משיבים על דוא"ל של העבודה בזמנכם הפנוי? המעסיק מצפה שתחזרו טלפונית ללקוחות, גם אם אתם כבר בבית? יתכן מאוד כי מגיע לכם שכר על כך. המעסיקים של היום אינם מכירים עוד במושג " העט נופל", אלא דורשים מעובדים פניות וזמינות גבוהים גם מחוץ לשעות העבודה. טכנולוגיות התקשורת המתקדמות טשטשו לחלוטין את גבולות העבודה והגדירו מחדש את המושג זמן פנוי. אז באילו מקרים העובד יהיה זכאי לקבל תשלום נוסף?  התשובות לכל השאלות החשובות בתחום

המעסיק דורש זמינות במהלך החופשה. האם העובד זכאי לשכר עבור הזמן הזה?

חוק חופשה שנתית הינו חוק סוציאלי אשר מטרתו לאפשר לעובד לנוח. לכן דרישה של מעסיק לעבוד בזמן חופשה , סותרת לחלוטין את תכלית החוק. לפיכך, עובד אינו חייב להיות זמין בטלפון או במייל במהלך חופשה. דרישה כזו יכולה להתקיים רק בהסכמת העובד לעניין ועל המעסיק לסכם עמו את התמורה שיקבל בגין כך.

באילו מקרים עבודה מהבית לאחר שעות העבודה בבית העסק תחשב ככזו שמזכה את העובד בקבלת שכר?

על מנת לקבוע האם העובד זכאי לקבלת שכר בנסיבות כאלו, מפרט בית הדין מספר מבחנים שיש להחיל:

הראשון הוא סוגיית הדיחוי: האם העובד יכול להשהות את הטיפול בצורך שנוצר, עד לאחר שובו לעבודה ביום למחרת.

שנית, יש לבחון האם העובד יכול לנצל את הזמן הפנוי מעבודותו בלא שהיא תקטע לו את רצף הפנאי באופן תדיר. כך למשל, ניתן להניח כי במקרה בו מדובר על מענה למספר דוא"לים בודדים שנשלחים לעובד לאחר שעות העבודה, ועליהם הוא משיב, יקבע בית הדין כי מדובר על 'זוטי דברים' ובנסיבות שאינן מזכות אותו בתגמול כספי עבור כך.

לעבוד בחופש (אילוסטרציה: Steliost, Shutterstock)
עובד אינו חייב להיות זמין בטלפון או במייל במהלך חופשה|אילוסטרציה: Steliost, Shutterstock

המבחן השלישי הוא אם המעסיק מַבנה תהליך סביר שמאפשר לעובד לדווח על זמן שעבד בו מחוץ לשעות העבודה השגרתיות – המעסיק פטור מאחריות לתשלום אם הוא מוכיח שהעובד לא ציית לעקרונות התהליך שהבנה. עם זאת, הבניית תהליך כאמור לא בהכרח תשחרר את המעסיק מאחריות לתשלום גמול שעות נוספות, במקרה בו העובד יצליח להוכיח מדיניות בלתי כתובה של המעסיק לדחות תשלום גמול שעות נוספות.

כך לדוגמה, גם אם המעסיק קובע בהסכם העסקה כי אין הרשאה לביצוע שעות נוספות ללא אישור מראש ובכתב, במידה והעובד יוכיח כי המעסיק ידע על ביצוע שעות נוספות מעבר לשעות העבודה ולא מנע ממנו לעשות כן ייטה בית המשפט לפסוק כי העובד זכאי לתשלום עבור עבודתו בשעות החורגות.

המבחן האחרון הוא בחינה אובייקטיבית - יש לבחון האם אופי העבודה מחייב תגובה מהירה ללא דיחוי וללא אפשרות להמתין ליום המחרת. כך למשל במקרה בו מדובר על עו"ד פלילי שכיר שנדרש להגיע ללא דיחוי ללקוחות שנעצרו וממתינים לייעוץ משפטי בבית המעצר.

האם די במענה חיובי על מבחן אחד בשביל לקבוע שהעובד זכאי לשכר עבור עבודתו בשעות מחוץ למסגרת העבודה?

אין הגדרה קבועה לכך. ככל שהעובד יציג ראיות חזקות יותר ועמידה במבחנים שנקבעו בפסיקה, ייטה בית המשפט לקבוע כי עבודתו בזמן הפנוי מחוץ לשעות העבודה השגרתיות שלו מזכות אותו בשכר.

ומה הדין במקרה שהמעסיק ביקש מהעובד להגיע מספר דקות קודם לכן, לדוגמה בשביל לעבור הדרכה טרום העליה למשמרת?

כשמדובר על מקרה שבו העובדים מחויבים להגיע טרם המשמרת לפעילות שמהווה חלק בלתי נפרד מהעבודה כגון תדריך טרום עליה למשמרת או חפיפה וכו', פסק בית הדין כי פעילות שכזו מזכה את העובד בקבלת שכר עבודה.

האם במסגרת נסיעת עבודה, שעות הטיסה עצמן נחשבות לשעות עבודה ומזכות את העובד בשכר?

בפסק דין זלוסקי קבע בית הדין הארצי כי ככלל, שעות בהן עשה עובד דרכו אל מקום העבודה, אינן שעות בהן "עמד העובד לרשות העבודה" ועל כן אינן מזכות בתשלום שכר.

האם ניתן לדרוש מעובד להתלבש לעבודה על חשבון הזמן הפנוי שלו?

עובדים במשמרות במקום שבו לובשים מדים ומגיעים מוקדם כדי להתארגן? סוגיית הזמן שנדרש לצורך החלפת בגדים הובאה לבחינת בית הדין, שקבע בשנת 2014 כי זמן התארגנות לעבודה ובכלל זה החלפת בגדים לבגדי עבודה – אינו זמן שבו העובד עומד לרשות המעסיק, ולכן אין לראות בו כחלק משעות העבודה שמזכות בתשלום שכר.

כלומר, היה והעובד מגיע מספר דקות קודם לתחילת המשמרת ומחתים את השעון, האם אין הוא זכאי לקבל שכר עבורן?

מחובתו של העובד להיות מוכן ומזומן לעבודתו בשעה היעודה לתחילת משמרתו כפי שנקבעה מראש והבסיס לקביעת שעות עבודתו של העובד הן שעות המשמרות והשעות הנוספות כפי שאושרו ע"י המעביד. המעסיק אינו צריך לשלם לו שכר עבור זמן בו עבד, שחרג מהסיכום בין הצדדים. לפיכך, אין הוא זכאי לקבל שכר בנסיבות כאלו.

האם מעסיק יכול לדרוש מהעובד לעשות השתלמות על חשבון הזמן הפנוי שלו?

מעסיק לא יכול לדרוש מעובד לעבוד או לעשות השתלמות בזמנו הפנוי, אלא נדרש לקבל את הסכמתו ולשלם לו שכר עבור הזמן שהוקדש לכך.

 

הכותבת היא מומחית לדיני עבודה שותפה במשרד עורכי הדין ברקוביץ, אהרוני, זיו