הכרה ב
"מנהג העמידה כזיכרון נחשב למנהג של גויים"|צילום: רויטרס
רוצה לעמוד בצפירה בבית הספר? זה עלול להתנקם בך. כך מספר מקור יודע דבר על ההתנהלות בבית הספר התיכון "בנות לאה" ביבנה ל-mako. "איימו על בנות שעמדו בצפירה שלא יגישו אותן לבגרות והודיעו להן שזה יתנקם בהן בציוני ההגשה. הבנות היו בהיסטריה לא נורמלית לגבי זה", מספר אותו מקור ומוסיף, כי "גם השנה עדיין ממשיכים להפעיל לחץ על הבנות. המנהלת ביררה מי הן הבנות שעמדו בצפירה בכיתות. במקום לתת להן את הבחירה, בפירוש מאיימים עליהן".

"בנות לאה" שייך לרשת החינוך העצמאי שנמצא בפיקוח חרדי. בבית הספר המדובר, מספרים, תלמידות התיכון צריכות להיעמד כאשר המורה נכנסת לכיתה. "כשניסו בנות לברר למה זה בסדר לעמוד כאות כבוד למורה ולא לזכר הנספים, הסבירו להם שעמידה בצפירה היא מנהג של גויים ולכן הוא לא מכבד את המתים ומצטער את נשמת הנפטר, שמותר לתת כך כבוד לחיים ולא למתים". 

"העמידה מבטלת את התהילים"

בחברה החרדית מסבירים כי העובדה שאינם נוהגים לעמוד בצפירה אינה נובעת מחוסר כבוד לנספים וכי ההפך הוא הנכון. "בציבור החרדי מאמינים שהדרך להנציח את זכרם של הנספים היא לא בעמידה אחת פעם בשנה", מסביר ישראל כהן, עיתונאי באתר החרדי "כיכר השבת", "צורת הזיכרון במגזר החרדי היא שונה ונעשית בכל מהלך השנה ובכל שבת מזכירים את כל אלה שנרצחו בתפילות. מנהג העמידה נחשב למנהג של גויים שמציינים את ימי הזיכרון שלהם בעמידה. זה כמו הנחת פרחים על הקבר. התגובה שצפויה בבתי ספר על עמידה בצפירה, היא כמו התגובה שתהייה בבית ספר חילוני אם בזמן שכולם עומדים, ילד אחד יתיישב ויקרא פרקי תהילים".

אבל בעוד זוהי השקפת בית הספר, ישנן נערות שגדלו למשפחות חרדיות בהן נהוג וחשוב לעמוד בצפירה. אותן בנות הן שחשות מאוימות מלקיים את מנהגן. "הטענה שלהם היא שאם עומדים זה מבטל את התהילים, שזאת מצווה שבאה בעבירה. עמידה בצפירה נתפסת ככפירה בעמדת בית הספר ולכן נזכרת כנגדך ולכן הבנות מפחדות נורא לעמוד", אומר המקור. 

רונית כהן, מנהלת בית הספר שוללת את הדברים מכל וכל: "אנחנו לא מאימים על אף אחד. אנחנו מעבירים להן את השקפת עולמנו. השקפת עולמנו ידועה והיא שהצפירה לא מועילה למתים. לגבי טענת האיומים בהורדת הציונים - בוודאי שאין לי עניין להוריד את רמת בית הספר בשביל עמידה בצפירה. השנה בנות עמדו בצפירה, אף אחת לא קיבלה שום תגובה על כך ואין אצלנו שום הנחיה לשום מורה לאיים בנושא הזה". 

ממשרד החינוך נמסר כי, "בית הספר המדובר, נותן לתלמידות חופש ביטוי האבל, בין היתר דרך עמידה בצפירה. מבדיקה שנערכה בעניין עולה, כי בית הספר אינו אוסר על התלמידות בעת הצפירה לעמוד. ביום הזכירון לשואה ולגבורה, שהתקיים ביום  ב' האחרון, כמה בנות בחרו לכבד את הצפירה בעמידת דום ובית הספר בשום אופן לא מנע זאת מהן. תלמידות אחרות בחרו לכבד את הצפירה בקריאת תהילים".