הטלטלות האחרונות במשטרה הביאו מספר רב של קצינים בכירים אל חדר החקירות על תקן נחקרים. רק בשנה האחרונה נחקרו במחלקה לחקירות שוטרים עשרה קצינים בדרגות סגן ניצב ומעלה בחשד לביצוע עבירות חמורות: מעשים מגונים, הטרדות מיניות, שיבוש הליכי חקירה והעלמת ראיות. אלא שלמרות חומרת העבירות, נראה שהדרגות משבשות את שיקול דעתם המקצועי של החוקרים והבכירים החשודים זוכים ליחס מועדף ששוטרים זוטרים או כל אזרח יכולים רק לחלום עליו. בכל המקרים האלו אף אחד מהנחקרים לא נעצר, ומעצרו לא הוארך בבית המשפט. חוקרי מח"ש, משום מה, הסתפקו בשליחת הקצינים למעצר בית או לחלופין אסרו עליהם לחזור למקום עבודתם וליצור קשר עם מי מבין המעורבים במשך שבועיים.

כך למשל, רפ"ק אורן סבג, קצין המודיעין של משטרת המחוז הדרומי, שנחקר בשבוע שעבר במשרדי מח"ש בחשד שאנס שוטרת סמויה בעת תפקידו כקצין סוכנים, שוחרר לביתו לאחר כמה שעות של חקירה בלבד, ללא הארכת מעצר והבאתו לפני שופט. גם כאשר סמפכ"ל המשטרה ניצב ניסים מור נחשד בשורה של עבירות חמורות, ביניהן מעשים מגונים, הטרדה מינית, שיבוש הליכי חקירה והעלמת ראיות, הסתפקו במח"ש בחקירה של כמה שעות אשר בתומה שוחרר מור לביתו. שורה של קצינים אחרים שנחשדו בחשד למעשים מגונים והטרדות מיניות גם הם שוחררו לביתם בתום החקירה ואפילו לא הובאו להארכת מעצר בפני שופט, למרות שהיה קיים חשד ברור שהם עלולים לשבש את החקירה.

ניסים מור (צילום: פלאש 90)
ניצב ניסים מור. חקירה של שעות ספורות|צילום: פלאש 90

לעומת זאת, בחקירות של שוטרים זוטרים שנחשדו בעבירות שעל פניו הן פחות חמורות, כמו הדלפת מידע על פשיטות על בתי קזינו או הוצאת מידע ללא רשות, חוקרי מח"ש מיהרו לבצע את המעצרים של השוטרים מבלי להתלבט. "אין ספק שהיד של חוקרי מח"ש קלה על ההדק כאשר מדובר בשוטרים זוטרים, אך כשמדובר בקצינים הם עושים להם הנחות ולא עוצרים אותם. קצין שנחשד באונס צריך לעצור אותו מיד בלי היסוס בלי שום שיקול דעת", זועם שוטר ותיק וטוען, כי "במח"ש פוחדים ליצור תקדים ולהביא ניצב בפני שופט".

עו"ד פלילי ותיק, שייצג כמה שוטרים שהואשמו בעבירות שלא חייבו על פניו מעצר, טוען: "הרבה יותר נוח לחוקרי מח"ש לעצור את השוטרים מאשר לשבור את הראש היכן להחזיק במעצר את הניצבים. למח"ש אין תא מעצר כמו שיש למשטרה וכשמדובר בדרגות בכירות כמו ניצבים הם מעדיפים לשחרר אותם בתום החקירה. במקרה של ניצב מור, אם אזרח היה חשוד באותן עבירות, מח"ש לא היתה מהססת לרגע לעצור אותו ולהביא בפני שופט".

מהמחלקה לחקירות שוטרים שבפרקליטות המדינה נמסר בתגובה: "סמכותה של המחלקה לחקירות שוטרים לעצור אדם במהלך חקירה היא סמכות המוקנית על פי חוק שמגדיר בבירור את התנאים המצדיקים מעצרו של חשוד לצרכי חקירה. כאשר יש צורך לבצע מעצר, אין למח"ש כל מגבלה לבצע בתיאום מול שירות בתי הסוהר. בבואה לקבל החלטה בעניין זה, בוחנת מח"ש כל מקרה לגופו והחלטות על מעצר חשודים מתקבלות רק לאחר שהתברר כי מתקיימים התנאים המצריכים מעצר וזאת ללא קשר לדרגתו או מעמדו של החשוד. ככל שניתן להשיג את מטרות החקירה באמצעות שחרור בתנאים מגבילים נמנעת מח"ש מביצוע מעצרים. ואכן, למרות שמדי שנה מתקבלות במח"ש החלטות על העמדה לדין פלילי ומשמעתי של למעלה ממאתיים שוטרים, מעצרים מתבצעים רק באחוז קטן מהמקרים. כשהנסיבות מצדיקות זאת".