בג"ץ קבע פה אחד היום (ראשון) כי על שר המשפטים יריב לוין לכנס את הוועדה לבחירת שופטים ולמנות נשיא לבית המשפט העליון. בקואליציה תקפו את ההחלטה, והיו שקראו ללוין שלא לציית לפסיקה ואף לחזור לקדם את המהפכה המשפטית. גם השר לוין הגיב ותקף בחריפות: "הצו מנוגד לחוק מפורש וניתן בתוך ניגוד עניינים חמור".

"הצו שניתן לפני זמן קצר, שאין לו אח ורע באף דמוקרטיה מערבית, לא הפתיע איש", הגיב על ההחלטה סגן ראש הממשלה ושר המשפטים יריב לוין. "הצו, שמנוגד לחוק מפורש, וניתן בתוך ניגוד עניינים חמור, מהווה השתלטות כוחנית על הוועדה לבחירת שופטים ונטילת סמכויות השר בניגוד לחוק". 

"הצו הוא המשך ישיר לדרך המינויים הפסולה במערכת המשפט, כפי שראינו בעניין מינוי היועץ המשפטי לממשלה. בדיוק בשל כך, פעלתי עם הקמת הממשלה לשינוי המצב. עם פרוץ המלחמה, החלטתי לעצור את החקיקה ולעסוק בעת הזו בנושאים שיש לגביהם הסכמה רחבה. אלא שבמקום לחבק את ההחלטה הזו, היא נוצלה בידי השופטים באופן ציני, כדי לפסול חוק יסוד, וכדי להתערב בנושאים ביטחוניים תוך דאגה מופלגת לתנאי המחבלים".

לוין הוסיף: "הפשרה ההוגנת שהצעתי לביצוע מינויים בבית המשפט העליון, נדחתה בבוז בידי ראשי מערכת המשפט דקות לאחר שהוצעה. כי מבחינתם, למה להתפשר כשאפשר להשתלט על הליך המינוי בכוח, גם במחיר יצירת משבר חוקתי?"

"הצו שהוצא היום אינו מכוון כלפיי באופן אישי. זוהי סטירה בפרצופם של כ-2.5 מיליון מצביעי הקואליציה הנוכחית, ושל רבים נוספים שדורשים את גיוון מערכת המשפט", המשיך שר המשפטים. "הצו זורק את קולותינו לפח, הופך אותנו לאזרחים סוג ב', ומותיר באוויר את ידנו המושטת לפשרה".

לוין חתם: "נשיא בית המשפט העליון שמתמנה באופן כוחני ופסול, מדרדר לשפל עמוק עוד יותר את האמון הפוחת בבית המשפט. לא אוכל לעבוד עם נשיא שמונה באופן בלתי חוקי בידי חבריו, ושאינו לגיטימי בעיני ציבור עצום. הצו חסר האחריות רומס את הדמוקרטיה ואת דרך ההסכמות שנסללה בחודשים האחרונים, ומחזיר את ישראל אחורה". 

קרעי: דיקטטורה שיפוטית; רוטמן: בג"ץ צריך לציית

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר קרא לחידוש החקיקה המשפטית והאשים את שופטי העליון: "ההחלטה של בג"ץ נגד שר המשפטים היא החלטה הנגועה בניגוד עניינים חמור של השופטים". לדבריו, "מסקנת ההחלטה היא אחת: יש צורך דחוף להשיב בהקדם את הרפורמה המשפטית, שמראה כמה מערכת המשפט ובייחוד בית המשפט העליון זקוקים לה".

שר התקשורת שלמה קרעי כתב: "אני קורא לחברי שר המשפטים שלא להפר את החוק. החוק קובע שהסמכות נתונה בידי שר המשפטים. כל ניסיון לקחת ממנו את הסמכות הזו בכוח הזרוע הוא בלתי חוקי ודינו להתבטל. ירצו השופטים הנכבדים לעבור על החוק, שיעשו זאת בעצמם ולא יאלצו אזרחים שומרי חוק לעשות זאת. הם הרי יכולים לקבוע בפסק דין מי נשיא בית המשפט העליון, מי נשיא המדינה ומי ראש הממשלה. אין להם חוק. אין להם שום איזונים ובלמים. בכל מקרה, אסור לשתף עם זה פעולה. זה בניגוד לחוק! עוצרים את הדיקטטורה השיפוטית".

יו"ר ועדת החוקה, חוק ומשפט, חה"כ שמחה רוטמן, כתב כי "המחוקק החליט על איזון בין הרשויות בוועדה לבחירת שופטים - שלושה נציגים לבית המשפט, שני נציגים לממשלה". לדבריו, "כדי לאזן את הרכב הוועדה ולוודא שהשליטה בהליך מינוי השופטים נמצאת בידי הציבור ונבחריו, נקבע בחוק שהשליטה בסדר היום של הוועדה נמצאת בידי שר המשפטים. זו מצוות המחוקק, ובמדינת חוק, כולם חייבים לציית לחוק, גם בית המשפט".

יו"ר מפלגת נעם, סגן השר אבי מעוז, הגיב: "אין שופטים בירושלים. החברים של מנדלבליט בעוד החלטה צפויה שצבועה כולה בניגוד עניינים חריף".

גנץ: האחריות למנוע משבר מוטלת על רה"מ

יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד התייחס לפסיקת בג"ץ ומסר כי "המהפכה המשטרית של לוין הובילה את המדינה לאסון 7 באוקטובר". לדבריו, "עליו לכנס מיד את הוועדה. בלי שלטון חוק - לא תהיה לנו מדינה".

יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ מסר כי "אסור היה להגיע לכך שנשיא ביהמ"ש העליון לא ממונה באופן תקדימי". לדבריו, "האחריות לא לגרור את ישראל למשבר חוקתי בכלל ובעת מלחמה בפרט, מוטלת על ראש הממשלה ועליו לוודא שהחוק מכובד, ושפסיקת בג"ץ מתקיימת. בלי אבל, בלי אולי, וללא דיחוי. אם שר המשפטים חושב שזו העת למלחמות על שיטת הסיניורטי במקום בחמאס - הדבר מעיד על סדר עדיפות לקוי".

יו"ר הימין הממלכתי, חה"כ גדעון סער, כתב: "חבל שנוצר הצורך בפסק דין שיפוטי על מנת לבחור נשיא לבית-המשפט העליון. ואולם, לאחר שנה שבה נמנעה הועדה בראשות שר המשפטים מלעשות כן - אין מכך מנוס. את פסק הדין יש לכבד. המשך התדרדרות מערכות היחסים בין הרשויות בכלל ובעת מלחמה בפרט - מנוגד לאינטרס הלאומי".

יו"ר הדמוקרטים יאיר גולן הגיב: "ממשלה חייבת לקיים את החוק. אם יריב לוין לא ייענה מיד לפסק דינו של בג"ץ ויכנס את הוועדה לבחירת שופטים, אין ביכולתו להמשיך לכהן כשר המשפטים של מדינת ישראל. או שיכנס או שיתפטר, אין אופציה שלישית".

חה"כ קארין אלהרר שחברה בוועדה לבחירת שופטים, הגיבה: "לוין קיבל את מבוקשו - דחיקת בג"ץ לפסוק בעניין נשיא העליון. עכשיו השר יתלונן שרגלם הייתה על צווארו, כשבפועל הוא זה שחולל את המשבר החוקתי במתק שפתיים של 'אחדות' ו'פשרות'. הימנעות ממינוי נשיא קבוע במשך יותר מ-10 חודשים ואיומים להחרים את נשיא העליון הבא אלו לא התנהגויות של שר משפטים מתפקד, אלא של פוליטיקאי שמוביל את המדינה למחוזות אפלים".

חה"כ גלעד קריב מהדמוקרטים הוסיף: "פסק הדין ברור לחלוטין ועל שר המשפטים לציית לו, ללא שום מניפולציה ועיכוב. כל ניסיון להתעלם מההחלטה או לסכל אותה חייב להתפרש בדרך אחת בלבד: ממשלת ישראל מרימה את ידה על שלטון החוק, ומכשירה את הדרך למהלכים קיצונים, שיחסלו את הדמוקרטיה הישראלית".

מטה המאבק חופשי בארצנו הגיב: "אנו מחזקים את בית המשפט העליון על פסיקתו החד-משמעית, פה אחד, בעניין החובה למנות נשיא קבוע ומצפים משר המשפטים לוין לציית מיד לפסק הדין במלואו ולכנס את הוועדה לבחירת שופטים. מצער מאוד שהגענו למצב שבו השר לוין ממשיך לנסות גם בזמן מלחמה לקדם את ההפיכה המשטרית שהביאה את המדינה לשפל היסטורי חסר תקדים". 

ראש לשכת עורכי הדין עוה"ד עמית בכר הגיב: "דורש מלוין לקיים את הפסיקה ולא לגרור את ישראל למשבר חוקתי. אם שר המשפטים חלילה יבחר שלא לפעול כך, על הוועדה להתכנס ולבחור את נשיא בית המשפט העליון. דעתי היא כמובן שטובת עם ישראל שהדבר יעשה בידי שר המשפטים, בהתאם לפסיקת בג"ץ והמועדים הקבועים בה".