לרוב האנשים שאני מכיר יש ציפיות שהחיים שלהם רק ילכו וישתפרו: שיהיה להם יותר זמן להשקיע בעצמם ובאהובים עליהם, שהתכנית שלהם להתמיד בתחביב החדש תצליח, שתהיה להם יותר הנאה ופחות עבודה, ובקיצור שהם יצליחו לג'נגל בין מחויבויות לבילויים ולעוד הרבה דברים גדולים וקטנים שהם נורא מצפים להם.
אז ציפיות הן חומר גלם מעולה, שיכול לעורר גירוי לפעולה, אבל אם הוא נשאר ללא טיפול הוא מרקיב והופך לתסכול; ואם התסכול נשאר ללא טיפול הוא הופך לתקיעות; ואם התקיעות לא מטופלת היא הופכת לחומר הגרוע מכל: ויתור. סוף החלום.
נשאלת השאלה, איך נהפוך את הציפיות האלו למציאות? התרגיל הבא בהחלט יכול להיות השלב הראשון בדרך לבניית החיים שאתם חולמים עליהם. רק שימו לב, הכוונה היא לא לחיים מאוזנים לפי מתכון קבוע מראש של מדריך כלשהו לחיים טובים, אלא לאיזון בין המצוי בחיים שלכם לבין הרצוי, תוך ניסיון להגדיל את הרצוי. לצ'רצ'יל, לצורך העניין, כנראה שלא היו חיים מאוזנים לפי הספר, אבל זה לא אומר שלא היו לו את החיים שהוא רצה.
מה עושים?
1. ציירו על דף מעגל גדול וחלקו אותו לשמונה. במשולשים שנוצרו כתבו את שמונת התחומים המרכזיים שבהם אתם משקיעים את זמנכם: עבודה, זוגיות, ילדים, חברים, תחביבים, התפתחות אישית, לימודים, ספורט וכו'.
2. ליד כל משולש: כתבו כמה זמן הייתם רוצים להקדיש לתחום ומהן הפעולות שהייתם רוצים לעשות בו.
3. בתוך כל משולש: כתבו כמה זמן אתם מקדישים לתחום בפועל (או אם הזמן לא ידוע, מהן הפעולות שאתם עושים בו).
4. כעת בחרו שני תחומים שבהם הכי חשוב לכם לצמצם את הפער בין המצוי לרצוי, החליטו על כמה צעדים קטנים שתעשו השבוע כדי להשיג זאת, וכתבו זאת ביומן שלכם.
זכרו: שינויים לוקחים זמן ודורשים מאמץ. עליכם להסכים לאבד משהו, במטרה להשיג משהו אחר. בסרט "הבלתי משוחדים", רגע לפני מותו, שואל שוטר ה-FBI שון קונרי את חברו שאלה אחרונה שהופכת לצוואה: "מה אתה מוכן לעשות?", או באנגלית: "What do prepare to do?". כלומר, עד לאן אתה מוכן ללכת? איזה סיכון אתה מוכן לקחת?
אחת השאלות הנצחיות על הצלחה היא מדוע אחד מצליח והשני לא. כמובן שיש לכך המון סיבות, אבל אחת החשובות היא ללא ספק מידת הסיכון וההתחייבות. בכל פעם שאנחנו נדרשים לקחת החלטה, ובעיקר כשמדובר בשינוי כיוון בחיינו, מתנהל אצלנו - במודע ולא במודע - משא ומתן בין שתי שאלות: 1. מה אני רוצה או מצפה להשיג? 2. מה אני מוכן לאבד או לסכן? לדוגמה: מה אני רוצה להשיג כשאני נרשם למכון כושר? יש מי שיגיד בריאות, אחרים יגידו מראה חיצוני. ומה אני מוכן לאבד? נוחות, זמן פנוי, רביצה מול הטלוויזיה.
אבל האם אני באמת מוכן לוותר על כל אלה? שאלה טובה לשאול את עצמכם לפני היציאה לדרך היא: מה אתם מוכנים לעשות? זה ימנע הפתעות כשיגיע הקושי הראשון, ויבהיר לכם כבר בהתחלה עד כמה אתם באמת רוצים את ההישג, ועד כמה אתם בשלים לפריצת הדרך.
בדבר אחד אין ספק - אם תתאמצו ותתמידו, תגלו שלאט ובטוח בניתם לעצמכם מציאות חדשה.