אתמול בבוקר שטפתי פנים ואמרתי לעצמי: היום אני אנקה את הבית, אלך לדואר לשלוח את החבילה שמחכה כבר שבועיים ואסיים לקרוא את המאמר מהלימודים. קודם כל הסלון. מתחילה במדף ואז מגלה חשבון חשמל שלא שילמתי, דו"ח שלא ערערתי עליו ועוד כמה דפים שמוכרים לי אבל לא בא לי להתעסק איתם בדיוק כרגע. אחרי שאני מסיימת לשלם רק את מה שחייבים עד מחר במקרה הטוב (או עד אתמול במקרה הפחות טוב), אני ניגשת לשים דיסק, ואז מתגלה בפניי הבלגן בדיסקים, כבר שנה לא סידרתי אותם. הזדמנות מצוינת, לא? כשסיימתי עם הדיסקים אני קולטת שכבר נגמר היום. אבל מה עם המטלה שלשמה התכנסתי - נקיון הבית? על שאר המטלות אין בכלל מה לדבר...
אנרגטיים ויצירתיים, אבל מתקשים לשמור על מקום העבודה
אם הסיפור הזה נשמע לכם מוכר, יתכן שגם אתם סובלים מהפרעת קשב וריכוז. הפרעת קשב וריכוז היא הפרעה נוירו-פסיכולוגית, גנטית, שהשפעותיה באות לידי ביטוי בכל תחומי החיים - עבודה, זוגיות, יחסים חברתיים ועוד. ההפרעה מתבטאת בטווח קשב קצר, כלומר קושי לשמור על ריכוז לאורך זמן, אימפולסיביות, היפראקטיביות וקושי בניהול עצמי.
אנשים בעלי הפרעת קשב הם גם אנשים אנרגטיים, בעלי כושר מנהיגות, ספונטניים, יצירתיים, בעלי חשיבה אסוציאטיבית ויכולת לחשוב בצורה מהירה ואחרת, מה שהופך רבים מהם לאנשי עסקים, חוקרים, מנהיגים, ואומנים מבריקים מהשורה הראשונה.
אבל לצערנו, לא כל אחד עם הפרעת קשב מוצא את דרך המלך, והרבה סובלים בתפקוד היומיומי: נטייה לדחות מטלות מורכבות בגלל קושי להתמודד איתן; הימנעות ממטלות משעממות; קשיים בתכנון וארגון זמן שמתבטאים באיחורים למקומות; קושי בקביעת סדרי עדיפויות, לעתים עד כדי החלפות תדירות של מקום העבודה; קשיים במערכות יחסים ובעקבותיהן שיעור גירושים גבוה; ריבוי תאונות דרכים; קשיים בניהול הכלכלי; קושי בקבלת החלטות; צריכה מוגברת של אלכוהול וסמים ועוד.
עשו טובה, גשו לאבחון
למעשה, רוב בני האדם חווים סימפטומים דומים, אבל בעל הפרעת קשב יחווה אותם בתדירויות ובעוצמות גבוהות יותר. לכן, רבים מהם לא מזהים את מצבם כהפרעה, והם עוברים את חייהם ללא אבחון. בעקבות כך הם מפתחים לעיתים סימפטומים רגשיים שניוניים – חשיבה שלילית, דימוי עצמי נמוך, תחושה של חוסר שליטה שיוצרת התנהגות פאסיבית ("מה שיהיה יהיה"), חרדות, אובססיות ואף דיכאון.
אבחון ההפרעה נותן הסבר לסימפטומים שהיו עד כה לא מובנים, ולכן מהווה שלב ראשון בטיפול. האבחון והטיפול גם מעלים את המודעות לחוזקות ולחולשות ובעיקר משנים דפוסי חשיבה והתנהגויות שפיתחו כבר מגיל צעיר ובכך סוללים את הדרך למימוש הפוטנציאל.
אבחון נעשה על ידי רופא להתפתחות הילד, פסיכיאטר או נוירולוג. הטיפול יכול לכלול אימון קשב, אימון מוחי ממוחשב לשיפור יכולות הריכוז והזיכרון, התערבות תרופתית להעלאת כמות הדופאמין, פעילויות המצריכות ריכוז (כמו יוגה ומדיטציה) ושינוי בתזונה.
איך אפשר להעלות את הפעילות המוחית?
1.מודעות: קראו על הפרעת הקשב ועל הסימפטומים ולמדו איך הם באים לידי ביטוי אצלכם.
2.רשימות: ערכו רשימה של מטלות, סדרו אותן לפי סדר עדיפות ותנו דד-ליין לכל מטלה. לאחר ביצוע כל מטלה, מחקו אותה בטוש עבה או ב-X ענק (זה מאוד כיף!).
3.לחץ: לקראת הרגע האחרון לביצוע המטלה, הלחץ עולה ואיתו גם הפעילות המוחית. יש אנשים שמגיבים טוב ללחץ הזה. אם גם אתם כאלה, תכננו לבצע מטלות רגע לפני הדד-ליין, וכך תהיה לכם תחושת שליטה ולא תחושה שנמרחתם עד הרגע האחרון.
4.תזכורות: נצלו את הנייד או תוכנת הדואר לביצוע תזכורות למטלות, תורים, ואפילו פגישות חברתיות.
5.עניין: עיסוק במשהו מעניין במיוחד מביא לתופעה שנקראת "היפר קשב": עליית הפעילות המוחית וכניסה לרמת קשב גבוהה. כלומר, אדם עם הפרעת קשב שעוסק בתחום העניין שלו, מנטרל חלק גדול מהבעיה ואפילו הופך אותה ליתרון. לחלק מהאנשים תתאים עבודה שיש בה ריגוש, כמו תחום התקשורת או העסקים, וביצוע פרויקטים קצרים עם הרבה אקשן - כך ניתן להימנע משגרה ומשעמום.
6.לסטודנטים: במקום להתמודד עם כמות עצומה של חומר לימודי, חלקו אותו לפי נושאים או עמודים, וחלקו לפי מספר הימים שיש לכם. חוץ מזה, קחו הפסקה של עשר דקות כל חמישים דקות, אפילו אם אתם חזק בתוך העניינים. תופתעו לגלות שכשתחזרו תהיו עוד יותר בפנים.
7.פעילות גופנית: לא סתם אתם זזים הרבה - הפעילות הפיזית מפצה על תת הפעילות המוחית, ולכן כל פעילות היא מבורכת. מחקרים קושרים בין פעילויות הדורשות התכווננות כמו יוגה ואומנויות לחימה לבין שיפור יכולות ריכוז, כישורים חברתיים, דפוסי התנהגות ויכולות לימודיות.
8.תזונה: חוקרים רבים מאמינים שנושא התזונה צריך לתפוס מקום נכבד יותר במכלול הטיפול שניתן לילדים ומבוגרים עם הפרעת קשב. שימו לב שאתם מזינים את הגוף שלכם בכמות מספקת של ברזל, מינרלים וויטמינים.
9.אבחון: מרגישים שמדברים עליכם ועדיין לא אובחנתם לכו לעשות אבחון!
נטלי זטלר היא מאמנת לחיים המתמחה בהפרעות קשב וריכוז (nzetler@gmail.com)