אלון רונן ז
אלון רונן. משפחתו הבטיחה לפעול למען שיפור הבטיחות במתקנים |צילום: איגוד השחיה ישראל

בחודש מאז מותו הטראגי של הנער אלון רונן, בן ה-15, שנהרג מנפילת עמוד סל במגרש הספורט של בית הספר "אביב" שברמת אביב, התגלו עוד עשרות מתקנים לא תקינים בבתי ספר ברחבי תל אביב. המתקנים שנמצאו מסוכנים לשימוש הוסרו במסגרת בדיקת הבטיחות המקיפה שערכה עיריית תל-אביב במגרשי ספורט בבתי הספר בעיר. 

על פי חוק, לאחר סיום בניית המתקן, הנמצא באחריות משרד החינוך, עוברים המגרשים לאחריות הרשות המקומית. על פי הוראת משרד החינוך הרשות אמורה לבצע בדיקה תקופתית של המתקנים לפחות פעם בשנה. לפיכך, ביום שלאחר האסון הורה רון חולדאי, ראש העירייה האחראית על תחזוקת מגרשי הספורט, לסגור את המגרשים בבתי הספר הנמצאים תחת אחריותו עד לסיום בדיקה יסודית של מצבם. בשבוע שעבר הסתיימה הבדיקה והמגרשים בבתי הספר נפתחו מחדש.

"בהתאם להנחיית ראש העירייה, בכל מגרשי הספורט בעיר נערכו בדיקות בטיחות מקיפות על ידי אנשי מכון התקנים", אומרים היום בעיריית תל-אביב, "הבדיקות במגרשי הספורט בחצרות בתי הספר הסתיימו, וכל המגרשים נפתחו בשבוע שעבר לפעילות ולשימוש התלמידים. במגרשים בהם התגלו ליקויים במתקני הספורט, הוסרו המתקנים והם נפתחו בלעדיהם - מדובר על עשרות מתקנים. בימים אלו מאפיינת העירייה את מגרשי הספורט בחצרות בתי הספר, כאשר הוחלט על התקנת שני מתקני סל ושערי כדור-יד וקט-רגל בכל המגרשים הרלוונטיים בהם הוסרו המתקנים, בהתאם להמלצת מכון התקנים. לאחר התקשרות עם הספקים תחל התקנת המתקנים. המגרש בבית הספר אביב נפתח, למעט המקום שבו קרס הסל, שעדיין מגודר מאחר והנושא עדיין בחקירה". 

מכון התקנים: "המודעות לסכנה בקרב רשויות מקומיות עלתה בעקבות האסון"

המגרש בו אירעה התאונה, אתמול (צילום: עזרי עמרם)
המגרש בו אירע האסון. הסל עדיין מגודר עד לסיום החקירה|צילום: עזרי עמרם

לאחר מותו של רונן, התבטא מיכאל סוויסה, ראש ענף מתקני הרמה במכון התקנים, בחריפות נגד הרשויות המקומיות בישראל וטען כי קיימים בארץ עוד כ-3,000 סלים לא בטיחותיים המהווים פצצות מתקתקות. בחודש האחרון היה סוויסה מעורב בתהליך בדיקת המתקנים במגרשים בבתי הספר ברחבי תל-אביב. "עיריית תל אביב הכינה תוכנית היערכות לשיפור המתקנים", אמר היום, "הורינו להסיר מתקנים שנמצאו לא בטיחותיים והקצבנו שלושה חודשים לתיקון מתקנים שנמצאו לא תקינים אך שאינם יוצרים סיכון, כמו סל ללא רשת. כרגע הם מתחילים בשדרוג המתקנים ובסיומו הם יצטרכו להזמין את הבדיקה כדי לקבל אישור עבורם".

סוויסה מספר כי מאז התאונה הבחין בשינוי ברמת המודעות. "המודעות לסכנה שבמתקני ספורט לא תקינים והחשיבות של בדיקות הבטיחות בקרב הרשויות המקומיות עלתה ללא ספק", אמר, "עיריות מסוימות זירזו את התהליך, אחרות 'התעוררו' והתחילו להתקשר ולברר לגבי ביצוע בדיקה במגרשים שתחת אחריותן. עיריית לוד למשל, התקשרו לברר פרטים לגבי בדיקות בטיחות. אבל צריך לציין שלאורך השנים היו עיריות שנהגו לבצע את הבדיקות גם לפני התקרית כמו: עיריית רמת גן, עיריית רעננה ועיריית נהריה".

בנוסף, מספר סוויסה כי בימים אלה עוברות שתי יצרניות של מתקני ספורט תהליך שבסופו יקבלו תו תקן מטעם מכון התקנים. בעקבות המקרה, מסביר סויסה, תהליך האישור הואץ ובקרוב יתחילו שתי החברות לפעול תחת פיקוח המכון, מה שעתיד לאפשר פיקוח רב יותר על איכות המתקנים.

אביו של רונן: "חיה גדולה טרפה אותך. חיה בלי רגש, מנהיגות ואמינות"

האחראים למקרה טרם נמצאו ובמשטרת מחוז תל-אביב ממשיכים בחקירה, אולם אתמול באזכרתו של הנער תקפו הוריו את הרשות המקומית. "לא פלא שראש העיר חולדאי וכל סגניו ונושאי כליו לא מצאו לנכון לבוא ולנחם. זה בטח קשה להם מצפונית לבוא ולומר 'סליחה, פשענו'", אמר באזכרה אביו של אלון, אילן רונן, "חיה גדולה טרפה אותך, חמדה את יופיך ורגישותך. לחיה הזאת אין רגש, אין מנהיגות ואין אמינות, היא פשוט חיה רעבה שדואגת רק לעצמה", פנה אל בנו המנוח. זוג ההורים הכואבים הבהירו שלא ישקטו עד שיימצא אחראי למותו של בנם וכי בכוונתם לפעול בכל דרך אפשרית למען שיפור הבטיחות של מתקני הספורט בישראל. 

בתגובה לביקורת החריפה של משפחת רונן, מסרה עיריית תל אביב בתגובה כי: "עיריית תל-אביב-יפו משתתפת בצערה הכבד של משפחת רונן. לאורך כל החודש האחרון נציגים בכירים של העירייה מהחינוך ומהרווחה, ואנשי לשכת ראש העיר, בהנחייתו, ליוו את המשפחה ונמצאו עמה בקשר ישיר. העירייה נענתה לכל בקשות המשפחה ומנסה להקל ככל האפשר בהתמודדות עם אבלם".