כמדי כמה חודשים, מחירי הפירות והירקות שוב בכותרות. הפעם מדובר על הבסיס, הלחם והחמאה של הירקות והפירות. מלפפונים, עגבניות, פלפלים, הסלט של כל משפחה ישראלית, כשבעוד פחות משבוע מגיע ראש השנה על ארוחותיו.
איפה אפשר למצוא בכל זאת ירקות ופירות בזול?
ברשת סטופמרקט באו לקראת הצרכן, שם מציעים לכל מי שיקנה במאה שקלים ממוצרי החנות, פירות וירקות שונים ב-2.99 שקלים לקילו. המגבלה: מקסימום שני קילו מכל פריט (נניח 2 קילו עגבניות ולא יותר). במבצע אפשר למצוא את כל הירקות והפירות הבסיסיים, אבל שזיף ובננה, למשל, לא במבצע.
לצפוניים שבינכם מומלץ לנסוע לפייסל פירות וירקות. קרוב לנהריה, על הכביש שמוביל לעכו. שם תאכלי למצוא מלפפונים ב2.99 שקלים, עגבניות ב-4.90, תפוחי אדמה ב-1.99, תפוחים ב-2.5 שקלים ואפילו אפרסק ב-4.90.
השוק ברהט הוא אופציה טובה עבור הדרומיים. מחירי הירקות והפירות סבירים ביותר (עגבניה- 5 שקלים, פלפל- 6 שקלים ומלפפון ב-4 שקלים), ובשוק ניתן למצוא גם תבלינים, שטיחים, בגדים ומה לא. בסופי שבוע המקום הומה אדם והכל פתוח ותמיד אפשר לסגור את הקנייה בבילוי משפחתי באחת המסעדות שבעיר. אגב, רבים מהבדואים ברהט ובכלל בדרום, מעדיפים לעשות את הקניות שלהם דווקא בדהריה שבדרום הר חברון. יהודים אולי לא יגיעו לשם, אבל המחירים שם באמת שוברים כל מחיר שתמצאו בישראל. כך למשל קילו עגבניות עולה שם 2.5 שקלים ומלפפונים רק שני שקלים. לא נדיר למצוא שם קונים שממלאים ארגזים בסחורה וחוזרים הביתה.
מי שקונה את הירקות שלו בשוק, יודע שהשווקים הישראלים כבר אינם אופציה זולה יותר מרשתות המזון. התחרות העזה בין הרשתות מביאה ליצירת מחירים מלאכותיים. כך למשל, כפי שניתן לראות מנתוני mysupermarket, אצל רמי לוי אפשר למצוא ירקות ופירות במחיר נמוך במיוחד. לגבי איכות הירקות, זה כבר סיפור אחר. בכמה מסניפי רמי לוי השבוע מכרו עגבניות ירוקות לגמרי. "יש מחסור של ירקות בשוק. אני מבין שזה בגלל מזג האוויר, ולכן המחירים יקרים", אומר רמי לוי, בעליה של רשת 'שיווק השיקמה'. "הרשתות הגדולות רוצות רווח גולמי גבוה, אז הן מעלות מחירים. אני מיתגתי עצמי כרשת זולה, ולכן אני סופג את ההפרש כדי שכל עם ישראל יבוא אליי".
ועל כך אומר מאיר צור, יו"ר התאחדות החקלאים ישראל: "זה כבר נהיה לא סביר. הרשתות עושות תרגילים- כמו למשל קילו עגבניות בשקל אחרי שקנו אותה בחמישה שקלים, לכאורה באים לקראת הצרכן, אבל זה מושך את כל סל הפירות והירקות למעלה".
מגדלי הירקות והפירות מעלים שלושה טיעונים עיקריים לעליית המחירים של השבועות האחרונים. מחסור בידיים עובדות עם הצטמצמות מספר העובדים הזרים, מזג האוויר ופערי תיווך ענקיים. כך למשל, קילו עגבניות שהם מוכרים בחמישה שקלים, מגיע לצרכן אחרי גזירות הקופונים של המפיצים והספקים ל-10 עד 13 שקלים.
"השוק הסיטונאי יפחית משמעותית את פערי התיווך"
אחד הפתרונות לפערי התיווך הוא השוק הסיטונאי שעל הקמתו הוכרז לפני כשנתיים. השוק שאמור להיפתח בצומת מסובים על שטח של כעשרת אלפים דונם יגביר את פיקוח המדינה על התוצרת ובכך ידאג לרווחיות החקלאים ולכיסו של הצרכן. בראיון לגלי צה"ל הבוקר אמרה אורית נוקד, שרת החקלאות: "נקדם את פתיחתו של השוק הסיטונאי שיביא לירידת מחירי הפירות והירקות ויהווה פתרון לפערי התיווך הגדולים בין המחיר אותו מוכר המגדל למחיר לצרכן".
ד"ר רענן כהן, יו"ר השוק הסיטונאי אמר היום ל-mako: "בכל פעם שמחירי הירקות והפירות עולים, כולם מצהירים הצהרות. הבעיה היא שאין לזה המשכיות. ההצהרות הם בגדר של כיבוי שריפות זמני כדי להרגיע את הציבור. המצב היום הוא אסון אחד גדול. זה ג'ונגל של מחירים ומי שמשלם זה הציבור. מדינת ישראל חייבת להקים את השוק הסיטואני לטובת אזרחיה. זה דבר מקובל בכל מקום בעולם. לא ייתכן שהשוק של חברון הוא שוק סיטונאי טוב יותר מאשר במדינת ישראל. אוי ואבוי לנו".
כהן טוען שפקידי הממשלה והאוצר מייצרים חסמים בירוקרטיים שמונעים את הקמת השוק שממנו יהנה מאד הצרכן הישראלי. "אם יהיו אישורים, השוק יהיה מוכן תוך שנה והוא יחסוך 2.5 מיליארד שקלים בשנה לצרכנים. אני מקווה שראש הממשלה יכנס בענין הזה לעובי הקרובה ויבין את החשיבות בבניית השוק", הוסיף.