כתבת יחסי ציבור חסרת תקדים בתוכנית התחקירים המוערכת ביותר בארצות-הברית? או אולי שוב סיפור מוכר לעייפה שמציג את תל-אביב כבועה מנותקת? בימים שאחרי שידור הכתבה המדוברת על תל אביב בתכנית התחקירים המובילה בארצות-הברית "60 דקות" הדעות חלוקות. הרוב הגדול, בעיקר ברשת, מפרגן לתכנית של ה-CBS. שם, בין סיפור על מריל סטריפ ותחקיר מקיף על תעשיית הכסף סביב בתי הקברות במדינה, שובצה כתבה של 12 דקות על העיר שאף פעם לא נחה. מי שצפה בתכנית דרך משקפיים וורודות ראה עיר ליברלית ומלאת חיים. אחרים דווקא חשבו שתל אביב הוצגה כבועה מנותקת. עכשיו, הישראלים שליוו את ההפקה מדברים, והם - מרוצים עד הגג.

"באופן גורף התגובות היו מאוד חיוביות", מספר איתן שוורץ, יועצו של חולדאי לעניינים בינלאומיים ואחד האנשים שליוו את ההפקה מטעם מנהלת "עיר עולם", שמטרתה למצב את תל-אביב כעיר גלובלית ומרכזית, "בערך 80-90 אחוז מהתגובות שאני קיבלתי היו של אנשים שהרגישו כאילו קיבלנו תשדיר פרסומת של 12 דקות בטלוויזיה האמריקאית. אחד הישראלים בחו"ל שצפו בכתבה אפילו אמר שמאז אקסודוס עם פול ניומן לא היה תשדיר שירות טוב כזה לישראל".

אסף זמיר ובוב סיימון, מתוך
אסף זמיר, סגן ראש עיריית תל אביב, וסיימון. "ראיינו אותי ביציאה מבר"
בסרט משובצים ראיונות עם ראש העיר תל אביב, רון חולדאי, איש ההייטק והיזם יוסי ורדי, סוכן השחקנים אריק קנלר, גל אוחובסקי ואחרים. מרואיין נוסף הוא גדעון לוי, עיתונאי "הארץ", שמציג את תל אביב כמנותקת מהמציאות הישראלית. "הטענות של גדעון לוי הוכיחו את עצמן כלא רלוונטיות במשך השנה שעברה", אומר אסף זמיר, סגן ראש עיריית תל אביב, שגם הוא הסתובב לא מעט עם הצוות ואף התראיין לכתבה. "בזמן שהוא טען שם שלצעירים בתל-אביב לא אכפת מכלום, המחאה שליוותה אותנו בשנה האחרונה הוכיחה בדיוק את ההפך".

מאות שעות של חומר גלם

הסטנדרטים של האמריקאיים הפתיעו את הישראלים שהסתובבו עם ההפקה. "תביני, הכתבה צולמה כבר לפני שנה", אומר שוורץ, "צוות התוכנית עבד על התחקיר במשך חודשים רבים ופנה לעירייה רק בשלב מאוחר יותר באפריל 2011. רק אז נוצר הקשר הראשוני אתנו". שוורץ מספר כי לפני צילום הכתבה נקבעה פגישה מקדימה עם ראש העיר, אליה הגיעו הכתב הוותיק בוב סיימון והמפיק. "ההנחיה מטעם ראש העיר ומנכ"ל העירייה הייתה לתת להם את הטיפול הראוי להפקה בסדר גודל כזה ולאפשר להם להסתובב באופן חופשי בעיר במשך שבועות", הוא אומר.

איתן שוורץ בהקרנת בכורה של הסרט נודל (צילום: עודד קרני)
שוורץ: "מאז אקסודוס לא היה שירות כזה לישראל"|צילום: עודד קרני
שוורץ לא הופתע לגלות שמדובר שאחת מהמערכות הרציניות והמקצועיות בעולם. "צוות התוכנית הגיע כשהוא כבר מכיר את כל פרטי ההיסטוריה של העיר, וגם את השיח הנוכחי בתוכה", הוא מספר על פגישתו עם הצוות של תוכנית התחקירים, "מדובר בצוות המקצועי והמתוקצב ביותר שפגשתי. את הצלם הטיסו במיוחד מדרום אפריקה ואת אנשי הצוות האחרים ממקומות שונים בעולם. הם לא וויתרו והגיעו לעשרות לוקיישנים. הם השקיעו אלפי שעות עבודה בארץ וצילמו פה לדעתי מאות שעות. שזה אומר המון חומר גלם שנפל בעריכה ובעיקר עשרות מרואיינים שאני בטוח שהרבה מהם צפו בכתבה והתאכזבו לגלות ששנשארו בחוץ".

בוב סיימון שוב בישראל

רון חולדאי ובוב סיימון בתל אביב, מתוך
חולדאי וסיימון נהנים בתל אביב. מתוך "60 דקות"
יש לציין, היכרותו של העיתונאי הותיק, בוב סיימון, עם העיר התל- אביבית אינה רק פרי של תחקיר מקיף. סיימון, שביקר במהלך שנות עבודתו בעשרות מדינות, זכה להכיר את האזור מקרוב כשהיה לנציגה של הרשת בתל-אביב בסוף שנות ה-70. סיקורו האוהד כלפי ישראל בכתבה אינו מובן מאליו. רק בחודש שעבר שודרה כתבה נוספת של סיימון שעסקה במצבם של הערבים הנוצרים בישראל ובגדה המערבית. במהלך הכתבה טען העיתונאי כי שגריר ישראל בארצות הברית, מייקל אורן, ניסה לסכל את שידורה. סיימון אף הציג עימות שקיים עם אורן, במהלכו הוא נוזף בשגריר על ניסיון ההתערבות.

בעבר, תחקיריה הנוקבים של "60 דקות" הצליחו לעורר את זעמם של גורמים שונים בישראל. זכורים במיוחד התחקיר על ההתנחלויות במזרח ירושלים וכתבה על וירוס הסטוקסנט שחדר למערך הגרעין האיראני.

הצלחתם להשפיע על הכתבה? ניסיתם להטות אותה להצגה חיובית יותר של העיר?

"קשה מאד להשפיע על האג'נדה שלהם", אומר שוורץ, "מדובר בעיתונאים עם הרמה הגבוהה ביותר של אתיקה, כך שהם אפילו לא היו מוכנים לקבל מאתנו כוס קפה. לצורך העניין, כשצילמנו סצינה בשדרות רוטשילד בשבת בבוקר והלכנו לקיוסק להביא קפה, הם דאגו שהמפיק האמריקאי יתלווה וישלם על שלהם. זה אנשים שאתה לא יכול להאכיל בסיפורים. כל פרט פיקנטי שניסינו לספר להם הם כבר הכירו. הם ידעו מראש באיזה מועדונים הם רוצים לצלם ואפילו לאיזה ליין ב'חתול והכלב' הם רוצים להגיע. אני רוצה להאמין שכל מי שיסתכל על תל-אביב באופן אובייקטיבי יראה אותה בצורה חיובית, וכנראה שכך גם היה".