רצועת עזה (צילום: Christopher Furlong, GettyImages IL)
פלסטין נכנסה כחברה באונסק"ו לפני פחות משנתיים|צילום: Christopher Furlong, GettyImages IL
חמאס בונה בימים אלו בסיס צבאי חדש בצפון רצועת עזה, תוך שהוא פוגע באתר היסטורי ארכיאולוגי בן 3,000 שנה ואשר הוכרז על ידי ארגון אונסק"ו כאתר מורשת עולמית בשנת 2002. האתר, שהתגלה ב-1997 בנמל העתיק של עזה, מכיל שרידים מהתקופה הרומית, הביזנטית והאיסלאמית והתגלו בו רצפות פסיפס מרהיבות.

לפני פחות משנתיים, אונסק"ו הצביעה ואישרה את פלסטין כחברה, במטרה לסייע לפלסטינים לשמר אתרי מורשת, תחת פיקוח האו"ם.

אתר החדשות "אל-מוניטור" מדווח, כי ארגון "un watch", ארגון לא ממשלתי הממוקם בז'נבה ומטרתו לפקח על פעילות האו"ם ומקושר לוועדה היהודית-אמריקנית, שיגר מכתב בהול לארגון אונסק"ו בדרישה להתערב בעניין ולמנוע את הרס האתר על ידי חמאס ומחה על שתיקתו הרועמת בעניין. לטענת הארגון, חמאס בנה על שרידי האתר בסיס צבאי חדש, תוך כדי שהוא הורס את המקום וגורם נזק בלתי הפיך לעתיקות בו. נציגי הארגון דורשים מאונסק"ו להפסיק לעמוד מנגד ולשתוק, להתערב ולדרוש בתוקף מהחמאס לצאת מהאתר.

במשרד התיירות, הפועל מטעם חמאס בעזה, דוחים מכל וכל את הטענות על הקמת הבסיס ועומדים על כך שמדובר בשטח המיועד לצרכים צבאיים באופן זמני בלבד. סגן שר התיירות, מוחמד חלה טען בתגובה, כי אין לעמוד כמכשול בדרך של המאבק הפלסטיני וההתנגדות ושמדובר בפרויקט ושהאתר לא נפגע או נהרס. "אם המקום נהרס זה לא באחריותנו. זו אחריות של אונסק"ו גופים אחרים לשקם אותו", הוסיף חלה.

מי שנזעקו למנוע את הרס האתר הארכיאולוגי, הם אגודת "זכות הציבור לדעת", המשתייכים לחוגי הימין בישראל. פרופסור אלי פולק אמר בשיחה עם mako, כי מדובר בשערורייה גדולה, "כשישראל פוגעת בבתי קברות או אתרים מוסלמים קמה צעקה גדולה, וכשחמאס פוגע באתר בעל מורשת עולמי כולם שותקים ולא נוקפים אצבע. אני חושב שהציבור בארץ ובעולם צריך לדעת כיצד החמאס הורס אתר  מורשת עולמית כדי להקים בו בסיס צבאי ומחנה אימונים", הדגיש פרופ' פולק, "לא ברור לי מדוע מדינת ישראל שותקת ולא עושה דבר כדי להפיץ את העניין. זה חמור מאוד שגם אונסק"ו לכאורה משתפת פעולה כאשר לא שומעים את עמדתה בעניין כה חשוב של הריסת אתר כל כך חשוב".