מה הדבר הכי נפלא - והדבר הכי גרוע - שיכולים לקרות לנו? הרבה אנשים יחשבו שהדבר הכי נפלא הוא זכייה בסכום כסף גדול, מיליון שקלים למשל, והדבר הכי נורא – שיתוק של הרגליים. ברור מאליו, לא? אל תהיו בטוחים, מסתבר שזה לא כל כך פשוט.
כמובן שעדיף לזכות בלוטו מאשר להפוך למשותק, אבל לא במידה כה רבה כפי שאולי נדמה לנו. כי מה שלא קורה - רוב הסיכויים הם שנסתגל לזה. במחקר מפורסם נמצא שתוך שנה בערך, גם הזוכים בלוטו וגם המשותקים ברגליהם חוזרים, פחות או יותר לרמת האושר הבסיסית שלהם - זו שמאפיינת אותם בדרך כלל.
דמיינו את קובי ואת רותי: רותי זכתה בלוטו. היא קונה מיד בית חדש ומכונית חדשה, מתפטרת מעבודתה המשעממת, אוכלת במסעדות טובות, יוצאת לטיול תענוגות סביב העולם וחוזרת שזופה ונרגשת. היא מתלהבת מהשינוי הגדול בחייה, אך תוך מספר חודשים העושר כבר לא כל כך מרגש ומלהיב – והיא לא יותר מאושרת מכפי שהיתה. זה נקרא עקרון ההסתגלות: אנחנו רגישים במיוחד לשינוי במצבנו ואחרי שהסתגלנו לשינוי, זה כבר לא כזה ביג-דיל, ואחרי כמה זמן הפינוקים החדשים הופכים למשהו מובן מאליו.
לעומתה, קובי, שרגליו שותקו בעקבות תאונה, מאבד בהתחלה מידה עצומה של אושר. הוא מרגיש שחייו הסתיימו, שחלומותיו התנפצו. אבל כמו רותי, אחרי מספר חודשים הוא מתחיל להסתגל למצבו החדש ומציב לעצמו מטרות צנועות יותר. הוא מגלה שמן המקום בו הוא נמצא הוא יכול רק להתקדם – ויש לאן להתקדם.
תחשבו על הליכון בחדר הכושר: אנחנו יכולים לרוץ עליו, להגביר את המהירות, אבל בעצם לא נתקדם ולא נזוז מהמקום. כלכלנים ופסיכולוגים מדברים על "הליכון הדוניסטי": אנו יכולים לרוץ אחרי הכסף, לצבור עושר, אבל מבחינת חווית האושר והסיפוק - אנו נסתגל לעושר שנצבור, רמת הציפיות שלנו רק תעלה – נרוץ יותר מהר – ועדיין, לא נהיה מאושרים יותר מקודם.
אז מה לעשות כדי לחזור לפרופורציות ולהתייחס לכסף באופן יותר רציונלי?
הנה משימה קטנה ונחמדה בחמישה צעדים, שתעזור לנו להירגע ממחשבות טורדות על כסף ולהיזכר במה שחשוב באמת:
צעד ראשון - הכינו רשימה של כל הדברים שעושים לכם כיף, סיפוק ואושר - שאינם עולים כסף, או עולים מעט מאד. לדוגמה - טיול על שפת הים; שיחה עם חברה על כוס קפה; ערב רומנטי עם בן או בת הזוג; בילוי זמן כיפי עם הילדים; לשיר בקולי קולות במקלחת; לקרוא ספר טוב.
צעד שני - עכשיו הוסיפו עוד שתי עמודות לטבלה. בעמודה הראשונה תרשמו בכותרת - "כמה זה עולה לי": שם תכתבו, במספרים, את העלות, שהיא המחיר של הפריט בכסף. למשל – טיול על שפת הים – אפס שקלים, כוס קפה עם חברה – נניח 8 שקלים אם זה בבית קפה, או 1-2 שקלים אם זה בבית.
צעד שלישי - העמודה הבאה תקבל את הכותרת "כמה זה שווה לי": שם תרשמו, במלים ו/או במספרים, את התועלת של אותה פעולה עבורכם. אתם יכולים לתאר במלים מה הרווחתם, למשל מטיול בשפת הים אולי הרווחתם "התרוממות רוח, הנאה מיופי, בריאות"; מקפה עם חברה - "קרבה, צחוק, חיזוקים" – ואתם יכולים גם להוסיף מספר, שידרג מ-1 עד 10 את מידת האושר והסיפוק שהרווחתם – בשבילי, למשל, טיול על שפת הים שווה לפחות 8 בסולם האושר, שיחה טובה עם חברה – אפילו 9.
צעד רביעי - אחרי שהכנתם את הרשימה - עשו לכם מנהג והחליטו שלפחות פעם בשבוע אתם מפנקים את עצמכם, לבד או עם מישהו קרוב, בחוויה מהנה ומספקת שאינה עולה כסף. זה יכול להיות משהו קבוע, וזה יכול להשתנות – תפתיעו את עצמכם. תציצו בטבלה ותקבלו רעיונות, וגם תעלו חדשים מדי פעם.
צעד אחרון - אחרי שצ'יפרתם את עצמכם, חזרו והסתכלו בטבלה, השווו בין כמה זה עולה לכם לכמה זה שווה לכם, ותיזכרו שבאמת - אושר לא נמדד בכסף, ושהדברים הכי חשובים בחיים הם בחינם.