במשך השנים גבו רעידות האדמה באזור מאות אלפי קורבנות. מחלצים אנשים מההריסות|צילום: AP
רעידת האדמה שאירעה היום בצהריים בצפון-מזרח טורקיה, בגבול איראן, לא לגמרי הכתה את הטורקים כרעם ביום בהיר. טורקיה כבר מודעת לאזור הרגיש בו היא ממוקמת, המועד לרעשי אדמה. בדומה לרעידת האדמה שהתרחשה היום, בעוצמה של 7.3 בסולם ריכטר, אסונות טבע דומים כבר גבו בעבר קורבנות טורקים רבים. 

היום בצהריים נהרגו בין 500 ל-1,000 אנשים באזור ובתים נהרסו. הטורקים קראו למדינות האזור לסייע בתכיפות וגם ישראל התגייסה למשימה. האגף המדיני-בטחוני של משרד הביטחון נערך להגשת עזרה, כמו גם משרד החוץ שבוחן אפשרות להציע סיוע, כפי שישראל סייעה לטורקיה בעבר במצבים דומים. עם זאת, על רקע הקרע ביחסי ירושלים-אנקרה, טרם ידוע אם השכנה הטורקית תסכים להיעזר בסיוע הישראלי.

18 אלף הרוגים ברעידה של 1999

במרץ של שנה שעברה נשמע רעש אדמה בעוצמה של 6 בסולם ריכטר במזרח טורקיה והביא למותם של כ-60 בני אדם וגרם לנזק רב. גם אז הנחה שר הביטחון, אהוד ברק, את מערכת הביטחון לבחון כיצד ניתן לסייע למדינה השכנה. אולם, טורקיה מצידה דחתה את ההצעה בטענה שצברה ניסיון רב בתחום והיא אינה זקוקה לעזרה.

במרץ 2000, פקדה רעידת אדמה מעט חלשה יותר, בעוצמה של 5.8 בסולם ריכטר, אך עדיין נחשבת כחזקה בעוצמתה. תשעה אנשים נפצעו כשזינקו מבתיהם מחשש להתמוטטות הבית, שלושה נוספים אושפזו כמוכי הלם, אך לא נרשמו הרוגים במקרה.

בשנת 1999 רעידת האדמה עוצמתית פקדה את איזמיט שבצפון מערב טורקיה והמיתה אסון על המדינה. הרעש בעוצמה של 7.4 בסולם ריכטר, הביא למותם כ-18 אלף בני אדם, רבבות נפצעו ומאות אלפים איבדו את בתיהם. ישראל שלחה אז משלחת גדולה שהורכבה מצוותים של פיקוד העורף, אשר זכו להערכה רבה מצד ההנהגה הטורקית. המשלחת הייתה אחראית לחילוצם של מספר בני אדם מההריסות.

רעידת אדמה נוספת וקטלנית אף הרבה יותר, התרחשה כבר בשנת 526, באנטיוכיה שעל נהר האורונטס, בירת סוריה הסלוקית, אז עיר באימפריה הביזנטית והיום העיר התורכית אנטקיה. אנטיוכיה  נחשבה ליפה בערי המזרח, אך רעידות אדמה חוזרות פגעו בה קשות. הקשה בהן, התרחשה בסוף מאי 526, בה נהרגו כ-250,000 בני אדם. האש שפרצה בעקבותיה כילתה את מרבית הבניינים ששרדו את הרעש. שנתיים אחר כך ספגה אנטיוכיה רעש אדמה נוסף, ששוב החריב חלקים נרחבים בעיר.

מדוע זה קורה?

 

רעידת האדמה בטורקיה (צילום: AP)
צומת של לוחות טקטונים. רעידת האדמה היום בצהריים|צילום: AP
ד"ר אפרים לאור, אפר"נאי (מומחה לאסונות פתע רבי נפגעים) מסביר כי הסיבה לרעשי האדמה התכופים והעוצמתיים באזור היא חיכוך עוצמתי של לוחות טקטונים הנפגשים באזור זה ויוצרים שבר. "באזור זה נמצא שבר פעיל ונמרץ ביותר - השבר הצפון אנטולי, כאשר בכל תקופה חלק אחר של השבר פעיל", הוא מסביר. 

"בכל פעם נצברת אנרגיה בחלק אחר של השבר כתוצאה מתנועה של קרום כדור הארץ עד שהשבר מגיע לנקודת חולשה", מממשיך ד"ר לאור, "תנועות אלה של לוחות טקטוניים מתבצעות לכל הכיוונים, הלוחות דוחפים זה את זה ועולים זה על זה. בנקודות המפגש ביניהם, הנמצא באזור טורקיה, נוצר חיכוך. כגודל השטח שמתחכך אחד בשני כך העוצמה רבה יותר ויותר אנרגיה משתחררת". תופעה זו הפכה כ-80 אחוז משטח טורקיה לשבור והררי, והיא הגורמת למספר הרב של רעידות אדמה והתפרצויות הגעשיות באזור. 

ישראל הבאה בתור?

ד"ר לאור מתריע ומדגיש כי לא רק שיש סיבה לחשוש שרעידות האדמה יגיעו גם לישראל אלא "זה בוודאות יגיע". הוא מסביר כי ישראל נמצאת על השבר הסורי אפריקאי, שבר פעיל אך בתכיפות יותר קטנה ושברים נוספים קיימים באזור.

"באזור בו אנו חיים יש קיימת פעילות סיסמית, זאת אומרת שהשברים בקרום כדור הארץ מחוללים מעת לעת רעידות אדמה. בעבר התרחשו רעידות חזקות באזור ורעידות נוספות צפויות להיות חזקות בעתיד", קובע ד"ר לאור ואף מציין כי ממשלת נתניהו אימצה תרחיש זה ובידיה תוכנית מפורטת של התכוננות לרעידה שכזו. "קיימת תוכנית ממשלתית לקראת רעידות אדמה ויש להתכונן אליהם. הממשלה הקצתה כספים לצורך חיזוק בתי ספר, מפעלי תעשיה ותוכניות אחרות. לצערי הרב הדבר מתקדם באיטיות רבה ביותר והמודעות בקרב האזרחים קטנה מאוד".

בקרוב אצלנו?