ערן שטרן הוא מאמן ומנטור שמאמין שבכל אחד מאיתנו יש גדולה שעלינו לממש במהלך החיים שלנו. "הגדולה הזו היא מי שאנו באמת צריכים וראויים להיות – מאושרים, בריאים, שמחים וגם עשירים", הוא מסביר. "הגדולה הזו באה לידי ביטוי בכל דבר שאנו עושים בחיינו: בעיסוק שלנו, במערכות היחסים שלנו, במצב הבריאותי שלנו, בכסף שלנו ובהרגשת האושר הפנימי שאנו חיים איתה. אני לא חושב שנולדנו כדי לסבול. להיפך, נולדנו כדי לממש את הגדולה שקיימת בנו". כדי ליצור זאת הוא מזמין את מי שמתעניין לסדנה בת יומיים בתל אביב, בה הוא מבטיח לעזור לנו להגיע "מגדולה אישית להצלחה כלכלית".
"הייתי בשיא ההצלחה ולמעשה הייתי עבד"
לפני שהוא הפך למאמן, שטרן היה בכלל מהנדס באינטל עם משרה בכירה שכללה משכורת יפה, נסיעות בכל העולם, בונוסים ואופציות, וכמובן, לא מעט קנאה של הסובבים אותו. אבל זה לא היה זה. "בגיל 32 הייתי על פניו בשיא הקריירה שלי אבל למעשה הייתי עבד. כאשר בני הקטן, ניר, חגג יום הולדת שנתיים פתאום קלטתי שעברו שנתיים מאז שהוא נולד ושאני בקושי מכיר אותו".
מה שגרם לו להבין סופית שמשהו לא נכון בצורת החיים שלו היו מספר חודשים בהם חי ועבד בארצות הברית. שם הוא נחשף להרגלי עבודה שפויים יותר שגרמו לו להבין שמה שמתרחש כאן בארץ אינו מתאים לו יותר. הוא התחיל לחפש כיוון חדש והגיע לביקור אצל קוראת בכף יד. "בשבילי, כמהנדס 'מרובע', ללכת לקוראת בכף יד זה כמו לבוא עם חזיר לבית הכנסת ביום כיפור, אבל הייתי כל כך אבוד שהייתי מוכן לנסות הכל". היא אמרה לו לראשונה שהוא יהיה מנטור שידריך אנשים להצלחה. שטרן מספר שהוא לא הבין על מה היא מדברת אבל התחיל להבין במה מדובר. כך הגיע לבוב פרוקטור.
פרוקטור השתתף בסרט "הסוד" והוא אחד המנטורים הידועים בארצות הברית. מספר חודשים לאחר ששטרן עזב את העבודה באינטל הוא החליט להשקיע לא פחות מ-100,000 שקלים בנסיעה לארצות הברית ובליווי אישי של פרוקטור עצמו. משם, הוא אומר, הדרך שלו להצלחה הפכה להיות קלה יותר מאי פעם.
"לא מדברים איתנו על איך יוצרים כסף"
למרות התפיסות הללו שטרן משוכנע כי להיות עשיר או עני אינו קבוע מראש. "אני חושב שהדבר הכי משמעותי שאנשים עשירים מורישים לילדים שלהם זה לא כסף אלא תפיסת העולם שלהם בנוגע לכסף", הוא אומר. "המחאה החברתית, למשל. אני לא אומר שהיא לא היתה מוצדקת, אבל ראיתי שלטים שהיו נגד הרבה דברים ולא ראיתי שלטים שדיברו על אחריות אישית, למשל. אם היו מנתבים את כל השיחות באותה תקופה לאופן בו אפשר להקים מיזמים ועסקים, איך לוקחים אחריות על המצב הכלכלי האישי, המחאה היתה לדעתי הרבה יותר משמעותית ובעלת ערך. אבל לאנשים יותר נוח לתפוס את המקום של הקורבן".
שטרן מתייחס גם למצב הפוליטי בישראל. "גם אם ביבי ויאיר לפיד יעברו בית-בית ויתנו לכל משפחה 100,000 שקלים, המצב הכלכלי של אף בית לא ישתנה באמת, כי זה קשור בתפיסת עולם. אנו חיים בתקופה בה מספר ההזדמנויות לממש את הערך שלך הוא הגדול שהיה אי פעם. כל אחד יכול להקים לעצמו תחנת טלוויזיה פרטית, תחנת רדיו או להפיק עיתון, ולהגיע למאות ואלפי אנשים בעלויות זניחות. נכון שזה דורש השקעה אבל זה אפשרי".
אנחנו אחראים למצבנו הכלכלי
במטרה שזה יקרה עלינו לעבור כל מיני שלבים ותהליכים. אלו מתחילים בהבנה כי אנו אחראיים למצבנו הכלכלי. משם צריך להתחיל ללמוד את מה שעלינו ללמוד בהקשר הזה. "בתחילת דרכי, תקופה של שנה וחצי, נפגשתי עם קרוב ל-500 אנשים, רובם בעלי עסק או יזמים. תחקרתי אותם כדי ללמוד מה עליי לעשות ומה לא. חלקם הפכו לחברים שלי. צריך להבין שאחד הדברים שמשפיעים עלינו זו הסביבה שלנו". שטרן גם אומר שצריך לפתח חוסן נפשי כדי להתמודד עם אתגרים וכשלונות, ולזהות מה יש לנו לתת לעולם. כלומר, הכישורים, היכולות, הידע, הניסיון והקשרים. משם מגיע השלב הפרקטי, כלומר לתרגם את כל זה לשירות או מוצר שנוכל להרוויח ממנו.
"אני מסכים, יש פה תהליך שאנשים צריכים לעבור. ביומיים אנו עוברים תהליך שמאפשר לזהות את הנכסים, למצוא סוג של כיוון כיצד להביא אותם לידי ביטוי ברמה הפרקטית, ומקבלים כלים איך לפתח חוסן נפשי. יש אנשים שאחרי יומיים בוחרים להמשיך לתהליכים ארוכים יותר".
למה זה בכלל חשוב?
"אני מאמין שבאנו לעולם עם מטרה ויש סיבה שבגללה אנחנו כאן. אני לא חושב שבאנו לכאן כדי לעסוק במשהו משעמם או רק בשביל הפרנסה. אני חושב שככל שליותר אנשים יהיה חזון איך להביא ערך לאחרים דרך העיסוקים והעסקים שלהם, זה יעשה שינוי משמעותי בעולם יותר מכל דבר אחר".