינות בעולם, עימן יש לטכניון הסכמי חילופים.

לכמה זמן נוסעים: סמסטר או שנה אקדמית שלמה. לטכניון יש גם מגוון תוכניות התמחות במוסדות אקדמיים או בחברות טכנולוגיות בחו"ל ואפשרות לצאת לסמסטר קיץ.

הנושאים הנלמדים בחו"ל: רוב הסטודנטים לוקחים קורסים במקצועות ההנדסה והמדעים הנלמדים בטכניון, בהתאם לתכנית הלימודים של כל סטודנט. בדרך כלל סטודנטים מנצלים את הנסיעות גם להעשרה מעבר לתוכנית הלימודים שלהם בטכניון ולוקחים קורסים בשפות (למשל התוכנית ללימוד סינית באוניברסיטת שנטאו בסין), בהיסטוריה או באמנות.

דרישות קבלה: כ-130 סטודנטים יוצאים לתוכניות בחו"ל מדי שנה. רשאים להשתתף בתכנית סטודנטים לתואר ראשון שסיימו ארבעה סמסטרים בטכניון, בעלי ממוצע 80 ומעלה וללא עבירות משמעת. הם מחויבים לחזור וללמוד בטכניון לפחות סמסטר אחד נוסף לאחר הלימודים בחו"ל.

מטבע זר: הסטודנט ממשיך לשלם שכר לימוד רגיל לטכניון ובנוסף משלם עבור מגורים, נסיעות וכלכלה בחו"ל קיים מספר מצומצם של מלגות העומדות לרשות הסטודנטים, חלקן דרך הטכניון (למשל, אגודת ידידי הטכניון בגרמניה) וחלקן מגורמי חוץ (DAAD, מלגות במוסדות המארחים דוגמת אוניברסיטת קונקורדיה בקנדה, שגרירויות ועוד).

איך נרשמים: פונים לנועה נוף-שטיינר, הסכמים בינ"ל וסטודנטים יוצאים, ביה"ס הבינ"ל של הטכניון במייל: noan@int.technion.ac.il.

אוניברסיטת בן גוריון

המדינות המשתתפות בתוכנית: סטודנטים לתואר ראשון ושני יכולים לטוס לצפון אמריקה (קנדה בעיקר) ואירופה. סטודנטים לתואר דוקטורט ופוסט דוקטורט יכולים לבחור ללמוד גם במזרח הרחוק.

לכמה זמן נוסעים: בין סמסטר אחד לשניים. תלמידי מחקר (בתואר שני ומעלה) נוסעים גם לתקופות קצרות יותר.

הנושאים הנלמדים בחו"ל: רוב הנושאים, בהתאם להסכמים שנחתמו מול אוניברסיטה מסוימת.

דרישות קבלה: סטודנטים שסיימו שנה א' באוניברסיטה בעלי ממוצע ציונים 80 ומעלה ואנגלית ברמת פטור. התוכנית מיועדת אך ורק לסטודנטים המעוניינים ללמוד קורסים המזכים אותם לתואר באוניברסיטת בן-גוריון, ולכן לפני הנסיעה לחו"ל אתם מחויבים לאשר את כל הקורסים מול יו"ר ועדת הוראה אקדמית של המחלקה בה אתם לומדים.

מטבע זר: גם כאן לא תשלמו שכר לימוד בנוסף אך תצטרכו לממן בעצמכם את הטיסה, המגורים, כלכלה וכו'. כאמור, קיימת גם תוכנית "ארסמוס מונדוס" שמתאימה לסטודנטים בתואר ראשון ושני ומעניקה מימון מלא של הוצאות מחייה וטיסה.

איך נרשמים: פונים לרחל בלבן פרומוביץ במייל: rbf@bgu.ac.il או בטלפון 08-6479798.

 האוניברסיטה העברית בירושלים

המדינות המשתתפות בתוכנית: אוסטרליה, פינלנד, ספרד, מקסיקו, קנדה, ארצות הברית, דרום קוריאה, אנגליה, יפן, סין, צרפת, שוויץ, הולנד, גרמניה, צ'ילה וצ'כיה

לכמה זמן נוסעים: בין סמסטר לשנה אקדמית.

הנושאים הנלמדים בחו"ל: תלוי באוניברסיטה המארחת ובתוכנית שתבחרו. את קבלת נקודות הזיכוי בגין הלימודים בחו"ל, במסגרת הסכמי חילופין, יש לתאם מראש עם הפקולטה.

דרישות קבלה: סטודנטים משנה ב' ומעלה בעלי ממוצע ציונים 85 ומעלה ושעומדים בדרישות השפה במוסד המארח. במוסדות המלמדים באנגלית נדרשת עמידה בציון סף במבחן TOEFL.

מטבע זר: מעט מאד מוסדות מעניקים מלגות מחייה. תוכנית "ארסמוס מונדוס", כאמור, מעניקה מימון של האיחוד האירופי כולל הוצאות מחייה וטיסה.

איך נרשמים: פונים למזכירות האקדמית, בניין המנהלה, קומה 1, חדר 403. טלפון 02-5881032, או במייל: Leaore.seigle@mail.huji.ac.il.  

 
אוניברסיטת בר אילן

המדינות המשתתפות בתוכנית: סין, הונג קונג, קנדה, גרמניה, פריז, פלורידה ואיטליה (פראטו).

לכמה זמן נוסעים: סמסטר אחד.

הנושאים הנלמדים בחו"ל: בבר-אילן קיימת תוכנית חילופי סטודנטים בפקולטה למשפטים בלבד.

דרישות קבלה: התכנית מיועדת לסטודנטים משנה ג' בפקולטה למשפטים בלבד שעונים על התנאים הבאים:  ממוצע 82 ומעלה, ידע מוכח בשפה האנגלית ועמידה בהצלחה במבחן  TOEFL (חוץ מתוכנית איטליה-פראטו, בה אין חובה לעבור את המבחן).

מטבע זר: הלימודים במוסדות הלימוד ללא עלות כספית נוספת. שכר הלימוד שמשולם לאוניברסיטת בר אילן מכסה גם את הלימודים הללו (בתוכנית פראטו תיאלצו לשלם גם דמי הרשמה בסך 300 דולר אוסטרלי). בנוסף תצטרכו לשאת גם בעלויות הטיסה, שהות, ביטוח רפואי, רכישת ספרי לימוד וכו'. סטודנטים שזקוקים לסיוע כלכלי מתבקשים יכולים להגיש בקשה למלגה.

איך נרשמים: דרך מזכירות הפקולטה למשפטים.

המסלול האקדמי המכללה למנהל

המדינות המשתתפות בתוכנית: סין, גרמניה, נורבגיה, צרפת, ספרד, הודו, ברזיל, צ'ילה, רומניה, הולנד.

לכמה זמן נוסעים: סמסטר אחד. אם פספסתם את ההזדמנות במהלך שנת הלימודים, קיים עוד מגוון אפשרויות ללימודים בחו"ל במהלך התואר לתקופות קצרות יותר או למעורבות בינלאומית בקמפוס.

מה לומדים בחו"ל: בעיקר מנהל עסקים, כלכלה, עיצוב/ארכיטקטורה, ובאוניברסיטאות מסוימות בחו"ל גם תקשורת, משפטים, מדעי התנהגות ופסיכולוגיה. ברוב האוניברסיטאות המארחות מוצעים גם לימודי שפה אינטנסיביים. הסטודנט אחראי למצוא תכנית לימודים המתאימה לתחום הלימודים שלו וטרם נסיעתו לאוניברסיטה המארחת עליו לאשר מול בית הספר הרלוונטי במסלול את תכנית הלימודים שלו.

דרישות קבלה: סטודנטים מן המניין בעלי ממוצע של 80 ומעלה מתואר ראשון ושני עם רמת פטור מאנגלית בפסיכומטרי או סיום קורס אנגלית מתקדמים (יש אוניברסיטאות זרות שדורשות גם מבחן TOEFL כתנאי מקדים). סטודנטים מכל בתי הספר במסלול יכולים ללמוד בתכנית חילופין במהלך סמסטר א' כל שנה (למעט סטודנטים לעיצוב שיכולים לעשות כן בשני הסמסטרים וכן אם מדובר בתכניות מיוחדות). במהלך השנה מוצע תאריך אחד מרוכז להגשת בקשות, סטודנטים מתאימים עוברים ראיונות ע"י וועדת קבלה. היחידה לתכניות בינלאומיות במסלול מציעה ליווי באמצעות סטודנטים שגרירים ומפגשי הסבר לאורך כל השנה.

מטבע זר: סטודנטים אינם נדרשים לשלם שכר לימוד לאוניברסיטה המארחת, הסטודנטים אחראים לכל ההוצאות האישיות שלהם, אלו כוללות: ויזה, טיסות, מגורים, אוכל, ספרים ותשלומים נוספים הקשורים לעלות הלימודים במוסד המארח. באתר המסלול מוצעת הכוונה לגבי קרנות מלגות בעולם לפי מדינות.

איך נרשמים: באמצעות היחידה לתכניות בינלאומיות studyabroad@colman.ac.il פרטים נוספים ניתן למצוא באתר www.colman.ac.il/studyabroad

 >>מתלבטים היכן ללמוד? היכנסו לייעוץ חינם

הצעת עבודה: להתחזות לסטודנט באוניברסיטה תמורת 600 אלף ש"ח