>> חושבים שאתם סיפור ההצלחה הבא? רוצים לזכות בפרס שווה?

לומדים (צילום: Damir Karan, Istock)
קודם כל, לא להילחץ|צילום: Damir Karan, Istock
את הנתון הבא לא ילמדו אתכם בקורס תולדות האנושות, אבל חשוב שתדעו כי אחרי שנים בהן הורגלנו להאמין שתקופת האבן הייתה התקופה הכי מבאסת בתולדות האנושות (חוץ מדינוזאורים ואנשי מערות לא היה שם הרבה), ממצאים חדשים מלמדים כי העת החדשה הביאה איתה תקופה מבאסת אפילו יותר – תקופת הבחינות. בתקופה זו יושבים עשרות אלפי סטודנטים בדירות שכורות, חדרי מעונות וספריות ציבוריות, וקוראים כמויות אדירות של חומרי לימוד תוך נסיון ללמוד למספר מבחנים במקביל.

יש כאלו שרואים בה תקופה חשובה להתפתחות האדם, ויש כאלה שטוענים שזו תקופה מיותרת שרק מעכבת את ההתפתחות. כך או כך, אם נקלעתם אליה, תוכלו להשתמש בטיפים שלנו על מנת לעבור אותה בשלום.

למדו בצורה שיטתית ומאורגנת

הכינו רשימה מסודרת של כל הנושאים לבחינה ולוח זמנים מסודר ללימוד הנושאים השונים.

תכננו זמן למידה רב יותר לחומר הקשה יותר ובשעות בהן אתם יותר עירניים. למידה בזמן עייפות היא בזבוז זמן מוחלט, לכן מומלץ לחלק את הלמידה לחלקים על מנת לא להתעייף. למידה של שלוש שעות בבוקר ושלוש שעות בערב יעילה יותר מלמידה של שש שעות רצופות. אל תשכחו להשאיר בלו"ז זמן גם להפסקות ופעילות.

הקפידו לעבוד בהתאם ללו"ז כדי לוודא שתספיקו לעבור על כל החומר עד ליום המבחן.

מורה מול הלוח בכיתה (צילום: אימג'בנק / Gettyimages)
למדו להכיר את המורה ודרך החשיבה שלה|צילום: אימג'בנק / Gettyimages

למדו מהעבר

אם אתם מכירים היטב את המורה,  תוכלו לנסות להיכנס לראש שלו ונסות לנחש איזה שאלות הוא ישאל בבחינה. תוכלו גם לעשות עבודת תחקיר קצרה ולבדוק מבחנים או דפי עבודה שניתנו לכם בעבר על ידי אותה מורה. לרוב תמצאו שם שאלות דומות לאלה שיהיו במבחן, בתוספת תשובות ברורות.

ללמוד בזמן שנוח לכם

יש כאלה שמסוגלים להתרכז יותר טוב בבוקר ויש כאלו שחדים יותר בלילה. בחרו ללמוד בשעות הכי נוחות לכם בהן אתם מרגישים הכי עירניים. ניסיון לדחוס חומר לראש כשאתם עייפים הוא לא יעיל ואפילו מיותר, אתם בכל מקרה לא תזכרו כלום מלמידה במצב כזה.

התחילו ללמוד מוקדם

אף פעם אל תמתינו לרגע האחרון. למידה לאורך זמן מאפשרת למוח שלכם להרגיש נוח עם המידע ואילו ניסיון לדחוס חומר רב בפרק זמן קצר עלול לפגוע בהבנה ובהישגים.

חזרה על נושא מחזקת את הלמידה והזכרון, לכן רצוי ללמוד כל נושא, או לפחות את הנושאים העיקריים, יותר מפעם אחת. זאת כמובן אחרי שלמדתם את כל הנושאים לפחות פעם אחת.

בחור ובחורה לומדים למבחן בספריה- טיפים לבחינה (צילום: Thinkstock)
בחרו סביב נוחה ללמידה|צילום: Thinkstock
למדו עם כל החושים

במקום לשבת ולקרוא כמו תוכים את הסיכומים שלכם או של החמודה שנתנה לכם לצלם את המחברת שלה, אנחנו ממליצים לכם לשכתב אותם. כתיבה מחודשת של החומר מאלצת אתכם לחשוב עליו ולהתעמק בו. בזמן השכתוב, המוח שלכם מעבד את החומר מחדש וכך מרענן חומר ישן לקראת המבחן.

דרך נוספת היא להקריא לעצמכם את הסיכומים בקול. שילוב של חושים נוספים בתהליך הלמידה משפר את היכולת שלכם לזכור את החומר.

השתמשו בשיטות זכרון

מלבד שינה עם החומר מתחת לכרית, קיימות שיטות נוספות המאפשרות שינון של חומר. החל מהמצאת ראשי תיבות על החומר, דרך הפיכת החומר הלימודי לתמונה או לסרט בראש ועד להדבקת מדבקות על חפצים בחדר על מנת לזכור את החומר לפי סידור החפצים.

שמרו על עצמכם בתקופת הבחינות

הקפידו על סדר יום קבוע, שינה תקינה ואכילה מסודרת. מומלץ לדאוג למצרכים זמינים בדירה שניתן בקלות להפוך לארוחה משביעה בשעת הצורך.

דאגו לעשות הפסקות על מנת לתת לגוף ולמוח לנוח. הפסקות קצרות אם למשל אתם מאבדים ריכוז, בהן אפשר לשים מוזיקה בחדר, לרקוד קצת ולחזור ללמוד.

הפסקות בינוניות אחרי כמה שעות של למידה למבחן, בהן מומלץ לצאת לפגוש אנשים, לדבר, לאוורר את הראש ולחזור רעננים לסבב לימודים נוסף.

והכי חשוב, לא לוותר על ההפסקה הגדולה - שינה טובה על מנת לאפשר למוח לנוח ולספוג את החומר.

מוח עץ חושב (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
נצלו את כל החושים לטובת הבחינה|צילום: אימג'בנק / Thinkstock
בחרו סביבה נוחה ללימודים

יש כאלה שמעדיפים לשבת בבית ויש כאלה שיודעים שהפיתויים יכריעו אותם ולכן מעדיפים לשבת בספריה. לא משנה אם בחרתם ללמוד בבית עם הדובי והפיג'מה או בבית קפה עם הלפטופ, דאגו שהמקום יהיה מואר. הסטטיסטיקה קובעת כי למידה בחדר מואר ושקט אפקטיבית יותר.

בנוסף, דאגו לנטרל הפרעות – פייסבוק פתוח, טלוויזיה ברקע, טלפונים והודעות סמס ווטס אפ עלולים להפריע לכם בתהליך הלמידה. גם אם ההפרעה היא קצרה ורגעית, היא פוגעת ברצף הלמידה ועלולה להשפיע על יכולת הריכוז שלכם בהמשך.

בקשו עזרה

אם אתם נתקעים, מתקשים, לא מבינים, אל תהססו לבקש עזרה מחברים, משפחה או אפילו המורה / מתרגל. גם אם אתם לומדים לבד, מומלץ מדי פעם להפגש ולעבור על החומר בקבוצה. חברי הקבוצה יוכלו להעיר הערות שלא חשבתם עליהם לבד או לא ייחסתם להן חשיבות.

והכי חשוב – להישאר אופטימיים

מי שמאמין לא מפחד (להכשל). טוב נו, אלו לא בדיוק המילים, אבל תודו שזה נשמע הגיוני.

הזכירו לעצמך שהתכוננתם היטב ושתצליחו. אם יש לכם חששות, קחו כמה נשימות עמוקות ואיטיות כדי להירגע. אל תדברו על המבחן עם תלמידים אחרים לפני המבחן. זכרו: חששות הן מדבקות

יש לכם טיפים נוספים ללמידה למבחנים? אתם מוזמנים לכתוב אותם כאן ולעזור לחבריכם הסטודנטים.

>> אתרי סטודנטים שכדאי להכיר