אישה מתעטשת (צילום: Ishpashout)
השדות פורחים, וגם אנחנו|צילום: Ishpashout

ברגע שהטמפרטורות מתחילות לעלות והפרחים מתחילים לפרוח, אנשים רבים מתחילים להתעטש. זו רק אחת מהתגובות האלרגיות המאפיינות רבים מהאנשים שאנו מכירים. תופעות אחרות הן גירודים באף, בעיניים, בחיך, בגרון ובאוזניים, גודש באף, נזלת שאינה עוברת, שיעול, ליחה ועוד. כך הופכת התקופה היפה ביותר בשנה לתקופה הקשה ביותר עבור הסובלים מאלרגיות. לשמחתנו, לרפואה הטבעית יש מה להציע כדי לעבור את האביב בצורה קלה יותר.

איורוודה

עמי ויעל ריין, מרפאת "ידע החיים – איורוודה"

* כורכום הוא תבלין נהדר לאלרגיות. מומלץ לקחת כפית כורכום, לערבב בחצי כוס מים חמים ולשתות – על הבוקר, כל בוקר.

* חשוב לא להדחיק צרכים טבעיים – הדחקה של שתן, צואה, גזים וכו' גורמת ללחץ פיזי ונפשי ולהצטברות רעלים בגוף. יש למצוא דרכים כדי לא להדחיק.

* מזונות מומלצים – עדשי מאש, רימון, דבש, מזונות מרים כמו עלים ירוקים.

* מזונות שיש לצמצם בצריכתם – משקאות קרים, מוצרי חלב, דגים, פירות ים, יין, מזונות חמוצים ומתוקים. להמנע מאכילת יתר כמו גם מאכילה שנעשית לפני שהארוחה הקודמת עוכלה.

* יש כל מיני סוגים של טיפולי ניקוי. מומלץ לעשות טיפולי ניקוי חודש לפני האביב.

* יש ליישם את ההמלצות החל מחודש לפני תחילת האביב ועד סופו, ולא רק כאשר יש סימפטומים.

נטורופתיה

איה הוד, נטורופתית מוסמכת, מנחת סדנאות לניקוי הגוף מרעלים, מנהלת מרכז "איה הוד - נטורופתיה לרפואה משלימה"

* אחד הדברים המומלצים ביותר לטווח ארוך בזמן אלרגיה הוא תוסף פרוביוטיקה. שיפור מצבה של פלורת המעי, שיפור תהליכי ספיגה במעיים וחיזוק חיסוני מסייעים רבות במצבים אלרגיים, שכן אנשים בעלי מערכת הגנה חלשה נוטים לפתח אלרגיה.

* בארץ נמכרים מספר צמחי מרפא העוזרים לאלרגיה. צמחים אלו מגיעים בכמוסות או בצורה נוזלית כטינקטורה. חשוב שלא לקחת צמחים אלו לבד, אלא לקבל את השילוב המתאים במינון המתאים ממטפל מוסמך. אלו הצמחים:
אסטרגלוס (Astragalus) – אחד הצמחים החיסוניים והבטוחים ביותר לשימוש לאורך זמן. מצוין במצבים אלרגיים וחולשה חיסונית.
סקוטלריה סינית (Scutelaria baicalensis) – צמח מיוחד זה נחקר ונצפה רבות בהקשר להשפעתו האנטי-אלרגית המעולה. הוא מעכב שחרור היסטמין מתאי MUST ובכך מסייע לעצור את התהליך האלרגי.
סמבוק השחור (Sambucus nigra)- צמח המצוי כמעט בכל פורמולה לחיזוק מערכת חיסון ומערכת הנשימה ובכל סירופ טבעי נגד שיעול. צמח נוגד דלקת, אנטי-ויראלי, ממריץ חיסוני ומשמש בין היתר גם לדלקות של דרכי הנשימה, שיעול, נזלת כרונית, סינוסיטיס,הצטננויות וקדחת-השחת.
קמומיל (Matricaria) - הקמומיל אף הוא צמח אנטי-אלרגי ואנטי דלקתי. הוא משמש גם להרגעת מערכת עיכול אך מעולה כחלק מטיפול בתופעות אלרגניות בשל פעילותו הדומה להיסטמין.

ארומתרפיה

שולי סררו, מטפלת בארומתרפיה ורפואה טבעית, מרצה במכללת רידמן לרפואה משלימה, ירושלים

* שמן רבנסרה, אקליפטוס לימוני ומנטה יסייעו בתופעות האלרגיה המתבטאות במערכת הנשימה, יפחיתו את הגירוי וייבשו את הנזלת והליחה המופרשת. יש להדיף את התמציות באמצעות מבער לשמנים - לטפטף 5-10 טיפות שמן אתרי בצלוחית העליונה של המבער, להוסיף מים חמים ולהדליק נר בתחתית המבער לחימום והדפת התערובת.

* מומלץ להרבות בשתיית מים צלולים, לפחות 8-10 כוסות ביום בכדי לדלל את הליחה הנוצרת והמופרשת.

* עבור גרד בעיניים מומלץ לחלוט תה מצמח הקמומיל (בבונג), להניח על העיניים כקומפרס ולחזור על הפעולה על פי הצורך. זה ירגיע את הגרד והדמע משמעותית.

* למי שיש אסטמה של העור, ניתן להוסיף ל-20 גרם חמאת שיאה מומסת, 10 טיפות שמן לבנדר ו-10 טיפות שמן גרניום, לצקת את התערובת לצנצנת זכוכית ולהניח להתקשות. ניתן למרוח על העור במידת הצורך להקלה בגירודים, אדמומיות וחיטוי הפציעה בעור.

>> למשולש הקודם: שיטות טבעיות לטיפול ביובש בידיים
לכל המשולשים במדור