במסעדות רבות הורגשה היום השביתה של העובדים הזרים, שלא התייצבו לעבודה במטבחים במחאה על גל המעצרים האחרון של מבקשי המקלט והעברתם למתקן הכליאה בדרום. חלק מהמעסיקים, בעלי מסעדות וברים בתל אביב, הפתיעו עם הצטרפותם למאבק ויצאו גם הם להפגין בכיכר רבין. "כידוע לכם, מדור שטיפת כלים ומטבח, כלומר כל העובדים ממוצא אריתראי, עומדים לשבות ביום א'... אנחנו תומכים במאבקם הצודק לתנאים בסיסיים, למשל האפשרות לעבוד כחוק כל עוד הם פה, וליחס אנושי כלפיהם", כתבו אתמול בעלי בר השאפה הממוקם ביפו בעמוד הפייסבוק של הבר, והכריזו על הירתמותם למאבק של עובדיהם: "השביתה הזו... תפגע בנו במשך כמה ימים, אבל זו גם ההזדמנות שלנו להצביע על המקום החיוני של העובדים מבקשי המקלט. זה הזמן שלנו לפנות לרשויות ולומר - כל עוד האנשים האלו כאן, עלינו להתייחס אליהם בכבוד. להעניק להם אשרות עבודה ולהעניק להם זכויות בסיסיות".
בעמדת שוטף הכלים: אורי גוטליב
מעוז אלונים, בעליה של מסעדת הבסטה בתל אביב, מתקשה לדבר בשל עומס העבודה, אך גם הוא מביע תמיכה מלאה בעובדים. "תוך כדי שאני מדבר איתך אני צריך לעשות עוד המון דברים, כמו לשטוף כלים למשל", הוא אומר בשיחה עם mako, "אבל אנחנו מאוד מזדהים עם העניין הזה ועושים את הכל כדי שהוא יצליח".
במסעדות נוספות מצאו הבעלים והעובדים דרכים יצירתיות אחרות לפתור את בעיית המחסור בעובדים הזרים. בביתא קפה, למשל, שיתפו את הסועדים בסיבת השביתה. "כיום המדינה לא מחדשת את הוויזות ואף פוקדת על הפליטים להתייצב במחנה חולות בנגב, שהוא למעשה כלא - ללא משפט או תאריך שחרור", כתבו במקום, והסבירו שבימים הקרובים יגישו את האוכל בכלים חד פעמיים. "זו דרכנו לחלוק אתכם את המתרחש", הסבירו.
מוסא קיסו (28), פליט סודני יוצא דרפור המבקש מקלט ומועסק בימים אלה כעובד מטבח במסעדה, מספר שהתרגש מכמות האנשים שהתגייסו למאבק. "ביום חמישי הודעתי למעסיק שלי שלא אגיע היום לעבודה והוא קיבל את זה ותמך בי", הוא מספר. "אנחנו לא רוצים לפגוע במעסיקים, אלא מעוניינים לשנות את הגישה של המדינה כלפינו. מטרת המאבק היא שמדינת ישראל תשחרר את האנשים שכלואים במתקני המעצר ותפסיק לעצור מבקשי מקלט, כי כרגע משטרת ההגירה מבצעת מעצרים רבים, בלי קשר אם יש לך ויזה או לא. אנחנו מבקשים להפסיק לפגוע בזכויות הסוציאליות שלנו ובזכותנו לטיפול רפואי, ורוצים שכל בקשה לקבלת מקלט בישראל תיבדק. אנחנו מודים לכל האנשים שהתגייסו ואפשרו לנו לקיים הפגנה".
חכו ל-19 בינואר
"היום אנחנו כולנו בעיקר שוטפים ומנקים במקומם ועובדים במשמרות כפולות כדי לאפשר להם לשבות", אומרת גם ננה שרייר, בעלת מסעדת ננוצ'קה, "ב-19 בינואר נעשה מעבר לזה: נביא די.ג'יי והופעה של מבקשי מקלט אריתראים וסודנים, ונגיש מנות שיכינו מבקשי המקלט. אני תומכת בכל מאבק לזכויות אדם ואני מקווה שנשיג כך מודעות ואמפתיה, ושנגייס כספים לגנים שבהם ילדים נמצאים משש בבוקר ועד שמונה בערב, לחלקם אפילו אין סימילק לאכול. אנשים לא מכירים ממש את התרבות שלהם ואנחנו רוצים להציג דווקא את הצד היותר כיפי, שמח, חיובי שלה, ולא את הצד המדוכא".
אבל לצד בעלי העסקים התומכים בעובדיהם מבקשי המקלט ישנם גם כאלה שאינם מוכנים לשאת את הפגיעה בעסק. "יש מקומות שבהם דרשו מהעובדים להגיע למרות השביתה, ומקומות אחרים שבהם הציעו לעובדים הרבה יותר כסף רק כדי שלא ישבתו", מספר גוטליב.