מבצע פסח של עמותת
תעודת בגרות חברתית|צילום: גרטי שוויצר
איפה נעשה את ליל הסדר, מה נאכל ומה נבשל? אלה השאלות המעסיקות את רובנו בימים האחרונים. אך יש כאלה שעבורם השאלות הללו מדאיגות במיוחד, כאלה שארוחה חמה בליל החג אינה מובנת מאליה מבחינתם. תלמידי כיתות י'-י"א בבית הספר השש-שנתי למדעים וטכנולוגיה, אורט חולון, החליטו לוותר על חופשת הפסח שלהם והתגייסו למשמרות איסוף המזון של עמותת "לתת" בעיר כדי לדאוג שחג הפסח הקרוב יהיה משמח עבור כל תושבי העיר, ולא רק לחלקם.

"כשגרטי, רכזת הקהילה של בית הספר, סיפרה לנו על הרעיון, ישר קפצנו על האפשרות", מספרת ליפז עמר מכיתה י', "חיפשנו איפה להתנדב ואנחנו ממשיכות לחפש מקומות שאפשר לעזור בהם".

"מקווה שאחרים יקחו ממני דוגמא"

אם אמרו על הנוער שהוא אדיש ומנותק, נראה שתלמידי אורט חולון באו להוכיח לנו אחרת. במה שהפך בשנים האחרונות למסורת, מדי שנה מתגייסת כל כיתה ל"מעשה חסד", פרויקט התנדבותי במהלכו בוחרים התלמידים מטרה ונרתמים אליה. השנה, כמו גם בשנה שעברה, הם מתייצבים מדי יום בחופשת הפסח שלהם, מארבע אחה"צ ועד השעה עשר בלילה, בסופרמרקטים ברחבי העיר ואוספים מזון עבור הנזקקים.

קרין פינגר, תלמידת כיתה יא' הלומדת במגמת המחשבים ובפרויקט הניסיוני של משרד החינוך "בגרות חברתית", מספרת: "בחרתי להתלוות לפרויקט בפעם השלישית כי אני יודעת שיש כאלה שאין להם. אני מאוד אוהבת לתת לאנשים וככה אני זוכרת את עצמי מגיל מאוד קטן".

לא כיף יותר להתחבר לפייסבוק כמו בני נוער אחרים?
"אני חושבת שחלק מהנוער באמת בוחר לשבת ליד במחשב או לדבר בטלפון ובפייסבוק, אבל יש גם חלק אחר שאוהב לתת ולתרום", אומרת פינגר. "אני לא אחת שתשב כל היום בבית. אני אוהבת להרגיש פעילה ואני מתנדבת גם באסף הרופא עם חולי שיתוק מוחי ובמסגרות אחרות ".

אז איך בכלל משלבים עם הלימודים?
"אנחנו בתקופה של לחץ בלימודים אבל צריך רק לדעת לסדר את הזמן שלך נכון", אומרת ליאור פינטו מכיתה י', הלומדת במגמת הביו-רפואה של בית-הספר. "במקום לבזבז את הזמן שלך על מחשב, צריך ללכת ופשוט להתנדב. את המחויבות האישית שלנו כבר סיימנו, ועכשיו אנחנו פשוט רוצים לתת עוד מעצמנו. זה עושה טוב על הלב. וחוץ מזה, אני חושבת שאם אני אעשה את זה אז עוד ילד קטן יותר יסתכל וגם ייקח ממני דוגמה".

26 פעולות התנדבות בשבוע

זו השנה השנייה שתלמידי כיתות י' ו-יא' לקחו על עצמם את משימת איסוף המזון בעיר בראש השנה ובחג הפסח. גם השבוע, מצוידים בחולצות של "לתת" והרבה כוונות טובות, הם התייצבו למשימה. עד כה הם מילאו כ-100 ארגזים, והמספרים רק עולים.

את פרויקט "מעשה חסד", הנערך במסגרת פרויקט "אורטוב" של רשת אורט, מובילה קבוצת תלמידי י"א שבחרו לגשת ל"בגרות חברתית", פיילוט של משרד החינוך המתקיים במספר בתי ספר ברחבי המדינה. במסגרת התוכנית, התלמידים משקיעים 180 שעות של התנדבות בקהילה במשך שלוש שנים, וזוכים כאות הערכה לקדימות בקבלה לאוניברסיטאות ו"תעודת בגרות חברתית" בנוסף לתעודה הסטנדרטית.

"אין סוף למה שהתלמידים האלה רוצים ויכולים לעשות", מספרת בגאווה גרטי שוויצר, רכזת הקהילה של בית הספר. "בחנוכה הם הדליקו נרות עם קשישים, לפני כמה שבועות כל תלמיד תרם מוצרים יבשים דרך ארגון יוצאי אתיופיה בחולון ובשבוע של 'יום המעשים הטובים' יצאנו ל-26 פעולות התנדבות שונות מטעם בית-הספר. האמפתיה בגיל הזה מתפתחת פלאים, ואם פונים אל המקום הרגשי בצורה שלא פוגעת להם בחיים האישיים, אפשר לעשות המון".

שלח "לתת" ל-8855 ותרום ארוחת חג לנזקקים בשווי 10 ש"ח
לתרומות והתנדבות www.latet.org.il

>> "כך הפכנו ממשפחה נורמלית למשפחה נזקקת"
>> למה בכלל אנחנו צריכים לתרום, ולא המדינה?