אין תמונה
הכרזה של הסדרה "פלפלים צהובים" בטיוואן
הסדרה "פלפלים צהובים" ממשיכה לשמש כלי עזר חשוב להגברת המודעות לאוטיזם ולהתמודדות עם התסמונת בעולם. לאחר שבשנה שעברה פרקים מהסדרה, שיצרה קרן מרגלית ושודרה ב"קשת", הוקרנו באו"ם, בסוף השבוע האחרון, לקראת יום האוטיזם הבינלאומי שמצויין היום, פרקי הסדרה פלפלים צהובים הרחיקו עד טיוואן. הסדרה עוסקת במשפחה שמתגוררת בדרום ובאיבחון שההורים עושים לבנם הקטן, מתגלה שהוא נמצא על הספקטרום האוטיסטי. הסדרה מלווה את ההורים, בני המשפחה והחברים בהתמודדות עם האוטיזם.

"זו אמנם סדרת דרמה, אבל היא אמצעי מצוין הממחיש לציבור הרחב מה זה אוטיזם, ועד כמה מורכבת ההתמודדות איתו", מספרת סימונה הלפרין ראש הנציגות המסחרית-כלכלית הישראלית בטאיפה, "לישראל אין יחסים רשמיים עם טיוואן, אלא רק יחסים בנושאי כלכלה, מדע, תרבות ואקדמיה. אבל לישראל יש ניסיון רב ומודל מוצלח של אלו"ט להתמודדות עם אוטיזם בשיתוף עם גורמי ממשל בכל הנושא של טיפול וסיוע לילדים ומבוגרים עם אוטיזם. לכן החלטנו כבר בשנה שעברה לייצר שיתוף פעולה בין הגורמים המובילים את הנושא כאן לבין גורמים באלו"ט ישראל".

סימונה, מספרת שהחברה הטאיוונית רואה בילדים אלה נטע זר שמנסים להתעלם ממנו, בדרך כלל שמים אותם במוסדות בתנאים קשים, חלקם נכבלים בשרשראות. "רוב ההורים הטאיוואנים מתכחשים לילדים האלה ומתביישים להציג אותם בחברה", היא מספרת, "אנחנו חושבים שישראל יכולה לתרום לשינוי התפיסה המוטעית לגבי הילדים האלה. הבעיה בהתמודדות עם אוטיזם היא בעיקר בחוסר המודעות, אנשים שיש להם ילד עם אוטיזם מתביישים בו ואנשים שאין להם ילד עם אוטיזם נרתעים, הם לא מבינים בזה כלום".

איך אומרים פלפלים צהובים בסינית

השנה הצליחה סימונה לייצר סמינר מיוחד לאנשי מקצוע בטיוואן שארך יומיים בהשתתפות אנשי מקצוע מכל רחבי טיוואן וגם ממדינות אחרות באירופה. בסוף הסמינר הוקרנו שני הפרקים הראשונים של הסדרה "פלפלים צהובים": "הכנו מראש תרגום וכתוביות בסינית", הלפרין מספרת על ההקרנה, "באולם ישבו 150 איש וזה היה מדהים לראות איך זה עובר למרות הפערים הבין תרבותיים, הם צחקו במקומות הנכונים והתרגשו במקומות הנכונים. כולם ישבו מרותקים. אוטיזם זו קשת רחבה מאוד, הסובלים ממנה סובלים מליקוי בקישורים תקשורתיים וחברתיים, בכל אחד מאתנו יש אלמנטים כאלה, שאנחנו יכולים להזדהות איתם וזה בדיוק מה שהסדרה עשתה. זו לא סדרה על אוטיזם אלא על תקשורת במשפחה, על כל קשת התגובות מרגע הגילוי, מההכחשה ועד ההכרה. כל האנשים בקהל פה בטיוואן שלא מבינים עברית ואפילו אנגלית ראו את הסדרה ויכלו ממש להזדהות עם הקשת הרגשית שהדמויות עוברות. אחרי ההקרנה הרבה פרופסורים שנכחו שם ניגשו למפיק וביקשו לקבל עותקים של הסדרה כולה, הם חושבים להשתמש בה כחלק מתכנית חינוכית שמתבצעת פה בבתי הספר".

אמנם המצב בישראל טוב יותר מהמצב בטיוואן, אלא שגם פה הוא רחוק מלהיות אידיאלי. "בישראל יש מחסור רציני במסגרות טיפוליות ומחסור באנשי מקצוע מוסמכים", אומרת נועה הרלינג, אחראית על חטיבת הטף באלו"ט, המטפלת בילדים בגיל האבחון (שנה וחצי עד 7) "בארה"ב אחד מכל 88 ילדים מאובחן כלוקה באוטיזם. בישראל אנחנו עוד לא שם אבל יש עליה מאוד גדולה באבחונים והרשויות לא מצליחות לספק את הטיפול בהם. יש הרבה ילדים שנמצאים בבית כי אין להם מסגרת, שדווקא הטיפול בגל הרך הוא הכי חשוב והכי משמעותי ודרמטי – הילדים האלה  לא מקבלים אותו כי חסרים לנו מעונות. אנחנו יודעים שגם בגילים יותר מבוגרים חסרים מעונות או הוסטלים וגם הורים שרוצים לטפל בילד בבית ומחפשים מטפלים – נתקלים בקשיים כי גם בשוק הפרטי יש מעט מאוד מטפלים ולכן המחירים מאוד גבוהים". 

>>הפרקים המלאים של "פלפלים צהובים" לצפייה ישירה

>>לאתר הבית של אלו"ט