תואר ראשון בכלכלה פותח את הדלת למגוון תפקידים בארגונים מסוגים שונים, אך ברובם מעדיפים המעסיקים מועמדים בעלי ניסיון מקצועי. באילו תפקידים, בכל זאת, ניתן להשתלב ללא ניסיון ישר עם סיום התואר (או אפילו במהלכו)? דקלה בר אילן, מנהלת המרכז לניהול קריירה של המסלול האקדמי המכללה למינהל, ממליצה לסטודנטים במסלול לתואר ראשון בכלכלה במה להתמקד בעת שהם מחפשים עבודה.

1. מייעץ ומשווק פנסיוני

ביקוש על שום מה: בשנים האחרונות, בעקבות ועדת בכר והשינויים שהגיעו בעקבותיה – בעיקר עם פתיחת התחרות בתחום זה לגופים נוספים - חלה עלייה בביקוש לתפקידים בתחומי השיווק והמכירה בשוק ההון. לצד הצורך של הגופים השונים בשוק ההון באנשי מכירות טובים שישווקו את מוצריהם ללקוחות פוטנציאלים, העלייה בביקוש נובעת גם ממודעות הציבור בכל הנוגע לחשיבות החיסכון הפנסיוני והצורך של גופים אלו לתת מענה לפונים. בר אילן מציינת כי יש ביקוש רב לאנשי טלמרקטינג, טלמיטינג, אנשי מכירות ושיווק של מוצרים פיננסים ופנסיונים, וכי מתפקידים אלו ניתן להתקדם לתפקידים נוספים בשוק ההון.

מנתוני חברת ההשמה Alljobs עולה כי הביקוש לתפקידים בתחום השיווק הפנסיוני עלה ב-2014 בהשוואה ל-2013 ב-8%, וכי הביקוש לאנשי מכירות בתחום הפיננסים עלה באותה התקופה ב-15%.

מה מעסיקים מחפשים: בר אילן מציינת כי מכיוון שהביקוש לתפקידים אלו רב, יכולים להשתלב בהם גם סטודנטים לכלכלה ומנהל עסקים, או בוגרי תואר ראשון בתחומים אלו, כאשר לא נדרש ניסיון קודם. עוד היא מוסיפה כי חשיפה לגופים השונים הפועלים בתחום ולאופן עבודתם עוד במסגרת הלימודים (למשל על ידי השתתפות בסמינרים וקורסים הנעשים בשיתוף עם אותם גופים), מקלה על ההשתלבות בהם בשלב מאוחר יותר.

ראיון עבודה (צילום: Thinkstock)
מה המעסיקים מחפשים?|צילום: Thinkstock

2. כלכלן ואנליסט בחברה

ביקוש על שום מה: בכל חברה, כמעט, יש מי שאמון על הבקרה הכלכלית וניהול התקציב, לכן הביקוש לכלכלנים ואנליסטים, שישתלבו בחברות מתחומי פעילות שונים – הוא גבוה יחסית. מנתוני Alljobs עולה כי בשלוש השנים האחרונות הביקוש לתפקידים אלו שומר על יציבות.

לדברי בר אילן, ככול שהחברה גדולה יותר – כך גדלה המחלקה הכלכלית, והשתלבות בתפקיד זוטר בה יכולה להוות נקודת התחלה טובה, ממנה ניתן יהיה להתקדם בהמשך.

מה מעסיקים מחפשים: בר אילן מציינת כי אחד הכישורים החשובים למעסיקים המחפשים כלכלנים מתחילים הוא שליטה במערכות מידע. "שימו לב שהלימודים מציעים לכם מסלול של התמחות במערכות מידע ארגוניות. מסלול כזה יעלה את ערככם משמעותית בעת חיפוש העבודה", היא אומרת. כמו כן, מסלול לימודים הכולל שיתופי פעולה שונים עם בתי השקעות וגופים נוספים בשוק ההון, הכולל למשל אפשרות להתמחות, יסייע לסטודנטים ביצירת הקשרים הרלבנטיים והכרה מעמיקה יותר של התחום.

3. תפקידים התחלתיים במערכת בבנקאות

ביקוש על שום מה: טלרים ועובדים במוקדים טלפונים של הבנקים השונים הם תפקידים בהם יכולים בוגרי כלכלה ומנהל עסקים להשתלב ללא צורך בניסיון כלשהו. בר אילן מציינת כי עבור מי שמעוניינים לפתח קריירה במערכת הבנקאית ולהתקדם למסלולים ניהוליים – השתלבות בתפקידים אלו היא נקודת פתיחה הכרחית.

מה מעסיקים מחפשים: בר אילן מציינת כי על מנת להשתלב בתפקידים התחלתיים במערכת הבנקאית יש צורך ביכולות מכירה, מכיוון שתפקידים אלו כוללים היום גם מכירה של מוצרים פיננסים, וצורך בהיכרות עם המערכת הבנקאית.

4. שמאי מקרקעין

ביקוש על שום מה: בשנים האחרונות חלה עלייה בביקוש לשמאי מקרקעין כתוצאה מהעלייה המשמעותית במחירי הנדל"ן, והצורך בהערכת שווי של נכסי נדל"ן. מנתוני Alljobs עולה כי רק בשנה האחרונה חלה עלייה של 6% בביקוש לשמאי מקרקעין. בר אילן מציינת כי העלייה בביקוש באה לידי ביטוי במגזרים הפרטי והציבורי כאחד, כאשר גם מכיוון משרדי הממשלה השונים ישנה עלייה בביקוש לשמאי מקרקעין.

לצד עלייה זו, חלו שינויים בחקיקה שגרמו לשינויים במקצוע – שינויי החקיקה הדורשים כיום משמאים להיות בעלי תואר ראשון כתנאי לגישה ל-14 בחינות ההסמכה של מועצת שמאי המקרקעין. לאחר בחינות ההסמכה נדרשים השמאים לעבור התמחות שאורכה שנה.

מה מעסיקים מחפשים: לדברי בר אילן בתחום הזה נדרשת אנשים שיודעים לעבוד כעצמאים, לעמוד בלחצים שונים. "שמאי המקרקעין מתמודדים לעיתים על לחץ לא פשוט מצד הלקוחות, כשמנגד הם נדרשים גם לתת שירות לגוף שבו הם עובדים", היא מציינת. כמו כן, היא מוסיפה נדרשים שמאי מקרקעין להתמודד עם עבודת שטח, ולהיות מסוגלים לנהל פרויקטים.

במטרה להיענות לצרכי השוק, ולאור שינויי החקיקה המחייבים תואר ראשון עבור מי שרוצה לעסוק במקצוע, נפתח במסגרת בית הספר לכלכלה של המכללה למינהל מסלול חדש של התמחות בשמאות מקרקעין. ההתמחות מקנה ידע כלכלי רחב ומספקת כלים מקצועיים פרקטיים מתקדמים בתחומי הנדל"ן ושמאות המקרקעין. הלימודים בהתמחות זו יכשירו את הסטודנטים לבחינות ההסמכה של מועצת שמאי מקרקעין, לקבלת רישיון שמאי מקרקעין בישראל, מטעם משרד המשפטים, והם מספקים פטור מחלק מבחינות ההסמכה. 

השכר הממוצע (בין 0 ל-2 שנות ניסיון):

  • אנשי שיווק פנסיוני: 8,000 - 10,000 שקל
  • כלכלן בחברה: 6,000 - 7,000 שקל
  • תפקידים התחלתיים במערכת הבנקאות: 5,000 שקל
  • שמאי מקרקעין – בשנת ההתמחות כ-4,000 - 5,000 שקל. לאחר מכן בין 6,000 ל-10,000 שקל

*השכר הינו שכר ברוטו. מקור הנתונים: המרכז לניהול קריירה, המכללה למינהל

למידע נוסף על לימודי כלכלה>>

לקביעת פגישת ייעוץ חינם היכנסו>>

לכל הסטודנטים המבטיחים >>