בשבוע הבא תצא לדרך שנת הלימודים האקדמית והמוני צעירים וצעירות יחלו את לימודיהם לקראת התואר המיוחל. כמדי שנה, התאחדות הסטודנטים והסטודנטיות הארצית פרסמה הבוקר (ג') את הסקר השנתי שלה שעוסק תנאי המחיה של הסטודנטים בישראל, זו השנה התשיעית ברציפות. מהסקר עולה כי הסטודנטים בישראל של היום חווים עלייה משמעותית ביוקר המחיה.
מהנתונים שהתקבלו, ולאור המגמה בה סטודנטים עוברים למוסדות פרטיים בהם שכר הלימוד אינו מסובסד, נראה כי סטודנטים נדרשים להוסיף על העומס הקיים בעקבות הלימודים, לעבוד יותר שעות ולהסתייע בהלוואת עתק כדי לממן את הלימודים האקדמיים. וזה עוד בלי להתייחס להוצאות הקשורות לשאר תחומי החיים כמו דיור, מזון, תחבורה ציבורית ועוד שמייקרים אף הם משמעותית את ההוצאות במהלך תקופת התואר.
הסקר מצביע כי ההוצאה החודשית הממוצעת לסטודנט עומדת על 5,187 ₪ בחודש. זאת בעוד ש-81% מהסטודנטים עובדים במקביל ללימודים ו-60% מהם דיווחו כי הם מרוויחים פחות מ-4,000 ₪ בחודש. הסטודנטים שמרוויחים הכי מעט הם סטודנטים לרפואה ולרפואת שיניים (2,532 ₪) וביוטכנולוגיה (2,461 ₪).
73% מהסטודנטים לא מצליחים לעבוד בגלל הלימודים
ומה עם 19% הנותרים? הרי כל מי שלמד תואר בחייו יודע שעבודה במהלך התואר היא לא בדיוק פתרון פשוט ליישום. בקרב הסטודנטים שאינם עובדים, 73% ציינו כי הסיבה המרכזית לכך היא שהלימודים אינם מאפשרים זאת. כמו כן, 18% מההנדסאים הצהירו כי אין להם מספיק אפשרויות תעסוקה באזורם ו-8% מהסטודנטים המקבלים מלגה באוניברסיטאות הצהירו כי הם מנועים מלעבוד.
ואכן, גם רבים מהסטודנטים העובדים משתדלים לעשות זאת במשרה חלקית או רק בתקופות של חופש מהלימודים כדי לא לפגוע בלימודים עצמם. מה שכן, חלה עלייה משמעותית בממוצע שעות העבודה של הסטודנטים העובדים, ביחס לסקר זהה שנערך בשנה שעברה.
אז מה עושים עם הקושי הכלכלי? איך מממנים 1,157 ₪ בחודש – הוצאה ממוצעת של שכר לימוד בישראל? גם כאן הסקר מראה כי 20% מהסטודנטים לוקחים הלוואות בסכום ממוצע של קצת פחות מ-24,000 ₪ בתקופת הלימודים. עובדה שמיותר לציין כי אינה תורמת כלל לסיפתח הכלכלי של חייהם הבוגרים.
ההוצאה המשמעותית ביותר - דיור
עד כה עסקנו בהוצאות הסטודנטים על לימודי התואר עצמם ובאפשרויות ההכנסה והפרנסה שלהם. אלא שכאמור, החיים הסטודנטיאליים כוללים עוד הרבה תחומי חיים. כמו למשל דיור, הוצאות מחייה כמו מזון, תקשורת, תחבורה ציבורית, בריאות ובילויים.
הסקר בדק ומצא שההוצאה החודשית השלישית בגודלה בקרב הסטודנטים היא על נסיעות (750 ₪, עליה של 23% מאשתקד), ההוצאה החודשית השנייה בגודלה היא על מזון (1,052 ₪, עלייה של 6% מאשתקד) ואילו ההוצאה החודשית המשמעותית ביותר הינה על דיור – עם 2,348 ₪ בחודש.
כמחצית הסטודנטים (45%) מתגוררים בדירה שכורה, 37% בבית ההורים או קרובי משפחה, ורק 6% במעונות סטודנטים. ישנה ירידה בכמות הסטודנטים הגרים בדירות שכורות ביחס לשנת 2017 וכן עלייה בכמות הסטודנטים המתגוררים בבתי ההורים ובדירה בבעלותם - ההסבר לעלייה האחרונה היא ריבוי העונים מתארים מתקדמים.
רם שפע, יו"ר התאחדות הסטודנטים והסטודנטיות הארצית מסר בתגובה: "מקבלי ההחלטות בממשלה צריכים לקרוא היטב את הנתונים הללו ולהתחיל לעבוד קשה יותר עבור הסטודנטים ואוכלוסיית הצעירים בישראל. לא יתכן כי יוקר המחייה פה רק הולך ומחמיר ונעשה הכל בכדי שהמצב ישתנה".
"המגמה השלילית העולה מהנתונים שלנו צריכה להדיר שינה מעיניי כולנו", הוא מוסיף, "המציאות הדוחקת ממילא בישראל גובה מחיר יקר מהסטודנטים, והוצאותיהם גדלות משנה לשנה. בלתי מתקבל על הדעת שסטודנטים וסטודנטיות יעסיקו עצמם בהישרדות כלכלית, במשמרות ובהלוואות, בכדי לנסות ללא הצלחה לממן את התקופה בה הם צריכים להיות עסוקים בהעשרה עצמית, התפתחות, מחקר והרחבת אופקים".
הסקר נערך ע״י מכון ׳מאגר מוחות׳ והשתתפו בו כ-8,000 סטודנטים וסטודנטיות ממרבית מוסדות הלימוד בארץ. הסקר בחן את הסטטוס הכלכלי של הסטודנטים בישראל, כולל סך ההוצאות אל מול ההכנסות לסטודנטים עובדים.