חברת הייטק ממרכז הארץ מציעה פרס של 10 אלפים שקלים למי שיעזור לה לתפוס אדם שחשוד בכך שלכאורה שנכנס באמצע היום למשרדיה וגנב ציוד יקר ערך.

המקרה אירוע בתחילת השבוע. בשעה שכמה מעובדי החברה יצאו להפסקת צהריים, ניצל לכאורה האדם הנראה בסרטון את היעדרותם ואת הנמנום האופייני לשעות אילו ונכנס למשרדים. על פי החשד הוא לקח תיק שחור של אחד העובדים שהיה בחדר, ובו היה ארנק, דרכון ופנקס צ'קים, העמיס לתוכו שני מחשבים יקרי ערך ועזב כלעומת שבא.

"התקשרו אליי להפסקת הצהריים", מספר המנכ"ל, "ואמרו לי שנגנבו ממש עכשיו שני מחשבים. חשבתי שצוחקים עלי. ככה באמצע היום? חזרנו מהר וסרקנו את כל המצלמות. רואים שם בבירור את הגנב נכנס למעלית ויוצא אחרי כמה דקות עם התיק השחר על גבו ועליו שני המחשבים. הוא כנראה תיצפת, חיכה שנצא לאכול ונכנס לגנוב".

המנכ"ל מספר שתלונה הוגשה למשטרה, אך לטענתו, אין סיכוי של ממש שהם יתפסו את הגנב. "המשטרה לא עושה כלום. הם לא הביעו התענינות בסרט ובאופן כללי הביעו פסימיות לגבי האפשרות שיתפסו אותו. המטרה שלנו היא לעשות את עבודת המשטרה ולהחזיר את שני המחשבים בהקדם לחברה. חוץ מזה שאני מפחד שהוא יחזור. הוא ראה בדיוק מה יש לנו, מה מונע ממנו לעשות את זה שוב? זה הורג אותי שהרשויות לא יכולות לפתור בעיה כל כך פשוטה ואני צריך לעשות את העבודה".

אתמול עברו כל עובדי החברה חקירה של חברת מודיעין. "העבודה נראתה מקצועית וחששנו שמדובר במישהו שקיבל עזרה מבפנים, אז אתמול עשינו לכל החברה בדיקה וכולם יצאו נקיים".

אמצעי האבטחה בחברה שופרו בעקבות המקרה. "יש לנו קוד ודלתות חשמליות, אבל מעכשיו אני לא מסתפק בזה", אמר המנכ"ל, "שכרתי בימים האחרונים שומר שגם הוא עולה לי כמובן כסף ואני מתכוון לשים דלת רצינית יותר בכניסה למתחם.

דוברת מחוז תל אביב, סגן ניצב אורית הראל: "מדובר באירוע שהתרחש לפני יומיים. נפתחה חקירה במרחב ירקון והנושא מטופל במלוא הרצינות". גורמים במשטרה ציינו כי במקרים מסוג זה, הסרטון שבו "מככב" החשוד מופץ בכל תחנות המשטרה בארץ במטרה שאנשי בילוש ומודיעין יזהו את החשוד במעשה. במקביל, מסרו במשטרה, אנשי מודיעים ובילוש מקבלים פרופיל ונתונים על החשוד מתוך תקווה שהוא אדם או דמות מוכרת מאירועים פליליים קודמים.

איך תגנו על העסק שלכם?

צחי פנטון, בעלים ומנהל של ברקת, סוכנות בינלאומית למודיעים ובטחון, נותן עצות לבעלי משרדים למנוע מקרים דומים: "הסוג הראשון של גניבות, הן של התפרצות חיצונית, שבהן גורם פלילי חיצוני נכנס לבית העסק בשעות העבודה או לאחריהן ולוקח את מה שמעניין אותו. עם סוג זה אני ממליץ להתמודד על ידי אמצעי מיגון וסינון מסוגים שונים - כניסה מבוקרת על ידי קודנים, תגים או טביעות אצבע וכדומה, דרך אמצעי הרתעה כגון מצלמות גלויות, תאורת התראה, אזעקות וכדומה, וכלה באמצעי תיעוד כגון מצלמות סמויות".

"הסוג השני הוא גניבה בסיוע גורם פנימי. בגניבות מסוג זה ישנו גורם מתוך החברה או בית העסק אשר מוסר מידע ומשתף פעולה עם הגנב. למשל בתזמון הגניבה, מיקום הציוד, מסירת קוד וכדומה. בגניבות מסוג זה הטיפול חייב להיות קודם כל מניעתי - וזאת אנו עושים למשל על ידי בדיקת פוליגרף שגרתית, בקרת שיחות הטלפון והמיילים על פי מה שמאפשר החוק ועוד. בנוסף לכך ישנה פעילות מודיעינית המתבססת שהציבור נחשף להם בדרך כלל רק בסרטים".

מה אפשר לעשות אחרי שהגניבה כבר התבצעה?

"דבר ראשון אנו בודקים את הממצאים. תמונות, צילומים, תשאול העובדים והשומר בכניסה מה ואת מי ראו וכולי. בנוסף מבצעים פעולה שתכליתה לנקות מכל חשד את כלל העובדים והמנהלים. זאת אנו עושים באמצעות שילוב של תשאול מקצועי יחד עם פיתוח טכנולוגי, המאפשר לנו למפות חשודים מתוך עשרות עובדים ביום אחד. אחר כך ישנה פעילות מודיעינית אוחרת, של הפעלת מקורות וחיפושים שונים, וגם הפצת תמונות הפורץ וסרטון האבטחה כמו במקרה הזה. בכל מקרה ההמלצה שלנו היא לפנות לבעלי המקצוע מתחום המודיעין והאבטחה ולא לנקוט צעדים לבד. הגנבים והפורצים רק משתכללים עם הזמן ואנו שעוסקים בכך בשיגרה יודעים לתת לכך מענה".

מי שמזהה את האדם בסרטו או רוצה לעזור יכול להשאיר פרטים בלינק הזה.