תפוחי אדמה (צילום: דן-יה שוורץ)
תפוחי אדמה. עזבו, ותרו על התענוג|צילום: דן-יה שוורץ

סיימתם עוד אחת מארוחות החג הרבות ואתם שבעים, מרוצים ולא מסוגלים להכניס עוד פירור. אלא שאז, כשאתם מנסים לסגור את המכנסים, אתם מגלים שצמח לכם בלון במקום בטן. חשבתם שנגמרה הפדיחה? חכו שיגיעו תופעות הלוואי בצורת הגזים המביכים, שמוכרים היטב לכל בעלי האף והאוזניים. זה לא נעים, זה מפגע סביבתי ולפעמים זה עלול אפילו לכאוב. אז איך נפטרים מבטן נפוחה וממה זה בכלל נגרם? הרפואה הסינית, הנטורופתיה והאיורודה נחלצות לעזרתכם.

רפואה סינית

דורון אור שוהם מציע: אוכל חם, עיסוי קיבה ותה שומר

לפי הרפואה הסינית, נפיחות בבטן לאחר ארוחה מעידה על חולשה של מערכת העיכול. כדי לחזק אותה מומלץ לאכול מזון מבושל, ירקות מאודים או ירקות בתנור במקום סלט ירקות חי, שלא מיטיב עם מצבי חולשה. חשוב להתאים לכל אחד את הטיפול המתאים לו באופן אישי, אך יש גם כמה טיפים כלליים שיכולים לסייע:

1. אכלו לפחות ארוחה מבושלת אחת בימים שלפני החג ובחג עצמו.
2. הקפידו ללעוס היטב את המזון (33 לעיסות לפני שבולעים).
3. הימנעו ממתוקים למשך שעתיים מתום הארוחה.
4. לאחר הארוחה, עסו את הבטן עם כיוון השעון או מאזור הקיבה כלפי מטה. ניתן להשתמש בשמנים ארומתרפיים כמו שמן שומר, ג'ינג'ר, הל או פלפל שחור בנוסף לשמן בסיס (התייעצו לפני כן עם בעל מקצוע).
5. לאחר האוכל שכבו על צד שמאל, כשהרגל העליונה כלפי בית החזה. כך מופעל לחץ על המעי הגס והדבר יכול לסייע בשחרור הגזים.
6. תרופות סבתא מצוינות: מרחו ערק על הבטן, שתו תה שומר ואכלו קימל, שסופח גזים ביעילות.

איורודה - רפואה הודית טבעית

ד"ר ערן מגון מפרט: זנגביל טחון - כן, תפוחי אדמה - לא

האיורודה ממליצה לטפל בגזים בכמה שיטות:

1. פריקת המזון בקיבה
עשר דקות לפני האוכל, שתו כף מיץ לימון עם רבע כפית זנגביל טחון ושלושה קמצוצים של מלח. התערובת הזו מגרה את בלוטות הקיבה להפריש מיצי עיכול ולהתכונן לפריקת המזון. שיטה זו לא מתאימה לסובלים מצרבת.

2. תזונה מתאימה
לפי האיורודה לא כדאי לאכול כרוב לא מבושל, כרובית וארטישוק, שגורמים לתסיסה וגזים. כמו כן יש  להימנע מתפוחי אדמה, ארוחה בשרית או גבינות רבות, שקשים לעיכול. כדאי לדעת שבערב מיצי העיכול מופרשים במידה מועטת יותר לעומת שאר היום, וכתוצאה מכך עלולה להיווצר תסיסה בבטן שתיצור גזים ורעלים. במקום זאת אכלו ירקות מבושלים כמו קישואים, גזר ודלעת, אורז בסמטי לבן (אורז מלא מתסיס וקשה לעיכול), טחינה, אבוקדו וביצה.

3. שטיפת מערכת העיכול - טיפול מקיף יותר
הרתיחו כל בוקר 1.5 ליטר מים יחד עם כף זרעי שומר וכפית זנגביל טחון. סננו ומלאו תרמוס בטמפרטורה חמה אך נוחה לשתיה. הקפידו לשתות בין רבע לשליש כוס מדי שעה (אפשר גם פעמיים בשעה) - עשו זאת במשך שבוע שבועיים ותרגישו הקלה רבה. אם יש צורך, אפשר לעשות הפסקות, אך השתדלו לבצע שטיפה של הקיבה בתדירות גבוהה כדי להרגיע את התסיסה שיוצרת גזים.

4. מהילת מיצי העיכול
שתו את החליטה שהכנתם בסעיף 3 בלגימות קטנות ולסירוגין עם האוכל. כך נמנע מהמזון להציף את הקיבה בבת אחת ונמהל את מיצי העיכול שתוססים ויוצרים גזים.

 

נטורופתיה – רפואה טבעית

ד"ר אתי נחשון עושה סדר: מזון, תרופות, קנדידה או מחסור בחומצות קיבה?

עוגת מצות אביבית עם קרמבולה ואגסים (צילום: עמרי אנדרס צורף)
אם זה נראה ככה - פשוט אמרו לא|צילום: עמרי אנדרס צורף

נפיחות בבטן מקורה במערכת העיכול ויכולה לנבוע מרגישות למזון, מקנדידה (פטריית שמר שחיה במעיים וגורמת לבעיות רבות כשהיא חודרת למחזור הדם) או ממחסור בחומצת קיבה.

איך מטפלים? נסו לאכול ארוחה פשוטה ולא מגוונת, כי כל סוג מזון דורש פירוק אנזימטי נפרד ומי שסובל מנפיחות אינו מצליח לפרק מגוון מזונות בבת אחת. הפרידו בין מזונות במהלך החג: בארוחה אחת אכלו סלט עם ביצה והימנעו מלהוסיף גבינה, אבוקדו וטונה. בשום פנים ואופן אל תקנחו במתוק, אחרת תייצרו תסיסה מיידית בקיבה. ערכו רישום ובדקו אחרי איזה סוג אוכל מתחילים להופיע גזים, איזה סוג מזון מחמיר אותם, וכך תדעו להימנע ממזונות אלה. כמו כן, מומלץ לא לשתות מים קרים או חמים מדי, הפוגעים בתפקוד חומצת הקיבה ולהיזהר מתרופות שפוגעות בחומצת הקיבה (הדבר מצוין בעלון לצרכן).