כיתה באוניברסיטה (ארכיון) (צילום: חדשות 2)
המהלך יפגע בכ-20 אלף סטודנטים (אילוסטרצי|צילום: חדשות 2

הפורום המתאם של הסגל הזוטר במכללות הציבוריות וכוח לעובדים ישבית היום (ראשון) את הלימודים למשך שבוע בשבעה מוסדות לימוד: מכללת כנרת, מכללת ספיר, מכללת רופין, מכללת אחווה, סמינר הקיבוצים, המכון הטכנולוגי חולון ומכללת אשקלון. "אנו מנהלים משא ומתן במשך שנה מול ועד ראשי המכללות ללא כל התקדמות", טוענים נציגי הסגל הזוטר. המהלך יפגע בכ-20 אלף סטודנטים, שעבור חלקם מדובר באי פתיחת שנת הלימודים.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו 

חברי הסגל הזוטר מהווים 70% מסגל ההוראה ב-21 המכללות הציבורית ומלמדים כ-70 אלף סטודנטים - כמעט מחצית מהסטודנטים לתואר ראשון. תחת הגדרתם כ"מרצים מן החוץ" סובלים המרצים הזוטרים מתנאי העסקה פוגעניים, בהם פיטורים בסוף כל סמסטר והיעדר התייחסות לוותק או להישגים אקדמיים בשכרם. בפורום המתאם אומרים: "מצער לגלות כי ועד ראשי המכללות סבור כי את אפליית סגלי ההוראה במכללות מול האוניברסיטאות יש לשמר".

"מצער לראות כי נציגי ועד ראשי המכללות (ור"ם) מתעקשים לגרור את המאבק לשביתות", אומרת שרון חג'בי, מרצה במכללה האקדמית תל אביב-יפו וראש ענף ההשכלה הגבוהה בכוח לעובדים. "מהשביתה הזו ניתן היה להימנע. הצענו לראשי ור"ם להגיש הצעה עדכנית וראויה בכדי להתקדם במשא ומתן ללא צורך בשביתה, אך הם בחרו שלא לעשות זאת".

שגיא מעיין, המרצה במכללת ספיר, מוסיף כי "לאורך השנים טענו בור"ם כי הדרך לשיפור משמעותי בתנאי ההעסקה מחייבת התאגדות של כל הסגלים ומו"מ כולל. כעת כשמהלך כזה מתבצע לראשונה, מנסים לייצר 'הפרד ומשול': ללחוץ על ועדים במכללות לנטוש את המו"מ הארצי לטובת מו"מ מקומיים שיובילו להסכמים שישמרו את הפער מול האוניברסיטאות".

במקביל: גם הסגל האקדמי משבית את המכללות

במקביל לשביתת הסגל הזוטר, גם הסגל האקדמי בעשר מכללות ציבוריות הודיע על השבתה. בסגל האקדמי מוחים על סירובם של הנהלת ועד ראשי המכללות, המל"ג והממונה על השכר באוצר להשלים את המשא ומתן שהחל עם המועצה המתאמת לפני כשנתיים. בשל המחלוקת, הסגל האקדמי הבכיר יחל את השביתה ללא הגבלת זמן החל מיום ראשון הקרוב גם כן.

בשנים האחרונות קמו מספר ועדים במכללות הציבוריות, ובחלקם אף נחתמו הסכמים קיבוציים מיטביים - אך גם לאחר שיפור התנאים במסגרת הסכמים אלה נמוכים תנאי השכר של המרצים הזוטרים בכ-40% מעמיתיהם באוניברסיטאות.