לפני כארבעה חודשים אושר חוק במדינת ישראל המתיר להינשא מגיל 18 ומעלה. מסתבר שביהדות סברו אחרת, לפחות בעבר, והתירו, או יותר נכון האיצו, להתחתן כמה שיותר מוקדם. לכל אחד יש סבתא או סיפור על דודה ממרוקו או מתימן שהתחתנה בגיל 13, ועד 18 כבר היתה אמא ל-4. אך כיום, כשישנה בעיית רווקות מאוחרת כשיותר ויותר אנשים לא מוצאים את זיווגם, שווה להציץ במקורות ולהבין מה קרה מאז ימי התנ"ך ועד היום.
רבקה באמת התחתנה בגיל 3?
בעולם ההלכה ישנו יסוד האומר כי מגיל בר מצווה כל אדם מחויב בכל המצוות. הנתון הזה יכול לבלבל מעט כשמתייחסים לגיל החתונה, שכן הבחור מחויב לפרנס את אשתו ולדאוג לכל צרכיה. כתוב במסכת אבות: "בן שמונה עשרה לחופה" אך הוסיפו חכמים והזהירו שלא יעבור אדם את גיל עשרים כשהוא עדיין רווק, ואם עבר – עבירה בידו. ולכן חז"ל מצד אחד דוחקים בנו להתחתן מוקדם, אך עם זאת מבינים כי ישנם שיקולים כמו בשלות ובגרות, וכמובן לימוד תורה.
הרמב"ם לעומת זאת יותר "ריאליסטי" ומזהיר מחתונה ללא אמצעים וכותב: "דרך בעלי דעה – שיקבע לו אדם מלאכה המפרנסת אותו תחילה, ואחר כך יקנה בית דירה, ואחר כך ישא אשה… אבל הטפשים מתחילים לישא אשה ואחר כך אם תמצא ידו יקנה בית ואחר כך בסוף ימיו יחזור לבקש אומנות או יתפרנס מן הצדקה". כלומר רק אחרי שאדם "מסודר" עם בית ועבודה, יתפנה לחפש אישה. עם זאת צריך לזכור שבימי הרמב"ם לימודים ומלאכה לא היו מתפרסים על גבי כמה שנים (תואר ראשון, שני, סטאז' וכו'), ואף רכישת דירה היתה פעולה פשוטה יחסית.
במקום אחר כותב הרמב"ם: "האיש מצווה על פריה ורביה... ואימתי נתחייב במצווה זו - מגיל שבע עשרה. וכיוון שעברו עשרים שנה ולא נשא אשה, הרי זה עובר ומבטל מצוות עשה". אך עם זאת מסתייג במידה והאדם שוקד ולומד ולא מתפנה לרכישת השכלה ובניית בית לצורך לימוד תורה.
עוד כתבות בערוץ הרוח:
איך נראית חתונה דתית?
למה אסור לקיים יחסי מין לפני החתונה?
למה דתיים מתחתנים מהר?
לגבי השאלה מהו הגיל המינימאלי לחתונה ביהדות, מחלק הרב זאב ליטקה את התשובה לשני חלקים "בגברים הגיל המינימאלי הוא 13, לפני שאדם הגיע לגיל בר מצווה הוא מוגדר 'קטן' ולכן אין לו כושר החלטה ויכולת לעשות 'קנין', ובעצם אין לו יכולת לקדש אישה. לעומת זאת אישה נחשבת לגדולה מגיל 12, אלא שבשונה מגבר, מהתורה ילדה יכולה להתחתן – להתקדש לגבר, על ידי אביה. כלומר, האב מקבל טבעת במקום הילדה, ובכך היא נעשית אשתו לכל דבר".
"אין גיל מינימאלי לקידושין על ידי אביה. מיום שהיא נולדה היא יכולה להתקדש על ידי אביה. יתרה מזו, מצאנו במקורות גם בהיותה בבטן אמה שהיא יכולה להתקדש על ידי אביה".
התורה המליצה על גיל מסוים או שנתנה לנו את החופש לבחור?
"נושא הגיל המומלץ לחתונה כבר נמצא במשנה במסכת אבות 'בן י"ח (=18) לחופה'. וכך גם הביא רבי יוסף קארו (הפוסק הבכיר ביותר, צפת במאה ה-16; ש.כ) בספרו שולחן ערוך שעד גיל זה אדם צריך להיות כבר נשוי. הסיבה לכך שאין לדחות את גיל הנישואין מעבר לגיל המוזכר הוא מחמת החשש שהאדם עלול לעבור עבירות, ולכן ממליצים לו להתחתן מוקדם ככל האפשר. 'ההקלה' היחידה שהוזכרה שניתן לעבור את גיל 18 בלי להתחתן הוא אם 'חשקה נפשו בתורה' והוא חושש שמא נישואיו יפריעו לו בלימודיו, לכן התירו לו למשוך עוד כמה שנים עד החתונה. ובעצם זה הסיבה שהיום אנו רואים כי גם בציבור החרדי רובם מתחתנים רק לאחר גיל 20 ומעלה".
בתורה נכתב שרבקה אמנו התחתנה בגיל 3, זה הגיוני?
"צריכים להבין, בעבר, מבחינה גופנית, הכל היה נראה אחרת. שימו לב, באותו מקום שכתוב שהיא התחתנה בגיל 3, גם מסופר על המפגש שלה עם אליעזר עבר אברהם. האיש הופיע עם עשרה גמלים. והילדה הקטנה בת ה-3 שאבה מים עבור 10 גמלים כי בעבר אנשים ילדו בגיל 7-8, דבר שהיום זה נשמע לגמרי לא מציאותי".
"הגמרא מספרת על רב חסדא שהתחתן בגיל צעיר 16, אך אמר שחבל שלא התחתן כבר בגיל 14", מספר הרב יצחק בצרי ומוסיף "בגיל צעיר ומוקדם האדם הורג את היצר הרע שלו, ולכן למרות הקשיים כדאי להתחתן כמה שיותר מוקדם".
במציאות של היום זה בכלל אפשרי?
"לצערי, היום אנשים מחכים לעשות קריירה, ובטוחים שרק לאחר שהם לומדים, מקבלים תואר, תופסים קביעות וחוסכים סכום יפה לא ניתן להתחתן ובטח שלא להיכנס להריון. במקום לעשות קריירה של אם בית בישראל, עושים קריירה מקצועית ושוכחים מכל השאר. אני לא אומר להתחתן מוקדם כל כך כמו בעבר, אך צריך להגיע לשלב שרואים כבר אופק בחיים ומשם ניתן להמשיך אותו בשניים".