האולם מפוצץ, מאות אנשים מתגודדים יחד, חתך הגילאים מגוון. כולם ממתינים בשקט וניתן להרגיש את הצפייה באוויר. אנשים שקטים ורגועים, עד הרגע שבו ניתן אות העלייה לבמה והכל משתנה באחת. הקהל כה מלא באנרגיות, שאפשר להרגיש את החשמל באוויר - בדיוק ברגע שהאנשים מתחילים לקפוץ, לפזז ובעיקר לשמוח.

כיום, הבלקן ביט בוקס נחשבת לאחת הלהקות המצליחות והמשפיעות בתחום מוסיקת העולם. סימן ההיכר שלהם בהופעות הוא היכולת לגרום לקהל לאבד את העשתונות, במובן הכי חיובי שניתן. אך לא תמיד הכל היה כה שמח. חברי הלהקה עבדו קשה בכדי להגיע למקום המוערך שבו הם נמצאים כרגע. הסיפור שלהם, כמו הרבה אחרים, הוא על הרצון ללכת אחרי הלב בכל מחיר, עד הרגע שבו הבנתם שהצלחתם ונגעתם בתהילה.

איך אומרים שמח בצוענית?

סיפורם של הבלקן התחיל בדרום תל אביב, ב-2003, כאשר הלהקה נוסדה על ידי תמיר מוסקט ואורי קפלן ובשלב מאוחר יותר הצטרף אליהם תומר יוסף. בשנת 2005 הם הוציאו את אלבומם הראשון "Balkan Beat Box” ומאז הם הוציאו עוד שלושה אלבומים מצליחים: "Nu Med” ב-2007, “Blue Eyed Black Boy” ב-2010 ו- “Give” ב-2012. הבלקן נחשבת ללהקה המתמחה במוזיקת עולם, המשלבת רשימה ארוכה של סגנונות מוזיקליים, בין היתר, מוזיקה בלקנית, צוענית, ערבית, רגאיי, ספרדית, היפ הופ, פאנק ויוונית.

הדרך להצלחה לא הייתה קלה, אך הבלקן הצליחו להפוך לשם דבר בתחום, הודות להרבה כישרון ואמביציה. הבלקן ביט בוקס ומייסדיה חברו לטרנד העולמי של "להקות עולם" המתמחות בלעשות שמח תוך כדי שילוב סגנונות מוזיקלי אקלקטי.  

בלקן ביט בוקס, פסטיבל אהבה בים המלח (צילום: אלחנן יאיר)
כבשו את הפסטיבלים הגדולים בעולם. בלקן ביט בוקס|צילום: אלחנן יאיר
במשך כמעט עשור, מאז שנוצרה הלהקה, חברי הבלקן מופיעים בארץ, במקביל לעשייה מדהימה וחובקת עולם, בתפוצות. לאורך הזמן הם צברו מעריצים רבים המלווים אותם ברחבי עולם. הלהקה כבר צברה רפרטואר לא מבוטל, כאשר עשתה שיתופי פעולה עם להקות מובילות כמו הביסטי בויז, רדיוהד ומאנו צ'או. בנוסף הם קיבלו הזדמנות להופיע בפסטיבלים הנחשבים ביותר בעולם, אשר כל אמן מתחיל חולם להגיע אליהם, בין היתר פסטיבל "לולהפאלוזה", "גלסטנברי" ו-"רוסקילדה". השיא המקצועי שלהם עד כה, הגיע בשנת 2010, כאשר אלבומם "Blue Eyed Black Boy" נכנס לרשימת עשרת האלבומים הגדולים בתחום מוזיקת עולם של אמזון. אין ספק שמדובר בכבוד.

את הדרך התחילו מוסקט וקפלן בעבודה משותפת בברוקלין ובתל אביב, כאשר במקביל לחברות בהרכבים אחרים, הם החליטו להפוך ללהקה. בתחילה הם הופיעו במועדונים והיו אנונימיים, אך אט אט צברו פופולריות וביקורות חיוביות. מהרגע שדרך כוכבם לא היה ניתן לעצור את המירוץ לתהילה של הבלקן ביט בוקס. הלהקה מגדירה את עצמה בראיונות כ"הרכב נודד המסתובב בעולם עם נגנים מתחלפים", על כן הם בהחלט יכולים להרשות לעצמם חירות מוזיקלית מעניינת ומגוונת. הקהל ללא כל ספק נהנה מכך שההופעות כל כך משוחררות וספונטניות, מאחר והם יודעים שכל הופעה תהיה שונה מהקודמת. היכולת לשלב נגנים שונים, להסתובב בעולם ולספוג מכל מקום את את הדי.אן.איי המוזיקלי  - התרבותי ולערבב סגנונות, הינה סימן ההיכר של רוח הבלקן. כל ההופעות שלהם נחשבות למאוד שמחות וסוחפות ובמובן מסוים הן המתכון שלהם להצלחה. היכולת המוזיקלית המעולה של מוסקט וקפלן וצורת ההגשה של יוסף, ביחד עם הפרפומריות הפנומנאלית שלו, מאפשרת חגיגה מופלאה לקהל.

הרכב גדול יותר מסך חלקיו

בלקן ביט בוקס הופעה קהל 1 (צילום: רועי ברקוביץ')
תומר יוסף נחשד כמחבל פוטנציאלי|צילום: רועי ברקוביץ'
מעבר לזהות הברורה שלהם כלהקה המשלבת אמנים מוזיקליים מצוינים והופעות מלאות אנרגיות וקצב, הבלקן ביט בוקס שמים דגש גם על המסרים בשירים שלהם, אותם חשוב להם להעביר. רוב הקהל אומנם זוכר בעיקר את הצלילים הסוחפים, התופים, הביטים, הגרוב ואת תומר יוסף ששר ומשלהב את הקהל, אך לבקלן חשוב להעביר אמירות חשובות והרבה מסרים רציניים על העולם בשיריהם. הטקסטים שלהם הינם ביקורתיים, המביעים עמדה פוליטית ויציאת חוצץ כנגד העולם הקפיטליסטי והמזויף. השיר "Enemy In Economy", נכתב בעקבות סיטואציה שבה תומר יוסף נחשד בהיותו מחבל פוטנציאלי בעיניי דיילת, בשל צבע עורו ומבטאו. בשיר הם יוצאים נגד יחס האמריקאים לזרים ונגד שנאת מהגרים וזרים באופן כללי. מסרים נוספים שהבלקן מעבירים, אשר קיבלו ביטוי נרחב באלבומם האחרון הם הסלידה מהסגידה לכסף והרדיפה אחר פרסום ותהילה בכל מחיר, שפיכות דמים וחומרנות כדרך חיים. הייחודיות של הבלקן היא ביכולתם להשתמש במשפטים כגון "האדמה לא שייכת לאף אחד" או "המתים אוהבים זרעים של שנאה" בתוך הופעה כריזמטית ומוזיקה סוחפת.

יופיעו בפולין. חברי ה
חשמל על הבמה|צילום: מרים אלשטר, פלאש 90
שניים מתוך שלושת עמודי התווך של הלהקה עוסקים בפרויקטים נוספים ומנהלים מעין קריירה מקבילה. תומר יוסף הוא שם מוכר לישראלים, מאחר וכולם זוכרים אותו עוד מימיו כקומיקאי ב"פלטפוס". הוא עדיין מופיע מפעם לפעם בתכניות טלוויזיה והוא שיחק בשני סרטי קולנוע. בנוסף לבלקן ביט בוקס תומר יוסף מנהל קריירה מוזיקלית עצמאית וכבר הוציא ארבעה אלבומים. תמיר מוסקט, שבעברו היה חלק מלהקת "איזבו", עוסק בקריירה עצמאית מצליחה כמעבד ומפיק מוסיקלי. השנה הוא קיבל את פרס אקו"ם למעבד השנה, על הפקת אלבומיהם של חוה אלברשטיין ואסף אבידן. אורי קפלן, הצלע השלישית בבלקן, היה בעברו חלק מלהקת "גוגול בורדלו" המצליחה.

אין ספק שהבלקן ביט בוקס הם המופע הכי צבעוני וכיפי בעיר. כל הופעה שלהם היא חגיגה ענקית של מוזיקה, כיף והמון שמחת חיים. כל אחד מעולה בתחומו ויחד הם מצליחים לייצר הרכב גדול יותר מסך חלקיו. הבלקן נהנים מהצלחה גדולה, זוכים לפינוקים, עושים כסף ומוקפים בהמוני מעריצים, אך בד בבד, הם עדיין מנסים להעביר לעולם את המסרים שחשובים להם. הם משתמשים בכוח המוזיקה שלהם בכדי לייצר קריאה לפעולה ורצון בשינוי, כאשר כל זה נעשה תוך כדי נענועי ישבן מרשימים.