חלפו עברו להם הימים בהם ערבי קריוקי היו נחלתם הכמעט בלעדית של בתי מלון ומועדונים דלוחים באילת. אם לא שמתם לב, וקשה להאמין שזה המקרה, בשנה החולפת הקריוקי הפך בישראל למגפה של ממש. כזו שלא פוסחת על אף אחד, מדביקה בלי הבחנה נשים, זקנים וטף. ביומיום רובנו די נבוכים לשיר סתם ככה מול אנשים, אבל בהלת הקריוקי מלמדת שכשמספקים לנו מיקרופון, פלייבק ומסך גדול עם מילים רצות, לא רק שאנחנו מפסיקים להתבייש, אנחנו מסרבים לשחרר את העמדה.
הקריוקי הגיע אלינו מיפן (משמעות המילה ביפנית היא "תזמורת ריקה"), שם לא תוכלו לזרוק צ'ופסטיק בלי להוציא עין למישהו שבדיוק מזייף את נשמתו במועדון קריוקי. זה נחשב אצלם לבילוי הקלאסי אחרי יום עבודה מפרך, ממש כמו הבירה בפאב אצל הבריטים. בשאר מדינות המזרח הרחוק, כמו תאילנד, וייטנאם, סין, סינגפור והפיליפינים, אימצו את הבילוי הזה כבר מזמן, ובשנים האחרונות הוא הולך ומחלחל גם לשאר העולם, וכעת, כאמור, מכה שורש גם בישראל.
האמת, במדינה שבה השירה בציבור טבועה בדי.אן.איי העממי ותוכניות השירה בטלוויזיה זוכות לרייטינג מטורף, זה היה רק הגיוני שהקריוקי יהפוך לטרנד לוהט. וכך קרה. יותר ויותר אנשים רוכשים ערכת קריוקי ביתית, מחברים אותה לטלוויזיה ולמערכת הסאונד, מזמינים חברים ולמשך כמה שעות שוכחים שיש עולם שלם שם בחוץ. הפעילות הזו נהייתה כל כך פופולרית בשנה-שנתיים האחרונות, שביולי 2013 הכנסת חוקקה את מה שכונה "חוק הקריוקי", המאפשר לשוטר להיכנס ללא צו לתוך בית מגורים במקרה של חשש סביר לעבירת רעש, ולהפסיק את המטרד.
אבל מעבר לבילוי הביתי, בשנה האחרונה נפתחו בארץ גם מועדוני קריוקי גרנדיוזיים. החלוץ שלפני המחנה היה מגה-מועדון הקריוקי "PlugIN", שנפתח לפני כשנה ברמת החי"ל בתל אביב, וכולל לא פחות מ-17 חדרי קריוקי (מחדרים פרטיים ועד חדר ל-120 איש) עם מיזוג, תאורה נשלטת, אוכל, שתייה ואייפד לבחירת השירים. בקיצור, כל מה שצריך כדי שלא תצאו מהחדר לעולם. אחריו הוקם "Me On The Mic", מועדון קריוקי מושקע במיוחד ברחובות, שבו כל חדר מעוצב בקונספט אחר. אליהם הצטרפו ליינים חדשים של קריוקי שצצו כפטריות אחר הגשם בברים ברחבי הארץ. ונראה שזאת רק ההתחלה.
"בשבועות הראשונים של המועדון היה פה די ריק, אולי שני חדרים מלאים בערב", נזכרת ענת גולן, שהקימה יחד עם בעלה את ה-PlugIN ברמת החי"ל. "אבל לאט לאט, ככל שעוד אנשים נחשפו לחוויה, זה נהיה רכבת הרים היסטרית. נכון להיום, אנחנו מלאים כמעט כל יום, ובמיוחד בסופי שבוע. בשבתות ובחופש הגדול משפחות באות מהבוקר".
ענת ועודד החליטו להקים את המועדון לאחר שחזרו משהות של חמש שנים ביפן והופתעו לגלות שבארץ אף אחד עדיין לא הרים את הכפפה הזאת. "לפני שהגענו ליפן לא עשינו קריוקי בחיים, אבל שם זה הפך להיות חלק משגרת הבילוי הקבועה שלנו. יש שם מלא מועדונים שפתוחים 24 שעות, ואחרי שניסינו פעם אחת פשוט נדלקנו. היינו עושים את זה לבד, עם חברים, עם משפחה, עם מבקרים מחו"ל, וראינו שבכל פורום זה עובד פגז", מספרת ענת. "כשחזרנו לארץ ישר אמרנו שחייבים לפתוח דבר כזה כאן, כי לא יכול להיות שאף אחד לא ניסה עדיין. הסתובבנו בהמון לוקיישנים עד שהחלטנו להתמקם ברמת החי"ל, בעיקר בגלל המבנה עצמו, שאפשר לנו להקים את המקום הכי איכותי והכי גדול".
-הבנתי שאתם גם עומדים להתרחב.
"כן, בספטמבר הקרוב נפתח את הסניף השני שלנו בראשון לציון ליד מסעדת סוהו, עם 18 חדרים, והתחלנו כבר בתכנון של סניף שלישי ברמת ישי, שיכלול לפחות 15 חדרים. הוא אמור להיפתח בתחילת 2015".
-מי הלקוחות שמגיעים אליכם?
"יש פה את כל טווח הגילאים, כי כמו שאנשים הולכים או אוכלים הם גם שרים. אז אתה רואה פה בני נוער, בני 30-25, בני 40 פלוס שבמקום להיפגש בבית באים לכאן, סבתות לצד הורים ונכדים, ממש הכל. בשביל הרבה לקוחות זו פעם ראשונה שהם עושים קריוקי, וחלק מהם אחר כך לא מאמינים שהם לא ניסו את זה קודם והופכים ללקוחות חוזרים שמצטרפים למועדון החברים שלנו. מבחינת האירועים, עושים כאן הרבה ימי הולדת, מסיבות רווקות, מסיבות משפחתיות, אירועים של חברות, סתם בילויים של סוף שבוע, ויש גם זוגות שבאים לחדרים הקטנים ומעבירים ערב שלם לבד, שזה הכי כיף לדעתי".
-אתם מקפידים לחדש כל הזמן את מלאי השירים?
"בטח. יש לנו כרגע 35 אלף שירים, בעברית, באנגלית, בצרפתית ובספרדית, וזה כל הזמן גדל. קודם כל קנינו את כל השירים הפופולריים שכבר היו להם גרסאות קריוקי, אבל חוץ זה אנחנו עובדים עם חברה שמפיקה לנו פלייבקים חדשים, נגיד של מתי כספי, שם טוב לוי, יהודית רביץ, שולי רנד, הדג נחש, איפה הילד, הג'ירפות ועוד אמנים שלא מצאנו גרסאות קריוקי לשירים שלהן. מעבר לזה, אם יש שיר שלקוחות התלוננו יותר מפעם אחת שאין אותו, אז אנחנו מכינים לו גרסה, וכמובן שאנחנו גם עוקבים אחרי להיטים מהארץ ומהעולם כל הזמן ומקפידים לרענן".
-כמה עולה לקחת חדר?
"החבילה הבסיסית היא לשלוש שעות, לא כולל אוכל ושתייה, והמחיר הוא 60 שקלים לבן אדם, כשכל שעה נוספת עולה 20 שקלים. יש גם חבילות אירוח, שמעניקות ארבע שעות של קריוקי, כולל אוכל ושתייה ללא הגבלה מתוך תפריט ידוע מראש. הכי זולה עולה 185 שקלים לאורח, אחר כך 220 שקלים והכי מפנקת עולה 260 שקלים לאורח".
-כמה זמן אנשים נשארים בדרך כלל?
"בממוצע ארבע שעות, אבל השבוע נניח היו לנו חבר'ה שהגיעו ב-17:00 אחר הצהריים ועזבו
ב-01:00 בלילה, שמונה שעות. ואני מבינה אותם – קריוקי זה ממכר, לדעתי אפשר להישאר בחדר לנצח. אני חושבת שהדבר הזה בסוף ישתלט על העולם".
השירים הכי פופולריים בעברית בשנה האחרונה ב-PlugIN
1. משה פרץ - "זיקוקים"
2. עידן רייכל - "שאריות של החיים"
3. כוורת - מחרוזת
4. משינה - מחרוזת
5. רמי פורטיס - "חתול מפלצת"
6. עומר אדם - "הופה"
7. אריק איינשטיין - "אדון שוקו"
8. אריאל זילבר - "ברוש"
9. שלמה ארצי - "תתארו לכם"
10. שרית חדד - "בחום של תל אביב"