מבצע צוק איתן גורם לחלקנו לא רק בעיות של חרדה, לחץ וחוסר וודאות, אלא גם בעיות הלכתיות רבות. בשבועות האחרונים פרסמו מספר רבנים פסקים מיוחדים ותזכורים להלכות שבת בזמן מלחמה. הנה כמה מהחשובות שבהן. הרב עובדיה יוסף זצ"ל פרסם בעבר תשובות לגבי הלכות במצב חרום. כך למשל ענה לשאלה "מה לעשות אם אדם באמצע תפילה ושמע אזעקה - האם צריך להפסיק את התפילה או להתעלם מהאזעקה?".
>> לעמוד הפייסבוק mako רוח כבר עשיתם לייק?
תשובה: "מי שעומד בתפילה ושומע קול האזעקה, חייב מיד להפסיק בתפילתו ולהיכנס למרחב מוגן, מפני שאי הציות להוראות פיקוד העורף הוא בגדר סכנת נפשות, ושומר נפשו חייב להישמע להוראות אלה. ואם לא די בכך שהוא עוזב את מקומו ונכנס למרחב מוגן בשתיקה, אלא הוא חייב גם לדבר בפיו בכדי לעורר את בני משפחתו להיכנס למרחב מוגן, בוודאי שרשאי לדבר על מנת להינצל ולהציל אחרים מספק סכנת נפשות".
הרב עובדיה חזר על עצמו מספר פעמים וביקש לדאוג לזקנים ובעלי מוגבלויות בשעת האזעקה ולא להשאירם ברחוב לקול האזעקה. באחד משיעורו במוצאי שבת בזמן מבצע עמוד ענן אמר: "יש לי רק בקשה, הצעירים הזריזים שומעים אזעקה, תיכף בורחים למקלט. אבל יש זקנים, זקנות, יש נכים, מסכנים. לא יכולים לזוז. כל אחד לא יאמר 'שלום עלייך נפשי'. ישים לב, יש שכן זקן, מסכן, שלא יודע לזוז - יציל אותו! ייקח אותו, ישים אותו במקלט. ייקח אותו לאט-לאט, כפי ערכו. ואהבת לרעך כמוך, זה עיקר חשיבותם של עם ישראל, כמה אהובים וכמה ברורים".
עוד כתבות בערוץ הרוח:
הרב הראשי, הרב דוד לאו הוציא מספר הנחיות לקראת שבת, בהן הוא מבקש לחדד ולהבהיר מספר דברים לגבי שמירת שבת בזמן מלחמה:
א. אין היתר להדליק, לצפות ולהאזין לאמצעי התקשורת השונים בעיצומה של השבת, אך מפאת הביטחון - מותר להשאיר את הרדיו דלוק על ה'גל השקט' ב"ווליום" סביר כדי שיוכלו לשמוע כראוי את האזעקה ולדעת לגשת למקום מוגן.
ב. יש לדאוג לכך שבכל בית כנסת יהיה מכשיר טלפון על רטט מוכן וערוך לכל תרחיש חלילה.
ג. יש להכין תאורת חירום קודם השבת, כדי שאם חס וחלילה תהיה חשיכה מניתוק החשמל מסיבה כזו או אחרת, הדבר יהיה מוכן קודם השבת. עם זאת, למי שאין תאורת חירום ויש בביתו ילדים רכים, חולה, מבוגר או אנשים הנמצאים בחשש, מותר להדליק פנס או נר בשינוי במהלך השבת, ועדיף לעשות זאת על ידי קטן.
ד. בעת חירום, אנשי מד"א ורופאים יכולים לנסוע בשבת ברכבם ואף לחזור בשבת למקום ממנו הם יצאו, הגם שאין מצב של פיקוח נפש. כן פסק הגאון הרב משה פיינשטיין זצ"ל מאחר ויכול להיות מצב שיצטרכו לסיועו במקום אחר במשך השבת.
מתי לא הולכים לבית הכנסת?
ניתן לראות כי האיסורים ההלכתיים והגדרות אותם מציבים מטשטשים לעומת הסכנה. כך למשל נשאל הרב: "מותר לי לישון במקלט עם בעלי וגברים זרים?", והתשובה היתה "כן. בפינה".
בנוסף, הרב אבינר משתדל מאוד שלא לסמוך על הנס, שכן נשאל: "רב אחד אמר בעיר מסוימת לא יפלו טילים. אפשר לסמוך עליו ולא להיכנס שם למרחב מוגן?". התשובה: "הדין הוא שיש להישמע להוראות פיקוד העורף. אך שאל אותו רב ישירות".
הרב ברוך אפרתי נשאל מה לעשות במצב של אזעקה כשהאישה לבושה בחוסר צניעות? הרב ענה בפשטות "אין ללכת לחדר מדרגות כשאינך צנועה", והוסיף שצריך להתלבש מהר במשהו שיכסה. הסיבה לכך, לדבריו היא שהסכנה אינה מיידית וטילים לא נופלים בן רגע, ולכן יש מספיק זמן לכך.
הרב דוד סתיו הוציא הנחיה למתפללים בשבת בבית הכנסת: "המתגוררים במקומות בהם במהלך ההליכה לבתי הכנסת יש חשש שלא יוכלו למצוא מקום מיגון בשל זמן ההתראה הקצר בין האזעקות לנחיתת הרקטות - מוטב שיתפללו בביתם, ולא יסכנו חייהם בהליכה לבתי הכנסת".