גבר בוכה (צילום: istockphoto)
זה ישתלם לך בטווח הארוך|צילום: istockphoto

כולנו מכירים את הקלישאה הידועה "מה שלא הורג מחשל", אבל עד כה המדע לא הצליח לבסס אותה. עד כה. מחקר חדש שעוסק בהשפעה של אירועי מצוקה על הבריאות הנפשית, מצא שחוויות לא נעימות אכן משפרות את יכולת ההתמודדות וההסתגלות שלנו.

במחקר, שנפרס על פני ארבע שנים, התבקשו כמעט 2,400 משתתפים לתאר את חוויות המצוקה שעברו במהלך חייהם. בנוסף, הם נשאלו על בריאותם הנפשית ותחושת הרווחה שלהם, על הפרעות בתפקוד וגם סימפטומים של הפרעה פוסט-טראומטית. לפי ד"ר מארק סירי, מחבר המאמר, רוב המחקרים הקודמים בתחום טענו שבאופן כללי, קשיים בחיים גרמו לאורך שנים לפגיעה בבריאות הנפשית.

גם המחקר הנוכחי גילה שאנשים שסבלו מקשיים רבים, דיווחו על בריאות נפשית נמוכה יותר. עם זאת, התגלה גם אפקט נוסף - אנשים שסבלו ממעט קשיים, דיווחו על בריאות נפשית טובה יותר מאלה שלא סבלו בכלל מקשיים בחייהם. כלומר גם בתחום הכאפות שאכלתם בחיים, עדיף להיות במקום טוב באמצע - לא להיות ילדי מצוקה אבל גם לא להיוולד (ולהמשיך לחיות) עם כפית של כסף בפה.

בקרוב: הפסיכולוג המתעלל

המחקר, ששמו הקליט הוא "מה שלא הורג: קשר מצטבר בין מצבי מצוקה, פגיעוּת ועמידוּת", יתפרסם בגיליון הבא של הירחון המדעי Journal of Personality and Social Psychology. בנוסף לממצאים שהוזכרו, החוקרים גם גילו שאנשים שחוו מידה מסוימת של קשיים בחייהם המוקדמים, היו יותר עמידים לקשיים חדשים יותר.

כמו בהרבה מחקרים פסיכולוגיים, אי אפשר להסיק מהמתאם הסטטיסטי על קשר של סיבה ותוצאה, אבל אין ספק שהנתונים מאששים את האמרה הידועה. אכן, קצת מכות בחיים יעזרו לכם לבנות אופי ולהתמודד טוב יותר עם מה שצפוי לכם בהמשך הדרך. ד"ר סירי מעריך שאחרי ביסוס מחקרי נוסף, אפשר יהיה להסיק מהמחקר גם לתחום הטיפולי. במילים אחרות, הפסיכולוג שלכם עלול להנחית עליכם מצוקות רק כדי לעזור לכם לפתח עמידות. קחו את זה בחשבון בדרך לטיפול הבא.

>> איך תתמודדו עם שינויים שנכפו עליכם?
>> עוד מחקר: עדיף לשמור בבטן ולא לדבר על זה