הקרב על הקנאביס הרפואי יוצא לדרך. מאז נכנסה לתפקידה כשרת הבריאות, יעל גרמן לא מפסיקה לקבל מכתבים, רבים מהם מחולים, המבקשים לקבל אישור לשימוש בקנביס רפואי. לצד ההפגנות והדיונים בכנסת, נראה כי המחאה הגדולה מתרחשת דווקא בפייסבוק. האם הלחץ שמופעל על ידי הגולשים יגרום לשינוי מדיניות שרת הבריאות, יעל גרמן בכל הנוגע לשימוש בקנביס הרפואי .
לפני כחודש, הוחלט במשרד הבריאות, להסדיר את הטיפול בקנביס הרפואי ולקבוע מי הם החולים שרשאים לקבל את הטיפול. במסגרת הנוהל החדש, שנכנס לתוקף באופן מיידי, הוחלט כי בניגוד למקובל בעבר, אז האחראי הבלעדי לאישור השימוש בחומר היה מנהל בית החולים הפסיכיאטרי אברבנאל, ד"ר יהודה ברוך, מי שכעת תעניק את האישורים תהיה היחידה לקנביס רפואי (יק"ר). זאת, בהתאם לבדיקות רופאים מומחים ובצמוד לנהלים חדשים ולרשימת המחלות שמופיעות בו.
הנוהל החדש עורר את זעמם של אלפי חולים שקיבלו בעבר אישור לשימוש בקנביס וכעת בשל הנהלים החדשים ייתכן ולא יאושרו. הזעם מופנה בעיקרו כלפי שרת הבריאות, יעל גרמן ולצד שביתות הרעב מתחת לביתה והתגייסות חברי הכנסת, ניתן לראות אותותיו בעמוד הפייסבוק שלה, שהוצף בתגובות זועמות של הגולשים, ביניהם חולים רבים שדורשים ממנה להקל על סבלם ולאפשר להם את השימוש בקנביס רפואי.
גולשת נוספה סיפרה כיצד הקנביס הרפואי סייע למחלתה: "דווקא אני בעדך וחושבת שכן באתם לשנות...למה לא ללכת לטובת האנשים ובמקרה שלך - החולים? למה לא לאשר תרופה קסומה כמו הקנביס? למה לא לאשר את פיתוחה של התרופה כך שההשפעות כמו 'סטלה' לא יהיו כשצורכים אותה ואז יהיה אפשר גם לעבוד בזמן הצריכה?", כתבה הגולשת והוסיפה, "אין לי בעיה להוכיח לך את היעילות של התרופה הטובה ביותר שאי פעם יצא לי לצרוך. בתור אחת שניסו עליה הרבה מאד תרופות. בטח יותר יעילה ממורפיום שניסו עליי וכמעט הרג אותי. לראשונה מזה 5 שנים אני מצליחה לישון כמו בנאדם. בלי התנפחויות, בלי פריחות, בלי פרכוסים. אז אם זה לא יעיל איך את קוראת לזה?".
הבן יצא להגנת השרה: "הקמפיין הנוכחי ממומן על ידי בעלי אינטרסים"
מתנגדיה של גרמן טוענים, כי במקום להתעסק בכאבם של החולים ובצרכיהם הרפואיים המידיים, היא מכוונת מלחמתה נגד מגדלי הקנביס. טיעונים אלה נאמרים לאור דבריה של גרמן בשבוע שעבר בדיון בכנסת שרמזו בדבר האינטרסים של מגדלי הקנביס ברפואי, "ישנו נושא שלישי, שגם בו אני לא רוצה לגעת אבל אני מציינת, כי הוא חייב להיות בפני חברי הכנסת וצריך לדעת: ישנם מגדלי הקנביס. לפני מספר שנים מדינת ישראל החליטה שהיא מתירה ונותנת רשות למגדלים פה בארץ לגדל את הצמח, צמח הקנביס, לצורך אך ורק שימוש רפואי. ההיתר הזה עומד לפוג באוגוסט השנה. יכול להיות שהרעש סביב הנושא קשור גם בצורה כזו או אחרת לחששם של מגדלי הקנביס שמא הרישיון לא יאושר."
בנה של שרת הבריאות, גיא גרמן, נרתם להגנת אימו, ובעמוד הפייסבוק של מגזין "קנביס" כתב בתגובה לאחד הגולשים: "מה שבטוח הוא שהקמפיין הנוכחי הממומן (ואני אומר לך את זה כעת באחריות ומתוך ידע) על ידי בעלי אינטרסים הוא מעשה נבלה שמעוניין לעקוף את הכנסת ולנצל את משרד הבריאות להלבנת צריכת גראס לכל דורש (בניגוד לחוק הקיים) ועל חשבון סבלם של חולים". גרמן המשיך בחילופי דברים עם אחד הגולשים בקבוצה כשהוא מגן על אימו ועל מדיניות משרד הבריאות בכל הקשור בשימוש בקנביס רפואי. "אתה מבין שהוא יספק גראס לצרכני גראס ולא לחולים? ומכיוון שאין עשרות טונות בחודש לספק מי שייפגע זה החולים ומי ש'ירוויח' כביכול זה סטלנים. אתה מבין שזה לא הדרך – שהדרך האחת והיחידה היא שינוי החוק?", כתב.
גם העיתונאי, ד"ר יריב בן אליעזר, חברה הקרוב של גרמן ומי שניהל בעבר את הקמפיין שלה לראשות עיריית הרצליה נחלץ לעזרתה ומיהר להגן על התנהלותה. בשבוע שעבר, פרסם בעמוד הפייסבוק שלו פוסט שתומך בהתנהלותה, לצד הפניית אצבע מאשימה לעבר מגדלי הקנביס הרפואי. "יעל גרמן הבטיחה שכל מי שנזקק לקנביס רפואי - יקבל אותו. גם המפגינים ליד ביתה מקבלים קנביס. אז מה הבעיה?", כותב בן אליעזר, "מגדלי הקנביס רוצים להמשיך ולגרוף מיליונים, ולכן הם מנהלים קמפיין אישי נגד גרמן, ורותמים לקמפיין את החולים, השובתים ליד בית גרמן. מעניין מה המוטיבציה של השובתים לשבות, שהרי הם מקבלים קנביס?"
בן אליעזר, מיהר להתייחס לביקורת נגדו ובפוסט שפרסם אמש בעמוד הפייסבוק שלו כתב: "עשיתי פאדיחה איומה. הבעתי תמיכה בשרת הבריאות, שלדעתי ולמיטב ידיעתי, מתנהל נגדה קמפיין אישי מטעם מגדלי הקנביס בישראל, שמגלגלים עיניים לשמיים ומגלגלים גם הון עתק, כשהם מתיימרים לדבר בשמם של חולים ולדאוג לצרכיהם", כתב בן אליעזר. "למה פאדיחה? מכיוון שמיד הפכתי גם אני ל'אוייב העם', וכל זב חוטם פוסל אותי אישית ותוחב ידיו לכיסי, כדי להכפיש את שמי ברבים".
"אנשים התחרפנו בתגובות"
בשיחה עם mako אמר היום בן אליעזר, כי אם בתפקידה היה עומד גבר עוצמת הביקורת הייתה משתנה "מנהלי נגדה קמפיין מכוער בצורה גסה ואני בטוח שאם היא הייתה גבר, לא היה נגדה קמפיין כזה גדול. מכסחים אותה בגלל שהיא עדינה ורגישה".
בן אליעזר התייחס לתגובות הקשות שקיבל לאור הסטטוס התמיכה בגרמן: "כתבתי שאני חושב שיש פה קמפיין נגדה ומיד הפכתי לאויב העם. כתבו לי קללות נוראיות כמו נבלה ואין לך לב". אומר בן אליעזר, "הסתכלתי בפרופילים של האנשים שכתבו לי וראיתי שיש שם אנשים שהיו בעלה ירוק ואחד שהוא חוקר מריחואנה, הרושם שלי שלא כולם חולים וזקוקים לקנביס ולא כולם אנשים תמימים. יש פה יד שמרכזת קמפיין ברור, אלו אנשים בעלי אינטרסים".
לגבי המחאה, שמתנהלת בעיקרה בפייסבוק אומר בן אליעזר, "בפייסבוק נוח להביע דעה והעובדה לכך היא שכתבתי פוסט ששימש לאנשים מכה להנחתה וכולם התלבשו עלי. תכנסי לדף של יעל ולצד מעט אנשים שמבקשים עזרה, המון גולשים מקללים אותה 'רשעית הלוואי שתקבלי סרטן במוח, הלוואי שתמותי את והילדים שלך' – אנשים התחרפנו".
"הקנביס עושה לחולי הטורט מה שאדוויל עושה למיגרנה"
העיתונאי אסף שלונסקי הצטרף למחאתם של הגולשים ובעמוד הפייסבוק שלו כתב בשבוע שעבר פוסט בו שיתף בדבר מחלת הטורט, בה לקה בילדותו "בעוונותיי, כבר מילדות אני חולה בטורט סינדרום. תסמונת הגורמת בין השאר לטיקים בלתי רצוניים ושלל בעיות קטנות נלוות. לעולם לא הייתי מהחולים המקללים, ואם לומר את האמת, הטורט שלי לא הפריע לי באופן רציני בתפקוד", כתב שלונסקי, "קשה לתאר את הקושי של חולה טורט להתמודד עם המחלה. עד לפני כמה שנים עישנתי קנביס. אני יכול לומר זאת חד משמעית: הקנביס עושה לחולי הטורט מה שאדוויל עושה למיגרנה, מה שאינסולין עושה לחולי סכרת".