טובה (שם בדוי) הייתה מורה בבית ספר יסודי במשך 25 שנה; בשנים האחרונות לתפקיד הרגישה שהיא כבר לא מסופקת ויכולה לעשות משהו אחר שידבר ללבה ולכיסה. היא רצתה במיוחד להיות עצמאית ולא שכירה; נושא השיווק והמכירות היה בדמה ולבסוף החליטה שעתידה בתחום הביטוח. היום היא בעלת סוכנות ביטוח משגשגת כבר 16 שנה; אמנם היא וויתרה על החופשות ועל עוד הטבות שהיו לה כמורה, אבל הסיפוק שלה מהעבודה עלה והכנסתה – לא דומה (לטובה) למשכורתה כמורה.

רבים ורבות כמו טובה בוחרים את "הקריירה" שלהם בגיל צעיר מסיבות פרקטיות, גם אם לבם לא נמצא שם. נישואים בגיל צעיר הביאו אותה לבחור במקצוע ש"יתאים לגידול ילדים", כי בעלה למד באותה עת ראיית חשבון - לימודים תובעניים מבחינת השקעה בזמן ועוד יותר תובעניים כשהחל לעבוד במקצועו.

מחקרים מלמדים שכ-40% מהאנשים שלמדו מקצוע מסוים לא עוסקים בו כלל, ושבחיי אדם יש בממוצע 2 ואף 3 קריירות. כך שאם גם אתם מרגישים תקועים בעבודה ורוצים משהו אחר, אתם ממש לא חריגים בנוף. התחושה הזאת מופיעה כמעט אצל כולם באיזשהו שלב בחיים - השאלה היא אם אנחנו משתיקים אותה או בודקים אותה כדי לבחון אם היא מוצדקת.

איך יודעים שאכן הגיע הזמן לבצע שינוי תעסוקתי/הסבה מקצועית, ושלא מדובר בסתם משבר זמני במקום העבודה שלכם? בפורטל "דרושים" בדקו עבורכם את כל הסימנים המעידים על הצורך בשינוי תעסוקתי וגם - איך עושים זאת נכון.

שלב ראשון – מזהים את הצורך כאמתי

 מה הם סימני הזיהוי?

  • נסו לדמיין את עצמכם עוסקים באותו מקצוע, אך בחברה אחרת או בתפקיד אחר באותו תחום; האם זה גורם לכם לרצות להמשיך לעבוד באותו מקצוע? אם לא, אתם זקוקים לשינוי תחום התעסוקה שלכם, כי לעבור לחברה אחרת באותו תפקיד, לא ישנה את תחושתכם לגביו. 
  • אם המקצוע שלכם נדרש הרבה פחות, למשל תפקידים מסוימים בתעשייה המסורתית, כאן הצורך להתפרנס מחייב אתכם לעשות שינוי בקריירה. 
  • אם תחום ההתמחות שלכם כבר לא רלוונטי לצרכי השוק (בהייטק זה בולט) – השינוי התעסוקתי מתחייב ממה שהשוק מכתיב.

אם זיהיתם אצלכם אחד או יותר מהסימנים האלה, הרי שיש לכם צורך אמתי בשינוי. גם אם משהו אחר מציק לכם ואתם סבורים שיש לכם צורך בשינוי המקצוע, רצוי לדעת איך עושים זאת בצורה הטובה ביותר.

חסמים אפשריים במימוש השינוי

אם הגעתם להחלטה שאתם רוצים לעשות שינוי בעיסוק המקצועי שלכם, סביר להניח שתיתקלו בהתנגדויות ובחסמים הללו שיתחילו להעיב על ההחלטה:

  • יש חשש אמתי לעזוב את "המוכר" ולהתחיל "הכל מחדש".
  • חוסר פרגון ותמיכה מהסביבה הקרובה – "בגילך? לא הייתי מעז לעשות שינויים; מה רע לך עכשיו? אתה יודע מה הולך בשוק?"

אז נכון שאף אחד לא יכול להבטיח לנו שהתחום החדש יהיה מספק כמו שחשבנו, וצריך לקחת את זה בחשבון, אבל זה לא אומר שלא צריך לפעול; ברגע שאתם בטוחים שזה הדבר שאתם רוצים וזקוקים לו – אל תהססו, לכו על זה ותחשבו על זה שאתם הולכים לדרך חדשה טובה יותר.

זכרו: ברגע שתמצאו את המסלול הנכון לכם, השינוי לא ייראה לכם קשה ועצום, וברגע שתבחרו גם בדרך הנכונה איך לייצר את השינוי, אתם כבר בדרך להצלחה. 

שלב שני – בחרו מסלול שנראה לכם מתאים

  1. התחילו לחשוב על כיוונים אפשריים ומעניינים מבחינתכם: התבייתו על אלה שמרגשים ומלהיבים אתכם. עם זאת, אל תתפתו לעסוק במקצוע רק משום שהוא "פופולרי" או שיש לו "הילה"; לא כל אחד יכול להיות קריין חדשות בטלוויזיה, מפתח תוכנות או שחקן קולנוע. חישבו על מה שמתאים לכם, לכישורים שלכם, לחוזקות שלכם ולאישיות שלכם.
     
  2. הכינו שיעורי בית: בחרתם כיוון שמעורר אצלכם התרגשות ורצון להתמחות בו? בדקו היכן ניתן ללמוד את המקצוע החדש שלכם; כמה זמן נדרש כדי ללמוד אותו? אולי הוא ארוך מדי עבורכם? גם במקרה זה, אולי תמצאו שכדאי להשקיע את הזמן למרות הכל. 
  3. בין ההסבות המקצועיות הפופולריות ביותר נמצאים תחום ההייטק, ההוראה, והסיעוד (עבודה כאחים ואחיות). למה הן כל כך פופולריות? ככל הנראה מכיוון שיש למקצועות אלה הכשרות ומסלולים ייעודיים טובים לכך. תחשבו גם על זה בבואכם לשקול הסבת מקצוע. 

שלב שלישי – מבצעים את השינוי בדרך הנכונה

  1. כדאי לדעת מראש גם מה השכר המקובל בתחום החדש - ואת זה תוכלו לראות בטבלאות
    שכר כמו שמפרסם פורטל "דרושים" באופן קבוע. קחו בחשבון, שאם אתם מתחילים בעיסוק מקצועי חדש, יש סיכוי שתרדו בשכר לעומת הקיים ושתראו צעירים מכם בתפקידים בכירים משלכם – לא תמיד זה כך, אבל תתכוננו לכך נפשית.
  2. ייעוץ מקצועי - אפשר ויש אומרים שגם רצוי בשלב הזה, לקבל הכוונה מיועצים מקצועיים, שיעשו איתכם בירור מעמיק של החוזקות והנטיות שלכם, האם זה הזמן המתאים לבצע את השינוי ועד כמה הוא יהיה קיצוני? הרי ישנן תקופות בחיים שבהן ניתן לקחת סיכונים ביתר קלות ויש תקופות שבהן צריכים לחשוב על כך, שהמעבר יהיה חלק ובטוח, ופחות להמר.
    אתם יכולים להתייעץ גם עם אנשים שעוסקים בתחום, ואם יש מישהו מהם שגם מקורב אליכם, תבקשו ממנו/ה להיות ה"מנטור" שילווה אתכם בהתחלה בעיסוק החדש; אתם גם יכולים למצוא קבוצות בפייסבוק ופורומים ברשת שאולי יעשירו אתכם בתחום המקצועי אליו אתם שואפים, שייתנו לכם מבט של אחרים שעוסקים בו, שיאירו גם נקודות פחות חיוביות בו או שיספקו לכם עוד תובנות לטובת השינוי התעסוקתי בו בחרתם. 
  3. אולי כדאי גם להתארגן כלכלית לקראת השינוי – לפתוח חיסכון שיוכל להקל עליכם בשנה-שנתיים הראשונות של "הטירונות" במקצוע החדש.

ואולי אתם רוצים להפוך לעצמאים?

אם אתם חושבים על כיוון חדש כעצמאים לאחר שכל השנים הייתם שכירים – למדו היטב במה זה כרוך לנהל עסק באופן עצמאי. נכון, זה בהחלט מלהיב להביא את עצמכם למקסימום בלי ה"בוס" שמקצץ בכנפי היצירתיות שלכם, אבל להיות עצמאי זו התנהלות שונה לגמרי, מבחינת זמני העבודה, בעבודה מול ספקים, מול לקוחות ובניהול חשבונאי של העסק.

ומעל לכל, תמיד תזכרו שאפשר לחזור אחורה. כן, לפעמים יש חרטה על הצעד שעשינו, אבל שינוי מקצועי אינו אומר שכל עברנו נמחק; הידע והניסיון קיימים ולכן נוכל למצוא את דרכנו חזרה למקצוע בו עסקנו; מקסימום נוכל להתעדכן בתחום ולהידרש ללימודים נוספים.

אל תמשיכו להיות תקועים – היו החלטיים ורוצו קדימה.

מחפשים עבודה? אספנו לכם את המשרות הפופולריות של "פורטל דרושים" במקום אחד>>