בדרך להיות סיפור ההצלחה הבא? שתפו אותנו ואולי תזכו בפרס שווה במיוחד

שליח פיצה מקבל טיפ (צילום: Izabela Habur, Istock)
רוצים לעשות כסף במשלוחים? חכו עד גיל 16|צילום: Izabela Habur, Istock
"העולם שייך לצעירים" אומר המשפט הידוע, אבל לא פשוט להיות צעיר בימים אלה: התחרות הולכת וגדלה, צריך לעמוד בצו האופנה, להישאר מעודכנים ולהוציא כסף רב על הסמארטפון האחרון או על הג'ינס שראיתם בחנות ושלחברה שלכם כבר יש מזמן. אין פלא, אם כן, שצעירים רבים בוחרים לשלב עבודה עם הלימודים: זוהי דרך מצוינת להרוויח כסף ולהגיע לעצמאות כלכלית, בלי להיות תלויים בדמי הכיס מההורים.

לצערנו, בני נוער רבים לא מודעים לזכויות שלהם בעבודה ומעסיקים רבים מנצלים עובדה זו. כדי להמנע מניצול בעבודה על ידי המעסיק, הכנו לכם רשימה מפורטת של כל הזכויות שמגיעות לכם, על מנת שתוכלו לוודא שאתם מקבלים את כל מה שמגיע לכם.

גיל העסקה – באיזה גיל אפשר להתחיל לעבוד?

אם אתם מתחת לגיל 14, חשוב שתדעו כי החוק אוסר על העסקה שלכם בכל עבודה שהיא, לא בחופש ולא בתקופת הלימודים. אנחנו ממליצים לכם ליהנות מהילדות ומהחופש, אתם עוד תתגעגעו לזה.

בגילאי 14-15 - החוק מאפשר למעסיקים להעסיק אתכם רק בתקופת החופשים ורק בעבודות קלות שלא פוגעות בהתפתחות שלכם. אז אם אתם בני 14 ותכננתם לעבוד בהובלות בחופש, תשכחו מזה.
בגיל 15-16 - מותר להעסיק אתכם בכל עבודה שהיא, אבל רק בתקופת החופשים.
מגיל 16 ומעלה תוכלו לעבוד בכל עבודה בחופש ובתקופת הלימודים, בתנאי שהיא לאחר שעות הלימודים.

נסיעות

בנוסף למשכורת, המעסיק חייב לשלם את הוצאות הנסיעה שלכם למקום העבודה ובחזרה, בדרך כלל לפי תעריפי התחבורה הציבורית, ומקסימום עד 25.20 ש"ח ליום עבודה. מעסיק שמודיע לכם כי המשכורת שלכם כוללת נסיעות עובר על החוק.

חובה לשלם לכם נסיעות|צילום: חדשות 2

פנקס עבודה

חובה על המעסיק לדרוש מכם (וחובה עליכם לספק לו) פנקס עבודה ואישור רפואי המאשר שאתם בריאים וכשירים לעבודה. את אישור העבודה מוציאים מרופא המשפחה ואת הפנקס מוציאים חינם בלשכות שירות התעסוקה ומוסרים למעסיק.

שעות עבודה

על פי החוק, למעסיק שלכם מותר להעסיק אתכם לא יותר מתשע שעות ביום, (ולא יותר משמונה שעות ביום אם אתם מתחת לגיל 16) ובכל מקרה לא יותר מארבעים שעות שבועיות.

אם המעסיק מבקש או דורש מכם להשאר שעות נוספות, על אף הפיתוי להרוויח יותר כסף, חשוב שתדעו שזה לא חוקי. העסקת בני נוער בשעות נוספות (מעבר למכסה היומית) גם היא אסורה על פי חוק.

העסקת בני נוער בשעות הלילה גם היא אסורה. החוק מגדיר כשעות לילה את השעות 22:00 עד 08:00 למחרת. כך שלמעסיק מותר להעסיק אתכם עד השעה 22:00 בערב בלבד. אם אתם מתחת לגיל 16 ניתן להעסיקכם עד השעה 20:00 בלבד.

בנוסף, יש לכם זכות לא לעבוד ביום המנוחה השבועי (שבת ליהודים, שישי/שבת/ראשון לבני דתות אחרות). כך שתוכלו לעבוד במשך השבוע ועדיין ליהנות מהחופש בסופי השבוע.

הפסקות

אתם אחרי כמה שעות רצופות על הרגליים בחנות הבגדים בה אתם עובדים, ובא לכם לנוח קצת? חשוב שתדעו כי לאחר שש שעות עבודה המעסיק חייב לאפשר לכם הפסקה של 45 דקות, מתוכן לפחות חצי שעה רצופה. המעסיקים לא מחויבים על תשלום עבור ההפסקות, אבל תמיד תוכלו לסכם את הנושא עם המעסיק שלכם מראש ולהמנע מריבים מיותרים.

רישום שעות עבודה

המעסיק מחויב לערוך רישום מדויק של שעות העבודה שלכם, אנחנו ממליצים כמובן שגם אתם תערכו רישום מסודר של הימים והשעות בהם עבדתם, כדי שתמיד תהיה לכם דרך לבדוק מה מגיע לכם ולוודא שקיבלתם את כל מה שמגיע לכם.

השכר

בטבלה שלפניכם מצוינים הסכומים המינימליים אותם חייב המעביד לשלם לכם. במידה ואתם עובדים במשרה חלקית, שכר המינימום יחושב יחסית לאחוז המשרה בה אתם עובדים.

גיל

שכר לשעה

שכר חודשי (עד 40 שעות)

עד גיל 16

17.39 ש"ח

3010 ש"ח

עד גיל 17

18.64 ש"ח

3225 ש"ח

עד גיל 18

20.63 ש"ח

3569 ש"ח

חשוב לדעת: גם אם אתם מוכנים לעבוד תמורת שכר נמוך יותר, זה הסכום המינימלי אותו חובה על המעסיק לשלם לכם! אי תשלום שכר מינימום או איחור בתשלום השכר מהווה עברה פלילית. הטבלה מתעדכנת מדי פעם לכן מומלץ לעקוב אחר השינויים.

עבודה ללא תשלום

מעסיקים רבים מתנים את תחילת העבודה בתקופת ניסיון בה תעבדו ללא תשלום, גם אם זה נשמע לכם הגיוני, חשוב שתדעו שזה לא חוקי. לא משנה איך המעסיק שלכם קורא לזה, תקופת ניסיון, הכשרה, או התלמדות, הוא חייב לשלם לכם עבור התקופה הזו.

קנסות ועונשים

שברתם כוס או צלחת? הייתם לא נחמדים ללקוח והוא עזב בלי לקנות כלום? עם כל הצער שבדבר, למעסיק אין זכות חוקית לקנוס אתכם או להעניש אתכם דרך פגיעה במשכורת או קיצוץ הנזק משכר העבודה שלכם.  למעסיק מותר לנכות לכם מהשכר סכום שהוטל כ"קנס משמעת" רק אם נחתם הסכם קיבוצי או אם קיים חוק בנושא.

חוק הודעה לעובד

המעסיק חייב למסור לכם תוך שבעה ימים מיום תחילת העבודה את טופס "הודעה לעובד" הטופס הזה הוא בעצם חוזה העבודה שלכם עם המעסיק ומטרתו להבהיר את מסגרת העבודה שלכם ואת הזכויות שלכם בעבודה. דאגו לדרוש את הטופס מהמעסיק, כדי שלא יוכל בהמשך להתנער מההבטחות והסיכומים ביניכם.

בטיחות ובריאות בעבודה

המעסיק חייב לדאוג לבטיחותכם ובריאותכם במהלך העבודה. עליו לספק לכם הדרכה מתאימה על הסיכונים הקיימים בעבודה, ולספק לכם ציוד מגן אישי וכל אמצעי אחר שנדרש כדי להגן עליכם. בכל מקרה, יש לכם זכות לסרב לעבוד בעבודה שגורמת סיכון מיידי לחייכם או לבריאותכם.

בתור בני נוער עובדים, חשוב שתשקלו פתיחת חשבון צעיר אליו תוכלו להעביר את המשכורת באופן מסודר, וכך תוכלו לעקוב ולוודא שהיא כן נכנסת בזמן. בנק הפועלים מציע מגוון הטבות לצעירים עובדים הפותחים חשבון צעיר בבנק הפועלים.

הכנסו עכשיו לאתר האינטרנט של בנק הפועלים למידע נוסף.

לסיום – קבלו סרטון קצר ומצחיק שהופק על ידי המרכז לסיוע משפטי של הקריה האקדמית אונו, ומסכם את כל הזכויות שלכם.

>> חוגגים יום הולדת בסטייל: כל הרעיונות