משבר האקלים מחריף בקנה מידה שלא נראה כדוגמתו בהיסטוריה האנושית ומאלץ את מדינות העולם לחשב מסלול מחדש. כמו כל היבט בחיים, גם כאן מאמינים שהכל מתחיל בחינוך, לכן תכניות לימודים לתואר ראשון במדעי איכות הסביבה קמו במוסדות להשכלה גבוהה במדינות רבות, כגון: ארצות הברית, הממלכה המאוחדת, סין, דנמרק במטרה להכשיר אקדמאים לייצר פתרונות שישפיעו על העתיד של כולנו. גם ישראל מקדמת את השינוי, עם תכנית לימודים יחידה מסוגה מטעם המכללה האקדמית הדסה.
Global Warning
נבואת הזעם של מדענים ומומחי איכות הסביבה מתממשת לנגד עינינו בתקופה האחרונה, משבר האקלים שהזהירו מפניו עוד בחציה הראשון של המאה הקודמת, נוכח יותר מאי פעם: ברחבי העולם חווים גלי חום קיצוניים שגובים חיי אדם ומסבים נזק רב לתשתיות המדינות, ושריפות ענק חורכות את אדמות יוון וטורקיה, זורעות הרס וחורבן וצוותי הכבאות וההצלה מתקשים להתגבר עליהן.
ההתחממות הגלובלית לא פסחה על ארצנו הקטנטונת, גם כאן התחוללה לאחרונה שריפה משמעותית באזור ירושלים. למרות שככל הנראה הייתה מעשה ידי אדם, הקושי להשתלט על האש נבע משינויי האקלים, מהחום הכבד שלא מרפה. האירועים הללו מוכיחים שהאנושות לא ערוכה להתמודד עם ההשלכות של פעולותיה ב-250 השנים האחרונות.
מעט מידי, מאוחר מידי?
המסת הקרחונים, הידלדלות היערות והעלייה החדה בטמפרטורות ברחבי העולם, אילצו את האנושות לעשות סוויץ' ולייצר פתרונות יצירתיים לשמירה על הכוכב שלנו. כך בשנים האחרונות ניתן לראות כיצד ארגונים רבים בארץ ובעולם מקדמים קיימות ושמירה על איכות הסביבה, כאשר הם מאמצים לחיקם חלופות ירוקות לתהליכים יום-יומיים שמסכנים את הסביבה - לוחות אנרגיה סולארית לגגות הבתים, תהליכי בנייה ירוקה, הפקת תוצרים כמו קשים או סכו''ם מחומרים אורגניים, דגש רב יותר על מחזור, מאכלים אורגניים וכיום ניתן לראות איך כלי רכב ממונעים בסוללה חשמלית מתחדשת לאט-לאט כובשים את העולם, וגם את ישראל, כבר ניתן למצוא כאן לא מעט דגמים של יצרנית הרכבים טסלה, וממש בקרוב צפויות לנחות כאן משאיות חשמליות.
לצד הטענות לפיהן חצינו את נקודת האל חזור כבר בשנות השבעים של המאה הקודמת, והתחזיות הקודרות הסבורות כי כבר בעשורים הקרובים נגיע לפיצוץ אוכלוסין ונאבק על משאבים, יש גם תחזיות עם נימה חיובית יותר שרואות אור בקצה המנהרה, שאומרות שבמידה והמין האנושי יאיץ את קצב ההתקדמות אל עבר הקיימות, הוא עשוי להפוך את היוצרות - אך זה לחלוטין בידיים שלנו.
לומדים להציל את העולם
אירועי התקופה האחרונה נתנו לעולם, ולישראל בפרט קריאת השכמה, וכעת נראה כי שוקדים על תכנית פעולה ממשית למלחמה במשבר האקלים. על מנת להגיע להישגים שיסייעו לבלום את ההידרדרות ולשמור על כדור הארץ, דרושים אנשי מקצוע מיומנים שמבינים את התהליכים המתרחשים כעת בעולם, מכירים את הזירות המרכזיות שצריך לפעול בהן, ויכולים לייצר פתרונות אפקטיביים בזמן אמת, לשמירה על המערכות האקולוגיות השונות ועל בריאות האדם לטווח הרחוק.
המכללה האקדמית הדסה ירושלים הרימה את הכפפה ורקמה תכנית לימודי תואר ראשון יחידה מסוגה בארץ, המכשירה סטודנטים במדעי איכות הסביבה, על מנת שיצאו לעולם כדי לשנות אותו, להפוך אותו למקום טוב יותר. מסלול הלימודים אורכו 3 שנים, ובסופו בוגרי המכללה מקבלים תואר B.Sc והופכים לנכס עבור ארגונים, מכוני מחקר ופיתוח, וחברות הייטק מובילות בארץ ובעולם. חלק מהבוגרים של מסלול ייחודי זה ממשיכים ללימודי תואר שני במוסדות מובילים בישראל ובחו"ל.
מסלול הלימודים
במסגרת תכנית הלימודים לתואר ראשון במדעי איכות הסביבה, הסטודנטים לומדים מגוון קורסים בתחומים הקשורים במדעי החיים ובאיכות הסביבה בפרט: מיקרוביולוגיה סביבתית, איכות אוויר ומבוא למטאורולוגיה, כימיה של מים, כלכלה סביבתית ועוד על מנת להקנות להם את הכלים הדרושים להתמודד עם סוגיות מהותיות וההשלכות הקשות של משבר האקלים. החל משנת הלימודים הקרובה, נפתח במכללה מסלול חדשנות ויזמות סביבתית ייחודי שהסטודנטים ייקחו בו חלק לכל תקופת לימודיהם.
כך בשנה הראשונה הם ילמדו מבוא ליזמות חברתית וסביבתית ויחשפו לדמויות מפתח בתחום היזמות הסביבתית, בשנה ב' הם יתנסו במגוון קורסים בנושא ולבסוף הם יעסקו ביזמות סביבתית, יתנסו בשטח ויישמו את הידע והמיומנויות שרכשו עם השנים באמצעות פרויקט הגמר בשיתוף עם חברות קלינטק והייטק בירושלים והסביבה כמו למשל: Synergio, Altlantium או eggXYt ולסלול את הדרך לעתיד ורוד עבורם ועבור הסביבה.
תנאי קבלה למסלול
תנאי הקבלה לתכנית הלימודים B.Sc במדעי הסביבה הם הוגנים ונגישים. כך ניתן להפוך לסטודנט במכללה האקדמית הדסה כאשר ממוצע הבגרויות המשוקלל הוא 100 עם ציון 80 ב-4 יח''ל מתמטיקה או 70 ב-5 יח''ל בתוספת מעבר ראיון קבלה; או ממוצע משוקלל 95 עם ציון 80 ב-4 יח''ל מתמטיקה או 70 ב-5 יח''ל וכן ציון 80 לפחות במקצוע מדעי נוסף: ביולוגיה, כימיה או פיזיקה, וצליחת ראיון הקבלה.
ישנה אלטרנטיבה עבור מועמדים שלא עומדים בקריטריון זה: קבלה על סמך ציון מותאם - שקלול ממוצע בגרויות או מכינה עם ציון הבחינה הפסיכומטרית. במקרה הזה, ניתן להתקבל לתואר ראשון במדעי איכות הסביבה עם ציון מתאם מעל 500. אם מגיעים לשערי המכללה עם ציון מותאם מעל 680, נכנסים עם מלגת הצטיינות על סך 3,000 ש''ח. המועמדים שמתקבלים למכללה האקדמית הדסה, נהנים מסביבת למידה עוטפת, מאתגרת ומעצימה.