הוועדה לתכנון ותקצוב (ות"ת) של המועצה להשכלה גבוהה (מל"ג) תשקיע בשנתיים הקרובות 25 מיליון שקל בתוכנית לעידוד מעורבות בקהילה של סטודנטים ביישובים בפריפריה. במסגרת התוכנית, סטודנטים הלומדים באוניברסיטאות או במכללות בפריפריה, שיתחייבו לגור בקהילות בתחומי העיר ולהתנדב בה, יקבלו מלגת לימודים והשתתפות בשכר הדירה. הוועדה ממתינה להצעות ממוסדות ההשכלה הגבוהה שמעוניינות להשתתף בתוכנית. לאחר שייבחרו המוסדות שישתתפו בתוכנית, יוכלו סטודנטים להגיש בקשת הצטרפות.

מטרת התוכנית היא ליצור קהילות סטודנטים בפריפריה וביישובים מוחלשים במרכז, בדומה לפרויקט לוד שמובילה התאחדות הסטודנטים, שבו גרים כ-250 סטודנטים בדירות שכורות בעיר ומתנדבים בה. הוות"ת מקווה כי הסטודנטים שישתתפו בתוכנית יבחרו להשתקע ביישובים גם לאחר סיום לימודיהם. התוכנית גובשה על ידי ות"ת וח"כ מירב בן ארי (כולנו), בעקבות הצעת חוק שהגישה בנושא. המוסדות שישתתפו בתוכנית יקבלו תקציב של עד 22 אלף שקל בשנה עבור כל סטודנט. התקציב ישמש למימון מלגת לימודים בגובה של עד 16 אלף שקל בשנה לתואר ראשון וסבסוד שכר דירה בהיקף 6,000 שקל בשנה (500 שקל בחודש).

עוד בלימודים וקריירה:

לפי התוכנית, הסטודנטים יתגוררו בקהילות של 20–25 איש בדירות שכורות בתחומי הרשות המקומית ולא במעונות או בכפרי סטודנטים. בנוסף, הם יידרשו להשקיע שבע שעות שבועיות בפעילות חברתית (250 שעות בשנה). כל מוסד שישתתף בתוכנית יפעיל אותה עם 50 סטודנטים בשנה, ויהיה עליו להגדיל את מספר הסטודנטים המשתתפים בה ב-150–200 סטודנטים בתוך שלוש שנים. התוכנית מיועדת בשלב זה רק למוסדות הפועלים ביישובים באשכולות החברתיים־כלכליים 5 ומטה. בן ארי ציינה כי תבחן כיצד ניתן להרחיב את התוכנית גם בשכונות מוחלשות ביישובים מבוססים.

הצעת החוק שהגישה בן ארי ביקשה לתקן את חוק המל"ג כדי להגדיל את ההשתתפות של הסטודנטים בהתנדבות ובמעורבות בקהילה, והיא הוגשה בתמיכה של כ-50 חברי כנסת. ההצעה קבעה כי סטודנטים שישתתפו בפעילות חברתית בקהילה יזכו בשתי נקודות זכות לתואר, אך בן ארי משכה את הצעת החוק לבקשת הוות"ת שביקשה ליזום במקום תוכנית שלא תשפיע על הדרישות לתואר במהלך הלימודים.

סטודנטים (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
חלק מהסטודנטים שבתמונה יכולים ללמוד בחינם|צילום: אימג'בנק / Thinkstock

"אף שיש פרויקטים ותוכניות נפלאים לשילוב סטודנטים בקהילה, הסטודנטים לא מעורבים מספיק בקהילה. לכן אני שמחה שהמל"ג יוצא לראשונה בתוכנית שמדרבנת מוסדות אקדמיים וסטודנטים לקחת חלק פעיל בקהילה ולהיות מעורבים בה. מדובר במהפכה חברתית אמיתית. אני בטוחה שבאמצעות התוכנית נעלה את המעורבות ונשפר את הקהילה הישראלית", אמרה בן ארי.

יפה זילברשץ, יו"ר הוועדה לתכנון ותקצוב (ות"ת) של המועצה להשכלה גבוההשירן גרנות

יו"ר ות"ת, פרופ' יפה זילברשץ, אמרה כי היא רואה "חשיבות רבה למעורבות האקדמיה בקהילה, ובמעורבות אקטיבית של סטודנטים בחיי הקהילה באזור שבו הם לומדים. בחרנו לתת העדפה לאזורי הפריפריה הגיאוגרפית והחברתית של ישראל, שם תרומתם של הסטודנטים לקהילה המקומית תהיה מהותית יותר".

לפי סקר שערכה באחרונה המל"ג, המבוסס על מדגם של כמחצית מהסטודנטים הלומדים במוסדות ההשכלה גבוהה, רק כ-22% מהם עוסקים כיום בפעילות התנדבותית במהלך הלימודים. כך למשל, באוניברסיטה העברית רק כ-12% מהלומדים לתואר ראשון עוסקים בפעילות התנדבותית, בטכניון - 18%, באוניברסיטת תל אביב - 27% ובבן גוריון - 31%. המוסדות שבהם שיעור המתנדבים היה הגבוה ביותר הם סמינר הקיבוצים - 53%, והאקדמיה למוסיקה ומחול - 59%. במכללת אפקה רק כ-8% מהסטודנטים התנדבו, וכך גם 9% בלבד מהסטודנטים לתואר ראשון במכללת אשקלון.

הכתבה פורסמה במקור ב- TheMarker

עוד כתבות שיכולות לעניין אותך:

לא שילמתם? לא תוכלו להיכנס לארה"ב

הכנסות דאעש מסתכמות ב-80 מיליון דולר בחודש: מאיפה מגיע הכסף?