אנשי העסקים שמעורבים בקמפיין לסגירת המכולות בשבת בתל אביב מעורבים במקביל גם בפעילות אחרת שעוסקת בנושא שמירת השבת: קמפיין של עמותת בית הלל לשבת ישראלית, שלפיו לא תתקיים פעילות מסחר בשבת ברחבי הארץ, אלא רק פעילות תרבות.
ביום ראשון פורסם ב–TheMarker כי עם התורמים הסודיים למאבק של בעלי המכולות נמנה איש העסקים הדתי אבי כץ, בעלי רשת קופיקס וקרן הגשמה; עוד מעורבים בקמפיין לסגירת המכולות בשבת הם איש העסקים הדתי אברהם פוקס, מבעלי קבוצת האופנה פוקס; דוד שוב, עורך דין חרדי שייצג את בעלי המכולות והתאחדות הסוחרים בהליך המשפטי וביצע חלק מעבודתו בהתנדבות; ועו"ד יצחק מירון, חבר המועצה הדתית תל אביב־יפו.
שוב ופוקס, שניים מהתומכים בקידום מאבק המכולות שהוצג כמאבק סוציאלי למען בעלי העסקים הקטנים, מעורבים גם בקמפיין של עמותת בית הלל, שפועלת לקירוב לבבות, לשבת ישראלית. "המטרה שלנו היא לאתגר את החברה הישראלית לשמור את השבת כיום משמעותי, כל אחד כהשקפתו", אומר יו"ר עמותת בית הלל, הרב רונן נויבירט. "המטרה היא לעודד פחות מסחר בשבת ויותר תרבות. אנחנו מדברים על בניית צביון אחר - שהדגש בשבת יהיה משמעותי, שמתנ"סים יהיו פתוחים לפעילות קהילתית במקום קניות במרכזי מסחר".
"ביזוי חמור של שלטון החוק"
נויבירט אומר כי לא היה בקשר ישיר עם בעלי המכולות, וכי פוקס ושוב אינם מממנים את הפעילות. ואולם השניים מעורבים בקמפיין של עמותת בית הלל ונוטלים חלק בוועדות ההיגוי ובישיבות אסטרטגיה של הארגון. שוב, ביחד עם קובי ברמר, יוזם המאבק ובעל מכולת בתל אביב, גם השתתפו באירוע שנערך בכנסת באחרונה מטעם בית הלל ועסק בנושא שבת ישראלית.
מאבק המכולות החל לפני כמה שנים, כשמכולות בתל אביב טענו לתחרות לא הוגנת מול רשתות המזון הגדולות הפועלות בשבת, AM:PM וטיב טעם, וזאת בשל התנהלותה של עיריית תל אביב, שלטענת המכולות מדיניות האכיפה של חוק העזר העירוני שלה ומתן קנסות מינוריים ומעטים לרשתות הפועלות בשבת הביא לאפליית המכולות מול הרשתות שהיו יכולות לעמוד בקנסות.
בנוסף טען פורום מאבק המכולות כי פעילות הרשתות בשבת נוגדת את חוק שעות עבודה ומנוחה, מכיוון שהיא מאלצת את בעלי המכולות לפתוח את העסקים שלהם בשבת, אם אינם רוצים להפסיד כסף, אף שאין להם את היכולת הכלכלית לעשות זאת ובניגוד לרצונם.
בית המשפט העליון קבע כי על עיריית תל אביב לאכוף את חוק העזר לסגירת העסקים בשבת, ואילו העירייה שינתה את חוק העזר כך שמרכולים יוכלו לפעול בתנאים מסוימים. ואולם שר הפנים, גדעון סער, החליט שלא לאשר חלקים ממנו וכי לא ניתן יהיה להפעיל מרכולים בשבת, בטענה ש"חוק זה פוגע בצורה לא מידתית בערך השבת כיום המנוחה הכללי בישראל וחורג מן הכלל בדבר איסור מסחר בשבת בצורה בלתי סבירה".
מטעמו של פוקס נמסר כי הוא לא מימן את הפעילות של בית הלל "אפילו לא באגורה אחת".
"מאבק הסוחרים ובעלי המכולות הוא מאבק סוציאלי על קיומם ועל פת לחמם ואין בינו לבין מאבקי דת ולו כלום", מסר שוב. "יש לציין את ההיבטים החמורים של הון־שלטון, שעולים מהקשר שבין הרשתות לעיריית תל אביב ואת הביזוי החמור של שלטון החוק ופסקי הדין של בית המשפט העליון. יש לציין גם את הפעולות החמורות של בעלי הרשתות, שבציניות שקשה למצוא כדוגמתה משסים את כוח האדם הזול שלהם בבעלי המכולות ובשלטון החוק למען שורת הרווח של בעלי השליטה.
"הוזמנתי פעמים רבות עם לקוחותי לפורומים שונים שעסקו בנושא ימי המנוחה. בכלל זה, הוזמנתי להשתתף בכינוסים שערכה יוזמת שבת ישראלית בהשתתפות תנועת תיקון, המכון לדמוקרטיה, עמותת בית הלל, מדרשת אורנים, עמותת גשר ועוד. פורומים אלה מבקשים להביא את הציבור הישראלי להסכמה ציבורית רחבה בנושא השבת הישראלית ברוח אמנת גביזון־מדן (המציעה מתווה סטטוס־קוו עדכני; נ"ט ועד"מ). אכן נכחתי באירוע בכנסת בהשתתפות שרת המשפטים, ציפי לבני, והח"כים יצחק הרצוג, ד"ר רות קלדרון, אלעזר שטרן ועוד. אני גאה בהשתתפותי זו".
הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker
לכתבות נוספות באתר: