פינטזתם פעם שמישהו יצווה עליכם, ממש יצווה, פשוט לנוח? שמשהו, איזה כוח עליון, יכריח אתכם לא לעשות כלום במשך 24 שעות - רק לאכול טוב, לישון טוב ולדבר בנחת עם משפחה וחברים? למקרה ששכחתם, הפנטזיה האולטימטיבית הזאת קיימת ומתממשת מתחת לאפכם, כל שישה ימים בדיוק.
יום השבת נבחר ליום מנוחה בבריאת העולם. אחרי שבוע של יצירה החליט אלוהים לשבות ממלאכתו - וכך נבחרה השבת ליום מנוחה, יום שהוא זיכרון ועדות לכך שה' ברא את העולם. את היום הזה מכבדים בבגדים חגיגיים וסעודה מענגת, אבל הכי חשוב - היהודי מצווה להשכיח כל דאגה מליבו ולא להרהר בעסקיו, אלא לחשוב כאילו כל מלאכתו כבר נעשתה.
בעולם המודרני החיים אולי קלים יותר, אבל זה לא אומר שאנחנו עובדים פחות קשה. ולא מדובר רק בנו - "ששת ימים תעשה מעשיך וביום השביעי תשבות", נאמר בספר שמות, "למען ינוח שורך וחמורך וינפש בן אמתך והגר". כן, מנוחת השבת מיועדת לכולנו, ללא הבדלי מעמדות, וכשאנחנו נחים גם הסובבים אותנו נרגעים. תשאלו את הכלב שלכם.
אז גם אם אתם מאלה שבשום פנים ואופן לא יכולים לוותר על טיול הג'יפים בשבת או על מסיבה בליל שישי – אל תוותרו על יום אחד כזה בשבוע, שבו אתם לא רק צריכים לנוח, אתם פשוט חייבים. יום שלם בלי סלולרי, בלי מחשב, בלי טלוויזיה, בלי רכב. כן, אתם בשביתה.
דמיינו למשל את ערב שישי. השמיים מחליפים את צבעם מתכלת לארגמן והשמש הולכת ונעלמת באופק. אתם מתארגנים לארוחה בבית או עם המשפחה או סתם מנשנשים משהו לפני היציאה. גשו רגע לחלון והביטו על השקיעה, מרגישים את זה? יש איזשהו תחושה של אווירה אחרת, שמץ של חגיגיות קסומה - השבת ירדה לעולם. למה להשאיר את האווירה הזו בחוץ? למה לא להכניס אותה הביתה?
הדלקת נר לכבוד שבת מכניסה הביתה מעט מאווירת הקדושה הזו. גם אם אתם לא ממש מתכוונים לשמור שבת, תנו לעצמכם ליהנות מתוספת האור הקטנה והשלווה שהיא משרה סביבה. הרי לכל מצווה יש ערך בפני עצמה והוא אינו נגרע בגלל העובדה שמעשה טוב אחר עדיין לא נעשה.
חז"ל מייחסים חשיבות מיוחדת להדלקת נר לשבת וקובעים כי אדם שאין לו די כסף, יוותר אפילו על יין לקידוש לטובת הנר. "השבת נרותיה הן כבודה" כותבים חז"ל, וטמונה בהם גם הבטחה לגאולה עתידה - "אם שמרתם נרות של שבת אני מראה לכם נרות של ציון".
למי אתם מאמינים יותר, לדת או למדע? הספקן דורש שתחליטו
תשובת השבוע: אם אלוהים הוא כזה גדול וכל יכול, מה צריך את התפילות שלנו?