הגזענות זולגת גם לענף המוניות: לפי עדויות בענף, נוסעים רבים שמזמינים מונית בירושלים מבקשים שהנהג לא יהיה ערבי. הדבר ניכר גם בהזמנות טלפוניות מתחנות המוניות הוותיקות וגם בהזמנות באפליקציית גט טקסי.

בתחנות הוותיקות, ההחלטה אם לאפשר ללקוח לבחור את דתו של הנהג תלויה בסדרן, ולפי בדיקה שערכנו בכמה תחנות הסדרנים מסרבים לאפליה מסוג זה מתוך סולידריות בין עובדי התחנה.

בגט טקסי, כמו גם באיסוף מונית מהרחוב, הבעיה אחרת, מכיוון שהנהגים חשופים לגילויי גזענות באופן ישיר. בגט טקסי יש אפשרות לרשום בשדה "הערות לנהג" באפליקציה בקשות שונות, ומתברר כי אחת הנפוצות שבהן היא שהנהג יהיה יהודי. נהגים שעמם שוחחנו העריכו כי כ-5% מהנוסעים מבקשים זאת.

כשמזמין המונית מבקש בקשה כזאת המידע מגיע לנהגים ערבים, ואלה נמנעים מלאסוף אותו. לדברי הנהגים, נוסעים רבים מבקשים שהנהג יהיה "שומר שבת", בניסיון להסוות את המניע לבקשתם. אחד מהנהגים היהודים אמר כי שהוא שומר כיפה בתא הכפפות עבור נוסעים אלה.

"אנשים מפחדים"

גט טקסי - שלה, לטענתה, כ-4,000 מוניות בישראל, שמהן כ-500 באזור ירושלים - דווקא יצאה באחרונה בפומבי ביטויי גזענות. בתגובה לפנייה של לקוחת החברה, שהתלוננה על כך שנהגים ערבים עובדים עם החברה, השיבו לה גט טקסי בפייסבוק: "אנחנו חברה שדוגלת בכך שיש לכבד כל אדם באשר הוא אדם. כידוע לך, יש חוק בישראל שלפיו אין להפלות אנשים לפי פרמטרים שונים, ובהם גם דתם/מוצאם. אנחנו בוחנים כל נהג בהתאם לאינדיווידואל שהוא ובהתאם לערכי החברה (אמינות, שירותיות וכו') ולא בהתאם למוצא שלו. האמירה הגזענית שלך לא במקומה, ואם כך את חושבת את בהחלט מוזמנת לוותר על שירותינו. דווקא בימים כמו הימים שבהם אנחנו שרויים כיום (בתקופה של פיגועים בירושלים; ד"ש), צריך לקדם דו־שיח סובלני ולא גזעני".

תגובה זאת זכתה לתהודה רחבה, ולצד גילויי תמיכה רבים בעמדה של גט טקסי, גולשים אחרים כתבו בעמוד הפייסבוק של החברה הערות בוטות וגזעניות, והודיעו כי יפסיקו להשתמש בשירותיה.

"אין מה לעשות, מפחיד יותר לנסוע במונית של ערבי", אמר נהג יהודי של גט טקסי. "זה לא מגיע להם, ורובם אנשים טובים, אבל בירושלים אנשים מפחדים, ואפשר להבין אותם. אין אמון בערבים". לדברי הנהג, הוא אוסף נוסעים רבים שמבקשים נהגים יהודים.

נהגים ערבים מספרים על גזענות קשה, ברחוב ובאפליקציה. נהג שאינו בגט טקסי סיפר כי נוסע ניגש לתחנת מוניות ודרש נהג מונית יהודי. הנהגים אמרו לו שהנהג הראשון בתור הוא ערבי, ואי־אפשר להחליף אותו, והנוסע זעם והשתולל ואף בעט במוניות החונות. "קורה שעוצרים אותי ברחוב ושואלים אותי איך קוראים לך כדי לגלות אם אני יהודי או ערבי", מספר נהג אחר.

לדברי נהג ערבי בגט טקסי, הוא נמנע מלאסוף נוסעים שמבקשים נהג "שומר שבת", כי "מה אני צריך צרות. אני יודע מה יעשו לי? אם הם לא רוצים, שיחכו הרבה זמן לנהג יהודי".

"במשטרה אמרו לי שאין מה לעשות"

גילויי האלימות כלפי נהגים ערבים אינם נעצרים בענף המוניות, ומוכרים גם לנהגי אוטובוס ערבים. בתחילת החודש דנה ועדת העבודה והרווחה של הכנסת בתופעה, שמקיפה את ירושלים ויישובים קרובים אליה, בהם מודיעין עלית וביתר עלית, וארבע חברות תחבורה ציבורית - אגד, קווים, אפיקים ואגד תעבורה.

תחבורה ציבורית בשבת? החוק יעלה (צילום: נתי שוחט, פלאש 90, חדשות)
אלימות כלפי נהגים. אילוסטרציה|צילום: נתי שוחט, פלאש 90, חדשות

האלימות כלפי הנהגים היא משני הצדדים: פלסטינים שרוגמים אוטובוסים באבנים בכמה מקרים, ויהודים שתוקפים את הנהג מילולית ואף פיסית. בדיון סיפר נהג אגד עמאר אבו־סמאן: "בשבוע שעבר חייל סירב להציג בפני תעודת חוגר. הוא אמר לי: 'אני אקרע לך את הצורה, עוד ניפגש'. התקשרתי למשטרה ואמרו לי שאין מה לעשות".

מוראד עטון, חבר ועד הנהגים בקווים, הוסיף כי "ביקשנו מההנהלה מאבטחים, אבל הם סירבו וטענו שאין סמכות לשים מאבטחים באוטובוס. אנחנו אמורים להתקשר למשטרה בזמן האירוע. גם כשהמשטרה מגיעה היא לא תמיד מורידה את התוקף" .

התאבדות נהג אגד בירושלים בנובמבר, שנחשדה כרצח, הביאה לניכור בין הנהגים הפלסטינים בחברה להנהלה, ועשרות מהם התפטרו לאחר מכן. לטענתם, הדבר נגרם בשל התנכלות בלתי־פוסקת של נוסעים אליהם ותחושת סכנה לחייהם. הדבר גרם אף לשיבושים בפעילות אגד בבירה.

הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker

 לכתבות נוספות באתר:

ראש הממשלה הבטיח ולא קיים? נזרוק אותו, אין הזדמנות שנייה

למה "העין השביעית" בדרך להיסגר? תסתכלו על תלושי השכר של בכירי המכון הישראלי לדמוקרטיה