המצב בשוק העבודה הישראלי לא קל לכולם – צעירים ומבוגרים, נשים וגברים – אבל נדמה שמחפשי העבודה מעל גיל חמישים מוצאים את עצמם לעיתים קרובות בתהליך מתיש ומייאש במיוחד, אותו הם נוטים לייחס לגילם. אז נכון, אפליה על רקע גיל (אייג'יזם) עדיין קיימת אצל חלק מהמעסיקים, אבל זה לא אומר שהמצב אבוד. צביקה שחף, מאמן אישי ועסקי, עוזר לנו לענות על השאלות הנפוצות של מחפשי עבודה בני 50 פלוס – ועל הדרך מספק גם כמה עצות שיסייעו לכל מחפשי העבודה באשר הם.
שלחתי המון קורות חיים במייל ולא הזמינו אותי לאף ראיון. מה אפשר לעשות?
הזמינות הגבוהה בעידן האינטרנט הפכה את שליחת קורות החיים לקלה ופשוטה, עניין של לחיצת כפתור אחת, אבל גם גרמה להצפה של פניות המגיעות לחברות ההשמה ולמנהלי משאבי האנוש. סטטיסטית, אומר צביקה, זו הדרך הכי פחות אפקטיבית לקבל מענה, בין אם אתם בני שישים או בני שלושים. רוב מחפשי העבודה ייאלצו לשלוח למעלה ממאתיים (!) עותקים של קורות חייהם, לפני שימצאו עבודה.
אז מה הפתרון? קודם כל לא להתייאש, ולא לייחס את העובדה שלא חוזרים אליכם לגיל. שנית, עריכה נכונה של קורות החיים שלכם (ע"ע) יכולה לשפר את סיכוייכם לבלוט בראש הערימה. אל תפעלו בשיטת "שגר ושכח" – צרפו לקורות החיים מכתב מקדים במייל, בו אתם מפרטים בקצרה את ניסיונכם הרלוונטי ואת הזמינות שלכם לעבודה. אל תסמכו רק על שליחה במייל – קשר אישי עם הנמען יביא לתוצאות טובות בהרבה. הקפידו להרים טלפון ולוודא שקורות החיים הגיעו ליעדם, ואל תהססו אפילו לגשת למקומות עבודה פוטנציאליים ולחברות השמה, כדי שיוכלו לפגוש אתכם פנים מול פנים. כך תעלו באופן ניכר את הסיכוי לקבל הזמנה לראיון. פנו לכמה משרדי השמה וצרו קשר עם יועץ ההשמה שלכם שם אחת לשבוע-שבועיים, כדי שלא ישכחו אתכם.
האם כדאי לי להשמיט את תאריך הלידה מקורות החיים?
השמטת פרטים אישיים מקורות החיים יכולה להתפרש אצל המעסיק הפוטנציאלי כהבעת חולשה ואי אמון. גם אם תשמיטו את שנת הלידה, קורות החיים שלכם עדיין "יסגירו" את גילכם האמיתי בסעיפי ההשכלה, הניסיון התעסוקתי או השירות הצבאי. מוטב להתייחס לגילכם כאל יתרון וגם להציג זאת כך במכתב המקדים שתצרפו לקורות החיים. פרטו תכונות אישיות רלוונטיות כגון חריצות, זמינות מלאה, מחויבות וניסיון שמגיעים עם הגיל והסטטוס המשפחתי המשתנה. אלה תכונות שמעסיק פוטנציאלי יעריך כאשר יוצגו בפניו. דגש על אלה, בנוסף לקשר אישי כפי שהוזכר בסעיף הקודם, יגשרו על כל פער גילאים.
יש לי המון ניסיון וקורות החיים שלי נפרשים על פני שני עמודים. למה לא חוזרים אליי?
כפי שכבר ציינו קודם, השינויים הטכנולוגיים הביאו לכך שמעסיקים ורכזי כח אדם מקבלים מאות מסמכי קורות חיים על כל משרה שהם מפרסמים. לעיתים קרובות הם יבצעו סינון ראשוני על פי קריטריונים שרירותיים, וכדי לשרוד אותו בעצמכם עליכם לשלוח קובץ ש"יקפוץ" לעין. יש כמה דרכים לעשות זאת: שמרו את הקובץ תחת כותרת באנגלית עם שמכם המלא וציינו בכותרת המייל שנשלח לאיזו משרה אתם פונים. זה אולי יישמע מעיק ומעצבן, אך עליכם לנסח מסמך קורות חיים בנפרד לכל משרה ומשרה. עברו על המסמך ובדקו מה רלוונטי ומה פחות, השמיטו פרטים שלא יקדמו אתכם ופרטו לגבי אחרים שיכולים להצביע על התאמתכם לתפקיד. אל תחששו לקצץ, בעיקר בשנות הניסיון התעסוקתי הראשונות שלכם שאולי ייראו פחות רלוונטיות למעסיק הפוטנציאלי. דאגו שהקובץ יהיה קריא, תמציתי וישקף את ניסיונכם. מידע נוסף, כמו פרטים אישיים ותכונות שרלוונטיות למשרה הספציפית, אפשר לפרט במכתב המקדים.
אין לי כישורי מחשב בכלל, ואני בקושי משתמש באימייל. עד כה זה לא הפריע לי לעשות את עבודתי. למה זה קריטי עכשיו?
נכון, יכול להיות שאתם מחפשים עבודה במקצוע שאינו דורש כישורי מחשב כלל, אך היכולות הללו בהחלט דרושות לכם בתהליך חיפוש העבודה עצמו ועלולות להוות משקל רב. כמו כל כישור אחר שלמדתם בחייכם, גם עבודה על מחשב ושליחת אימייל היא פעולה בסיסית שאפשר ללמוד ולתרגל. תוכלו לבקש עזרה מילדיכם שיראו לכם כיצד עובדים על מסמך "וורד", כיצד שולחים מייל עם קובץ מצורף וכיצד בודקים את תיבת המייל. אם אין בנמצא קרובי משפחה או חברים שיכולים לסייע, מומלץ ורצוי לשכור מורה פרטי לכישורי מחשב שיגיע אליכם הביתה ויעביר לכם שיעור או שניים. זו בהחלט השקעה שתשתלם לטווח הרחוק.
כפי שכבר ציינו, היחס של המעסיק הפוטנציאלי לסוגיית הגיל תלוי ברובו בכם. אם תציגו את הגיל שלכם כיתרון על פני מועמדים אחרים, סיכוי סביר שתצליחו להשפיע גם על מראיין סקפטי במיוחד. לצד התכונות החזקות שלכם – ניסיון רב, קשרים חשובים שצברתם בעבודה ומצב משפחתי שמאפשר לכם זמינות מלאה (בניגוד להורים צעירים, למשל) עליכם להתייחס גם לתכונות פחות חזקות שלכם, כיוון שסביר להניח שתישאלו עליהן. מראיין מקצועי לא יתרשם ממועמד שינסה להציג את עצמו כמושלם, כיוון שאדם שלא מודה בחולשותיו עלול גם שלא להודות מאוחר יותר בטעויות, לא לקחת אחריות על מעשיו ויהיה לו קשה להתפתח בעבודה. מצד שני, אל תתמסכנו – אל תציגו את החולשות שלכם כמכשול שהקשה עליכם בעבר. הטריק הוא לאזן בין השניים: להציג את החסרונות שלכם מראש, אך להדגיש גם את היכולת שלכם להתמודד איתם, ללמוד ולהתגמש. תוכלו לעשות זאת על ידי עריכת רשימת יתרונות וחסרונות שלכם מראש ומעבר עליה לפני הראיון – כך תגיעו מוכנים לכל שאלה ולכל התקלה.
עבדתי שנים רבות בתפקיד בכיר עם תנאים טובים, וכעת אני מתקשה למצוא עבודה בתנאים דומים. האם אני צריך להתפשר?
לעיתים, פשרה על תנאים או טייטל היא משהו שקורה באופן טבעי עם הזמן ועם התארכות תקופת האבטלה. מומלץ לקבוע ביניכם ובין עצמכם תקופה מוגדרת מראש שבה לא תתפשרו באופן מהותי על תפקיד או תנאים ולעשות בה את כל האפשר כדי למצוא את עבודת החלומות. בתום התקופה הזו, שווה לשקול התגמשות מסוימת. ייתכן והתחלה חדשה בתנאים פחות אטרקטיביים תניב בטווח הארוך תוצאות טובות יותר עבורכם מאשר תקופת אבטלה ארוכה שעלולה לפגוע בביטחון הכלכלי ובדימוי העצמי שלכם.
אני תמיד מגיע לראיונות בידיעה שלא ישכרו אותי ברגע שיראו אותי. איך יוצאים מהמעגל הזה?
רשימת היתרונות והחסרונות שלכם, אותה תכינו מראש ותשננו בבית, יכולה לסייע לכם להגיע לראיון מוכנים ואופטימיים. את המראיין שמולכם מעניינים שני דברים עיקריים – התאמתכם המקצועית לתפקיד, שכוללת גם זמינות, ניסיון וקשרים, וכמובן יחסי האנוש שלכם – יכולת לעבוד בצוות, לעבוד תחת בעלי תפקידים אחרים ובתנאים מסוימים. אל תחששו להעיד על עצמכם בדיוק מה אתם שווים, מהם החוזקות שלכם מול מועמדים אחרים ומהן החולשות הנראות לעין, שעליהן תתגברו בקלות. גם אם הסיטואציה נראית לכם אבודה מראש, הקפידו לשדר גישה חיובית ומקצועיות בכדי למצות את הראיון בצורה הטובה ביותר.
הגעתי לראיון, והמראיין צעיר ממני בהרבה. איך מתגברים על תחושת ההשפלה בסיטואציה כזו, או לחילופין נמנעים מהתנשאות עליו?
קחו בחשבון שגם למראיין מולכם יש מחשבות דומות – ייתכן והעובדה שאתם מבוגרים ממנו תגרום לו אי נוחות, או שהניסיון שלכם יאיים עליו. אם חוסר הנוחות יהיה הדדי, הראיון כולו יסתיים בטעם רע וסביר להניח שלא יביא להעסקתכם. הפתרון? נסו לשדר קלילות ונינוחות בסיטואציה וזכרו מה אתם מביאים איתכם לשולחן. זכרו שהגיל שלכם הוא גם יתרון משמעותי, ואם תחשבו כך בעצמכם תצליחו גם להעביר את התחושה הזו למראיין שמולכם.
אחרי תקופה ארוכה של חיפושים במקצוע שלי החלטתי לשקול הסבת מקצוע, או פתיחת עסק עצמאי משלי. האם זה הפתרון?
ישנם מקצועות רבים שבהם יש הגבלת גיל מסוימת, ובמקרים הללו כמובן שמוטב לשקול הסבה לתפקיד שבו ניתן להתקדם. מצד שני, קיימים מקצועות רבים שבהם יש דרישה דווקא לעובדים מבוגרים יותר – סייעות בגני ילדים, למשל. לא קל לפתוח עסק עצמאי בכל גיל שהוא, וזה לא מתאים לכולם. עסק עצמאי הוא הרפתקאה מאתגרת אך גם דרך לא קלה שמאופיינת בחוסר יציבות. עם זאת, השלב הזה בחייכם יכול להוות הזדמנות פז להגשים חלום ולעסוק במשהו שתמיד עניין אתכם, אבל זנחתם אותו בצעירותכם כי התנאים לא התאימו לחיי המשפחה או לסטטוס שלכם.
בסופו של דבר, אומר צביקה, מאות אלפי עובדים מבוגרים סביבנו יוצאים כל בוקר לעבודה – וזו עובדה שעליה אי אפשר להתווכח. זה אפשרי, אם כן, אבל אם נעניק לגיל משקל שלילי גדול יותר מכפי שצריך, סביר להניח שהוא יגרור אותנו מטה ויקשה עלינו לפעול באותה נחישות, אופטימיות ודבקות במטרה שנחוצים לתהליך מציאת העבודה. זכרו את היתרונות שלכם, אמצו את החולשות וזכרו שהצומת הזו היא התחלה חדשה שיכולה להביא איתה אפשרויות שעליהן עוד לא חשבתם.