בילדותנו, ואפילו בנעורינו, פסח נתפס כחג של חופש והנאה, מעין סמן מקדים לקיץ ולחופש הגדול המיוחלים. אבל מתישהו באזור גיל ה-20, נעלמו להן התחושות של התחלה חדשה, פריחה וחופש, ופינו את מקומן לכאבים, לחצים, מתח, עצבנות ודיכאון. לא פעם תהיתי, למה דווקא עכשיו? האם מדובר במפגשים המשפחתיים המלחיצים? יכול להיות שהפחד מהדודה שבחוסר טקט מופגן תשאל "השמנת קצת?" או "אחותך קטנה ממך ונשואה, מתי יגיע תורך?" מצליחים להוציא אותנו עד כדי כך משלוות נפשנו? יכול להיות שכן, בעיקר אם מדובר בדודה פולנייה אגרסיבית במיוחד. מצד שני, יכול להיות שאנחנו פשוט סובלים מהפרעה רגשנית עונתית, בלועזית Season Affective Disorder, ובקיצור, למרבה האירוניה, SAD.
"על-פי הפילוסופיה של הרפואה הסינית המסורתית, האביב נשלט על ידי אלמנט העץ, המשויך לכבד", מסבירים מומחי מרכז "דרך המשי - רפואה משלימה", יוסי קיטרו, ד"ר לנטורופתיה, אירידולוג ומטפל ברפואה סינית, וזוהר שטיג, מומחה ברפואה סינית. "הכבד הוא איבר בעל יכולת התחדשות מדהימה. זהו איבר שעובד מאוד קשה. הוא מסנן כליטר של דם בכל דקה, אחראי לסילוק הרעלים מהגוף, מחדש, מזין ומאחסן את הדם, משחרר סוכרים לזרם הדם כשצריך ואפילו יוצר צירופי חומצות אמינו המייצרות חלבונים הדרושים לגדילה ולתיקון רקמות. בריאות הכבד משקפת את בריאותכם ורווחתכם גם מהבחינה הפיזית וגם מהבחינה הנפשית".
ברפואה הסינית הכבד אחראי להפצת הצ'י לכל חלקי הגוף ולחלוקת הרגשות. כעס, אי שקט ותסכול הם סימנים המצביעים על כך שהצ'י אינו זורם בצורה חלקה, דבר המכונה ברפואה הסינית "סטגנציה של צ'י הכבד". לדברי קיטרו, סטגנציה של צ'י הכבד אינה מאופיינת רק בסימפטומים רגשיים, אלא גם בכאבים פיזיים ממשים. אם אתם חשים "גושים" בגרון, קשיים בבליעה, טעם מר בפה, עצירות, אי נוחות, כאבי בטן, נפיחות בשדיים ומעיים "רועשים" – כנראה שגם אתם סובלים מחוסר איזון הנובע מסטגנציה של צ'י הכבד.
בלי לחץ, יש נקודות לחץ
נשמע מפחיד? מסתורי? בכלל לא. רגע לפני שאתם מתפנים לזרוק כדור חרוסת על הדודה המייגעת או צוללים לתוך דיכאון בלתי מוסבר, קיטרו ושטיג נותנים טיפים לאיזון זרימת הצ'י בשיטת "עשו זאת בעצמכם". ראשית - הרפו את הגוף. מצאו כסא או ספה נוחים, הישענו על המשענת, הרפו את כל השרירים בגוף ועצמו עיניים. נפחו את הבטן באוויר ונשפו. לאחר מכן, מלאו את הריאות באוויר, ותנו לאוויר שנכנס למלא אתכם בחמימות נעימה. עכשיו כווצו את הבטן ונשפו את האוויר דרך הפה. דמיינו את הכעסים והתסכול יוצאים החוצה בנשיפותיכם ואת השקט והשלווה ממלאים את מקומם. חיזרו על הפעולה מספר פעמים, עד שתרגישו מטוהרים מרגשות הכעס, הלחץ, הסטרס והתסכול.
אם ההרפיה לא ניקתה אתכם לחלוטין מהתחושות הקשות, תוכלו לנסות טיפול באמצעות נקודות לחיצה להנעת הצ'י. "לטיפול זה", מסביר קיטרו, "אנו קוראים 'ארבעת השערים'. אלו ארבע נקודות לחיצה או דיקור, שתיים בצד ימין ושתיים מקבילות בצד שמאל של הגוף. נקודות אלה נמצאות בגב כף הרגל, מעל למרווח שבין הבוהן לאצבע הקרובה לה, ובגב כף היד, בחלק הרך הנוצר בהצמדת האגודל והאצבע המורה". כדי לקבל תוצאות טיפול מרביות, לחצו בתנועות עיסוי על הנקודות אחת אחרי השנייה, 30 שניות לכל נקודה. טיפול זה ימריץ את זרימת הצ'י והדם בגוף וישחרר את התקיעות של הצ'י, הדם והכבד. "לנקודות אלה", אומר קיטרו, "יש גם איכות של משכך כאבים". נשים בהיריון, שימו לב: טיפול זה אינו מיועד לכן, ואין עליכן לנסותו אלא בהתייעצות עם מטפל מומחה.
תזיזו את התחת!
לאלה מכם שעוד מנסים להבין מהי האצבע המורה, מציעים קיטרו ושטיג טיפול נוסף ופשוט לביצוע - פעילות גופנית. "פשוט תוציאו את עצמכם מהבית", אומרים השניים. "צאו וטיילו באוויר הצח ונשמו, נשמו, נשמו. כל פעילות אירובית ותרגול של מתיחות, דוגמת טאי-צ'י, צ'י-קונג, פילאטיס ויוגה, מצוינים להרגעת הנפש, להזנת האיברים, להורדת מתח מהשרירים ולהגברת ייצור עצמי של סרוטונין ונוירוטרנסמיטרים אחרים התורמים לשיפור ההרגשה".
מה בצלחת
לצד הטיפול המהיר בחוסר האיזון, ישנו טיפול הדורש הסתגלות ואורך רוח - שינוי בתזונה. ישנם מספר מזונות שאכילתם מסייעת לניקוי הכבד וליציאה ממצב של תקיעות בצ'י הכבד. קיטרו ממליץ לאכול מהם במתינות ובאיטיות, על מנת לאפשר לכבד להתאושש: גדילן מצוי, 25-40 מ"ל ליום של עשב חיטה טרי סחוט, שום, כורכום, דובדבנים, עוף אורגני "ולא כזה שקונים ב-99 אגורות לקילו שמכיל סטרואידים, אנטיביוטיקה, מים ומעט חלבון שמזכיר עוף בטעמו", מדגיש קיטרו, טופו, זרעי חרדל, בטטה, תמרים, קימל, נענע, אורגנו, שעועית אדומה, זעפרן ובזיליקום.
לאלה מביניכם שמבקשים להרחיק לכת עם תוכנית שיקום תקיעות הכבד, ניתן להיוועץ עם רופא, רוקח או מטפל מוסמך ולצרוך תוספי מזון המסייעים להשבת האיזון, דוגמת:ויטמין B complex ותוספת של B5, ויטמין עם פוטנציאל אנטי-סטרס, ויטמין C במינון 2,000 מ"ג ליום, מינראלים כמו של מגנזיום, אבץ, סידן ואשלגן, צמחי מרפא כמו 5-HTP מזרעי גריפוניה סימפליקיפוליה, צמח הרודיולה המסייע לטיפול במצבי סטרס ודיכאון, Pycnogenol המצוין כנוגד חמצון וכאנטי-היסטמין לסובלים מדיכאון אביב הנובע מאלרגיות, ושילוב של פסיפלורה וולריאן יחד עם ויטמין B1 ו-B6 (קלמנרבין).
הארומה המנצחת
אחרי שסימנו וי על הרפיה, נקודות לחיצה ותזונה נכונה ישנו עוד טיפול אחד עם בונוס רציני – ניחוח נהדר. על-פי הארומתרפיה, ניתן לטפטף לתוך המים במחמם השמנים 6-8 טיפות של ברגמונט, יסמין ולבנדר, ולנשום את הארומה התפשטת בחדר.
"לצד הטיפולים הביתיים הפשוטים, אם המצב לא משתפר והתחושות הרעות לא מתפוגגות, ניתן לפנות למטפלים מוסמכים לקבלת טיפולי דיקור, טווינא, שיאצו, רפלקסולוגיה ועיסוי", ממליץ קיטרו. "טיפולים אלה מאופיינים ומותאמים להורדת רמות הלחץ הנפשי והגופני, תוך הזרמת הצ'י והדם והזנת האיברים. טיפולים אלה מצוינים גם כטיפולים מונעים, וככל שתקדימו ותתמידו בטיפולים אלה, הגוף והנפש יהיו בריאים יותר ויכולת הספיגה והשיקום של הגוף תגדל, כך שפערים בין התקפי חרדה, דיכאון וסטרס ילכו ויגדלו והופעתם תהיה מינורית".