>> היכנסו לאינדקס העסקים הקטנים

אלפי עסקים קטנים חוגגים את "יום העסקים הקטנים", שמצויין היום בישראל. את חגיגת העסקים הקטנים, שהחלה כבר אתמול, מקיים זו השנה השנייה בנק הפועלים ובמסגרתו נקראים התושבים לקנות בעסקים הקטנים וליהנות משלל הטבות ומבצעים מיוחדים. גם בתכנית "הבוקר של קשת" ייחדו את השידור ליום המיוחד ופרגנו לעסקים קטנים.

יואב לימור שידר מקונדיטוריית חבה בשוק מחנה יהודה, שפועלת כבר עשרות שנים בשוק. את העסק הקים הסבא של גדעון, ואביו המשיך לקדם את הקונדיטוריה. "איפה שאנחנו יושבים היה הלב של בית הלחם של חבה", אמר גדעון כשמאחוריו נראה השוק הסואן והצבעוני. "השוק שינה את הצביון עם השנים, וכך גם אנחנו. מקדימה זה נראה כמו פאריז עם הרכבות של ירושלים ומאחור זה הנשמה של ירושלים -  שוק מחנה יהודה".

"חנות יודאיקה דווקא בשוק"

במהלך היום, סיפרו אברהם ואלי סימן טוב מחנות היודאיקה שוק מחנה יהודה על הרעיון שהביא אותם לפתוח את העסק הקטן דווקא בשוק. "מעבר לחוויה הקולינרית של מחנה יהודה החלטנו להביא מוצרי יודאיקה, לאחר שזיהינו את הפוטנציאל של המקום נוכח תיירות הפנים והחוץ, והלכנו על זה". 

אברהם ואלי סימן טוב סיפרו כי המוצר הכי נמכר בחנות הוא כוסות הקידוש. "כמובן שגם תשמישי הקדושה. המסורת שלנו נותנת הרבה". לאביו של אלי, אגב, יש מעדנייה בשוק לא רחוק.

יאיר סרוסי, יו"ר דירקטוריון של בנק הפועלים, הוסיף: "מה שרואים כאן זה יוזמה. באו עם רעיון, קיבלו מימון ויודעים לשווק עצמם. העסקים צריכים להסתכל מה הטרנדים ומה מתאים להם. יום העסקים הולך להיות מסורת ואנו רוצים לראות צמיחה של העסקים הקטנים. עסק קטן ועסקים גדולים הם סמביוזה. חדשות וחידושים מגיעים מלמטה והפריחה שלהם היא חלק ממה שיפתח את הכלכלה הישראלית. אנחנו שמים כעת זרקור ונראה תוצאות בשנה שנתיים הקרובות". 

בהמשך סיפר אסף גבעתי, עוד לקוח מרוצה המסתובב בשוק, כי הגיע מהרצליה לשוק מחנה יהודה, במיוחד כדי לחוות את חווית השוק. "הגעתי ב-8 בבוקר כי הילדים נולדו בהרצליה ורציתי שירגישו אתה שורשים. קניתי קובה וחלות קטנות עם בייגלה ושומשום". 

יוסי מזרחי ממעדניית אורי ובניו חשף כיצד נולד העסק הקטן. "התחלנו ב-1975. אבא שלי הקים את העסק. אנחנו מתמחים בחמוצים, בסלטים, גבינות וכל מיני דברים מעניינים. מנת הדגל היא עלי גפן ממולאים". לדברי מזרחי, הסופה מחודש שעבר פגעה בהם אבל הם משתקמים והעירייה עשתה מאמצים לתקן את הנזקים. "כולם נתנו יד והשוק חזר להיות מעניין וכולם מוזמנים. הלקוחות שלנו מגיעים מכל החתך באוכלוסייה בירושלים. השוק הוא חממה לכולם". מזרחי אומר כי יום שישי הוא היום הכי מעניין בשוק, וכמובן שבמהלך השבוע יש כל מיני פעילויות". ברקע כל העת נשמעים צלילי העוד ונגנים מתחלפים שמוסיפים לאווירה המיוחדת שמלווה את חווית הקניות.

חוגגים גם בטבריה

אחרי שנחשפו לסיפורי העסקים הקטנים בשוק מחנה יהודה בירושלים, אנחנו מצפינים לטבריה – שם חיכה חיים הכט ליד חנות תבלינים מיתולוגית בשוק, אותה הקימו אפרים וזכייה, עולים מעיראק, בשנת 55'. לשניהם נולדו ארבעה ילדים: 2 בנים ו-2 בנות, ובעוד הבן הבכור הפך לפרופסור בבית חולים, הבן השני, יגאל, המשיך את דרכו של אביו והפך ל"פרופסור לתבלינים".

מנכ"ל בנק הפועלים, יוסי קינן, דיבר על החשיבות של העסקים הקטנים למשק הישראלי. "זה פשוט תענוג. אנו עושים סיבוב מחנות הדגים לכל חנות ורואים את הצבעים, את תושבי טבריה קונים בעסקים הקטנים". קינן בחר לקנות כורכום "כי זה מצוין נגד חיידקים" ואיחל לכל עסקים הקטנים המון הצלחה. "בנק הפועלים קורא לכולם לצאת היום ולקנות בעסקים הקטנים כי כ-60% מהעסקים הם קטנים".

יגאל ואשתו, רוחמה, המנהלים את המקום כיום הוסיפו "יש לנו את הבהרט המקורי של העיראקים וזה מיוחד מיקס ומי שלוקח לא מפספס. יש לקוחות שבאים לבית המלון וחוזרים לקחת את הבהרט במיוחד. אתמול היו תיירים מדרום קוריאה שקנו את הבהרט". מחירו 15 ₪ אם אתם במקרה בשוק ובא לכם להתפנק על תבלין מושלם. "יש לנו תבלין מתוק גם שמתאים לקציצות ולכל דבר", מוסיפה רוחמה. 

אהוד רצבי, יו"ר להב, סיכם את חשיבות הקנייה בעסקים הקטנים. "אנחנו מדינה של יזמים ויזמים זה לאו דווקא הייטק, אלא גם בתי עסק – אנשים לוקחים סיכון ולמרות הקשיים נלחמים קדימה. זה מה שמאפיין את משפחת חבה ואת העסקים הקטנים האחרים. אנחנו לא נגד עסקים גדולים , אבל עסקים קטנים ועסקים גדולים זהו תהליך סינרגטי".