ביהדות ידוע שעם פיקוח נפש לא מתעסקים. אם אדם חולה ומגיע לידי סכנה - מחללים עליו את השבת, ומי שנמנע מכך הוא חסיד שוטה. גם במצבי מלחמה יש פיקוח נפש, ואם במקרה אחר שריפה פרצה בבית מגורים - כמובן שחובה, ואפילו מצווה, להזעיק את מכבי האש.
אל מול דוגמאות הקצה הללו, עומדות דוגמאות מהתחום האפור יותר. מה קורה למשל כשבן משפחה מאושפז בבית חולים - האם מותר לנו להתקשר ולדרוש בשלומו? מה עושים כאשר יולדת מבקשת שבעלה יתלווה אליה לבית החולים בעיצומו של יום השבת? ומה לגבי תינוקות?
אם יש ספק שזו סכנת חיים?
"פיקוח נפש הוא כל מה שצריך לעשות לחולה, כדי להיטיב לו מבחינה בריאותית", מסביר הרב פנחס בדוש. "אם לא נעשה את אותו דבר שכרוך בחילול שבת - זה יפגע לו בבריאות. לכן, מובן שחולה במצב מסוכן שצריך לפנות אותו לבית חולים, זה פיקוח נפש. יולדת שצריכים לפנות אותה בשבת לבית החולים, מותר לבעלה להצטרף אם הדבר חשוב לה, כי היעדרו עלול להשפיע על מצב הרוח ולהביא אותה לסכנה. אם ילד מבקש שאמא שלו תהיה לידו בעת פינוי לבית חולים, מותר להביא אותה בשבת, כי אם לא יביאו אותה - זה עלול לגרום להרעה במצב, וכן הלאה. כל פעולה שנחוצה לשפר את מצב החולה שנמצא במצב מסוכן - זה פיקוח נפש.
>> בדקו מתי נכנסת השבת באזור מגוריכם
"הרבי מבריסק היה מאוד מקל בכל הקשור לפיקוח נפש. בכל ספק קטן הוא היה מקל ומתיר חילול שבת, שלמעשה אינו חילול כלל. פעם אחת שאלו איך הוא מקל כך בהלכות שבת, והוא ענה 'אני לא מקל בהלכות שבת, אלא מחמיר בהלכות פיקוח נפש'".
ואם זה חולה במצב לא מסוכן?
"אז זה לא יוגדר כפיקוח נפש. אסור יהיה לחלל עליו שבת. רק אם נשקפת סכנה לחייו".
אם יש ספק אם זו סכנה לחיים?
"כל מצב של ספק הוא גם פיקוח נפש. כל תינוק מוגדר כחולה שיש בו סכנה, וקל וחומר תינוק עם חום - מוגדר כפיקוח נפש".
אם למשל לקחתי את אשתי ללדת בשבת, הגענו לבית החולים, ועכשיו כבר לקחו אותה - אני יכול לכבות את המנוע? לחלופין, אני יכול לחזור הביתה בשבת?
"לא. רכב פרטי - מהרגע שהוא מגיע לבית החולים, הרכב נשאר מונע והפנסים דולקים, כי פיקוח הנפש מסתיים. כמובן שגם אסור לחזור הביתה בשום אופן. אבל אם זה אמבולנס או רכב שמיועד לסיוע רפואי, ויש צורך שיחזור למקום כי אולי יתעורר צורך אחר במקום אחר, בוודאי שמותר. כמובן שהכל במינימום האפשרי מבחינת חילול השבת. בהלכה מבואר כיצד לעשות זאת במינימום איסורים".
אם יש מתקפת טילים באזור מסוים בארץ בשבת, מותר לעלות על הרכב ולנסוע למקום רחוק?
"מכיוון שהעלייה לרכב לא בהכרח תציל, ואולי אפילו תסכן יותר כי הרכב חשוף יותר לפגיעה, בטח שלעומת מקלט - בוודאי שאסור. אבל אם זה מצב קיצוני שההגנה בבית או במקלט לא תספיק - בוודאי שזה פיקוח נפש".
עבור עובדים בכוחות הביטחון, הרפואה וההצלה, עצם העבודה מותרת, אך יש להגיע לפני השבת למשמרת, ואם מקום העבודה מרוחק ממקום המגורים - לחזור הביתה רק במוצ"ש. בכל אופן, אין היתר לחלל את השבת בחזרה הביתה, כיוון שכאן אין פיקוח נפש, אך הפרטים וההלכות כאן מרובים, ועל כל אחד לברר את ההלכה באופן פרטני מול רב מוסמך.
במדור שאל את הרב באתר הידברות נשאלה שאלה מעניינת בנדון: "אני בשלבים ראשונים של ההיריון, גרה בקומה רביעית, וקשה לי לעלות בשבת. האם יש היתר רק לעלות במעלית? בשבת האחרונה חזרתי מבית כנסת עליתי במדרגות והגעתי הביתה בלי אוויר. יש לציין שאני בהריון בסיכון". וכך השיב הרב מנשה ישראל: " אם אין 'מעלית שבת' המתוכננת שתעלה לבד וכו', עלייך להישאר בבית בשבת ולא לצאת לבית הכנסת. תתפללי בבית, והקב"ה, היודע את הסיבה בגינה נמנעת מללכת לבית הכנסת, יחשב לך את התפילה בדיוק כמו תפילה בציבור, ואדרבה, על המניעה מנסיעה במעלית כשיש ניסיון על זה, גומלים מן השמים באופן מיוחד. הריון בריא, ושיהיה בהצלחה".