וילה יוקרתית מתוך תכנית חיסכון (וידאו WMV: תכנית חיסכון)
אילוסטרציה|וידאו WMV: תכנית חיסכון
בני זוג מהרצליה שהשכירו לפני כשש שנים וילה לשגריר סלובקיה דאז ואשתו, תבעו אותו על כך שהשאיר דירה מוזנחת. בתום משפט ממושך קבע בית המשפט המחוזי בתל אביב, כי מאחר שלבני הזוג עומדת חסינות דיפלומטית הם אינם צריכים לשלם פיצויים לשוכרים, ודווקא בעלי הדירה צריכים לפצות את השגריר ב-22 אלף שקלים, על הוצאות המשפט.

על פי החוזה שנחתם בין בעלי הדירה לשגריר, סוכם כי השגרירות תשלם סכום של 5,800 דולר דמי שכירות מדי חודש וכן תהיה אחראית לכך נזק שייגרם לווילה. בני הזוג שהשכירו את הווילה לשגרירות טענו שלאחר עזיבת השגריר ואשתו את הבית, הם גילו שהיא לא תוחזקה כראוי וכי נגרמו להם נזקים שאילצו אותם לשפץ אותה.

בעלי הבית הגישו תביעה לבית משפט השלום בתל אביב נגד השגרירות, השגריר ואשתו על סכום של 103 אלף שקלים. במהלך המשפט הוסכם שהרפובליקה הסלובקית תשלם לבני הזוג סכום של 11 אלף יורו, מבלי להודות באחריותה לנזקים שנגרמו לווילה ובתנאי שתוסר מכתב התביעה.

בני הזוג התובעים החליטו להמשיך בהליכים המשפטיים נגד השגריר ואשתו בדרישה לחייב אותם על הנזקים. בבית המשפט הם טענו, כי על השגריר ואשתו חלה האחריות לנזקים הרבים שנגרמו לווילה ולכן עליהם לפצות אותם.

בית משפט השלום שדן בתביעה דחה אותה על הסף בנימוק שלשגריר ולאשתו מוקנית חסינות דיפלומטית מכוח אמנת "וינה" משנת 1961, עליה חתום גם מדינת ישראל. "שכירת נכס למגורי השגריר בתקופת כהונתו כשגריר היא מסוג הפעילויות בגינן מוגן השגריר ונהנה מחסינות", נימקה השופטת.

בני הזוג לא ויתרו והגישו ערעור על ההחלטה לבית המשפט המחוזי בתל אביב, בנימוק שבמקרה זה לא מוקנית חסינות דיפלומטית לנתבעים. בית המשפט החליט בסוף השבוע האחרון לדחות את הערעור ולחייב את בני הזוג התובעים בהוצאות משפט של 22 אלף שקל. השופט גדעון גינת קבע, כי אכן לשגריר ולאשתו עומדת החסינות הדיפלומטית ולכן יש לדחות את התביעה על הסף. "אמנת וינה מעניקה חסינות אף לבני משפחתו של הדיפלומט", הדגיש.