טובע בעבודה
זה יכול לחכות לאחרי החגים? אם כן, לך הביתה|צילום:

כנראה שאין דבר קוטבי יותר מאשר לכתוב דווקא בחול המועד טור שכותרתו היא "למה אסור לעבוד בחול המועד", אבל לפחות מבחינה הלכתית, נראה שאין בכך בעיה, כל עוד מדובר בתוכן יהודי המיועד לרבים.

על מהותו של חול המועד - שילוב בין חול למועד - כבר הרחבנו כאן במדור, אבל כעת נידרש לנקודה ספציפית בחול המועד: מדוע בעצם אסור לעבוד במהלך אותם ימים? אם מדובר בסוג של ימי חול, שבהם מותר להדליק אש, לנסוע ולהתנהל עם המלאכות האסורות בשבת, מה הבעיה בעבודה עצמה?

"כתוב בתורה 'שבעת ימים לא תיעשה מלאכה', ובמקום אחר כתוב שהיום הראשון והאחרון - הם החג", מסביר הרב גד ליאור. "אומרת הגמרא שמכיוון שזה לא ברור לגבי זמן הביניים שהתורה קוראת לו מועד, ניתנה רשות לחכמים להגדיר מהם הדברים האסורים ומהם הדברים המותרים. אז בעצם חכמים התירו כמה דברים, שאם לא יבוצעו - יקלקלו את שמחת האדם בחג. למשל, מלאכת הדבר האבד - אם יש לאדם גינה שאם הוא לא יטפל בה במשך שבוע היא תינזק, מותר להשקות ולטפל בה. גם אדם שמתפרנס וחייב לעבוד - בתנאים מסוימים התירו לו לצורך פרנסה".

אז מותר או אסור? תלוי בסוג העבודה

למעשה, על פי שולחן ערוך (ילקוט יוסף), יש אומרים שאיסור עשיית מלאכה בחול המועד הוא מן התורה, ויש אומרים שאיסורו מדרבנן (חז"ל), ויש שמטילים פשרה בין שתי הדעות. על פי אותה גישה, עיקר איסור המלאכה מגיע מהתורה ממש, כשהמלאכה היא לצורך המועד ולא נחשבת ממחלקת "דבר האבד" (דבר שעלולים לאבד אם לא נבצע זאת דווקא בחוה"מ). אך כשהיא לצורך המועד - מותרת מן התורה אפילו על ידי אומן-מומחה, ובדבר האבד מותרת אפילו על ידי טרחה יתרה.

בתלמוד הירושלמי, סביב אותו דיון האם להתיר עבודה בחוה"מ או לא, מוסבר למעשה הטעם שבגללו אין לעבוד בימי החג. "אמר ר' אבא בר מלל, 'אילו היה לי מי שימנה עמי, הייתי מתיר לעשות מלאכה בחול המועד, כי כלום אסרו לעשות מלאכה בחול המועד אלא כדי שיהיו אוכלים ושותים ועוסקים בתורה, והם אוכלים ושותים ופוחזים". כלומר, הטעם המקורי לכך היה על מנת שנוכל לאכול, לשתות ולעסוק בתורה. אבל בפועל רבים אוכלים, שותים ופוחזים - כלומר מבזבזים לשווא את הימים היקרים שניתנו להם בהבלים ולא בהתעלות רוחנית.

אז מה בעצם מותר לעשות בחול המועד? על פי ילקוט יוסף, דבר האבד שאם לא יעשהו בחול המועד יבוא לידי הפסד - מותר לעשותו בחול המועד, ובלבד שלא כרוכה בכך טרחה יתרה. ואפילו בהפסד מועט יש להקל, גם אם ההפסד מוטל בספק. כלומר, אם למשל סוחר מסוים מקבל סחורה ששווה הרבה, ואחרי חוה"מ מחירה יצנח מאיזושהי סיבה, מותר לו לעבוד באותם ימים.

בהלכות הנוגעות לעבודה יש הלכות נוספות רבות: מותר לעשות כל מלאכה על ידי פועל עני שאין לו מה לאכול; אסור להדפיס ספרים בחוה"מ; בעל עסק שיש לו פועלים קבועים ואם לא יעסיק אותם בחוה"מ יצטרך בכל זאת לשלם להם - מדובר בדבר האבד ולכן הוא רשאי להמשיך להפעיל את העסק; אדם שעלולים לפטר אותו במידה ויסרב לעבוד בחול המועד, יכול לעבוד כרגיל; אסור לכתוב בחול המועד, אך בענייני חשבונות (חוזה שכירות) או כתיבת חידושי תורה וכן הלאה.

נקודה חשובה היא שמותר לעבוד לשם צרכי הרבים, כמו לתקן את הכבישים, לתקן אוטובוסים או מוניות וכו', לשפץ כיתות לימוד של ילדים, לעבוד בדואר וכן הלאה. ואפילו לכתוב ל-mako בענייני חול המועד.

הרב גד ליאור, אז למה בעצם נועד חול המועד?
"בחג אנו מצווים 'ושמחת בחגך, והיית אך שמח'. לפעמים שוכחים את זה - זו מצווה דאורייתא, מצווה מהתורה! זה זמן של משפחה, זמן של סעודות, וכמובן של לימוד תורה. יש הרבה אנשים שיש להם רק זמן מועט ללימוד בימי החול, ולכן חכמים פינו להם זמן ללמוד תורה בחול המועד".

>> לכל תשובות השבוע הקודמות

זמני כניסת ויציאת השבת